28 August în istorie

În această zi a anului 1996, după patru ani de separare, Charles, Prinţul de Wales şi moştenitorul tronului britanic, şi soţia sa, Prinţesa Diana, anunțau în mod oficial divorţul.

Căsătoriți în cadrul unei mari ceremonii la Catedrala Sf. Paul, în prezența a 2650 de oaspeți, romantismul tânărului cuplu a fost pentru moment invidiată de întreaga lume. Primul lor copil, Prince William, sa născut în 1982 și următorul, prințul Harry, în 1984.

După mult timp, cuplul de basm au trăit o experienţă care a fost deosebit de dureroasă sub ochii omniprezenți ale mass-media în lumea tabloidelor. Diana şi Charles au anunţat o separare în 1992, deşi au continuat să-şi îndeplinească sarcinile lor regale. În august 1996, la două luni după ce Regina Elisabeta a II-a a cerut cuplului să divorţeze, prințul si prințesa au ajuns la un acord final. În schimb pentru un acord generos, precum şi dreptul de a deține apartamentele de la Palatul Kensington şi titlul ei de "prinţesă", Diana fost de acord să renunţe la titlul de "Alteţa Sa Regală" şi orice viitoare creanţe la tronul britanic.

În anul următor divorțului, prințesa populară părea bine în felul ei pentru că realiza visul de a deveni "o regina in inimile oamenilor", dar la 31 august 1997, ea a fost ucisa împreună cu Dodi Fayed însoțitorul ei într-un accident de maşină în Paris. Testele efectuate de poliția franceză au indicat că şoferul, care a murit de asemenea în accident, a fost în stare de ebrietate și a provocat accidentul, în timp ce încerca să scape de paparazzi care erau în urmărire în mod constant la orice ieșire publică a prințesei Diana.


Prinţul Charles s-a căsătorit cu amanta lui de mai multă vreme, Camilla Parker Bowles, pe 09 aprilie 2005.

27 August în istorie

Krakatoa
Cea mai puternică erupţie vulcanică din istorie înregistrată pe pământ a avut loc pe insula Krakatau (numită, de asemenea, Krakatoa), o mică insulă vulcanică nelocuită, situată la vest de Sumatra, în Indonezia, a avut loc în această zi a anului 1883. Explozia a fost auzită și la 4.500 Km distanţă și a creat un tsunami ce atingea 40 m în înălțime şi a ucis 36.000 de oameni.

Frămîntările vulcanului Krakatau ce durau de mai mult de 200 de ani, au fost însemnate pe 20 mai 1883 de către o navă de război germană ce trecea în zonă și a raportat un nor de şapte mile de cenuşă şi praf peste Krakatau. Apoi în următoarele două luni, explozii similare au putut fi asistate de către navele comerciale şi de nativii din apropiere de Java şi Sumatra. Nici unii nu aveau o idee de catastrofa iminentă ce avea să vină, locuitorii salutau activitatea vulcanică cu entuziasm festiv.

La 26 august şi 27 august entuziasmul a avansat spre groaza când Krakatau literalmente a explodat, setând un lanţ de catastrofe naturale care va fi simţit în întreaga lume în anii următori. O explozie enormă în după-amiaza zilei de 26 august a distrus în partea de nord două treimi a insulei, scufundându-se în strâmtoarea Sunda, între Marea Java şi Oceanul Indian, o serie de scurgeri piroclastice care ţâşneau din munte au generat (cu mişcare rapidă a lavei lichide ) un tsunami monstruos care sa abătut asupra coastelor din apropiere. Patru eruptii ce au început la 05:30 a doua zi s-au dovedit cataclismice. Exploziile au putut fi auzite de la 3.000 de mile depărtare, iar cenușa a fost propulsată la o înălţime de peste 30 de km. Praful fin rezultat în urma exploziei a fost purtat în jurul pământului, cauzând apusuri de soare spectaculoase şi formau un voal atmosferic care a redus temperaturile la nivel mondial cu câteva grade.

Din cele aproximativ 36.000 de decese rezultate după eruptie, cel puţin 31 mii au fost cauzate de tsunami-ul creat atunci când o mare parte din insula s-a scufundat în apă. Cel mai mare dintre aceste valuri măsura 40 de metri şi spăla insulele din apropiere eliberândule de vegetaţie şi transportând oamenii spre mare.

În plus faţă de Krakatau, care este încă activ, Indonezia mai are 130 vulcani activi, mai mulți decât orice ţară din lume.



În această zi




1945 Trupele americane au început debarcarea în Japonia, ca urmare a predării guvernului japonez, în al doilea război mondial.
1962 Statele Unite au lansat sonda spatiala Mariner 2, care a zburat în jurul lui Venus în următorul decembrie.
1967 Manager-ul "The Beatles" , Brian Epstein, a fost gasit mort din cauza unei supradoze de somnifere.
1975 Haile Selassie, ultimul împărat al Etiopiei după 3000 de ani monarhie, a murit la Addis Abeba la aproape un an după ce a fost răsturnat.
1979 Eroul de război britanic Lord Louis Mountbatten a fost ucis în largul coastei Irlandei într-o explozie, Armata Republicană Irlandeză a revendicat atentatul.
2008 Senatorul de Illinois, Barack Obama, a fost nominalizat la preşedinţie de către Convenţia Naţională Democrată din Denver.















26 August în istorie

Mini 1959-1967

În această zi a anului 1959, British Motor Corporation (BMC) lansau cel mai nou automobil, mic, accesibil și la un preț de mai puțin de 800 de $ - Mark I Mini. Diminutivul Mini avea să devină numele uneia dintre cele mai bine vândute mașini britanice din istorie.

Povestea din spatele Mini a început în august 1956, când preşedintele Gamal Abdel Nasser al Egiptului a hotărât naţionalizarea Canalului Suez, ca răspuns la respingerea ofertei americanilor şi a britanicilor de a construi unui nou baraj, datorită legăturilor comuniste ale Egiptului. Criza internațională care a urmat a dus la penuria de combustibil şi raţionalizarea benzinei în întreaga Europă. Sir Leonard Lord, directorul BMC - format după fuziunea companiilor auto Austin si Morris în 1952 - a vrut să producă o alternativă britanică mai mică, cu un consum redus față de mașinile germane, după criza Suezului. Sir Lord se întoarse spre Alec Issigonis, un imigrant turc care, ca inginer sef la Morris Motors a produs Morris Minor, preferată de cultul băutorilor de ceai, dar care niciodată nu a concurat serios cu Volkswagen "Beetle", Fiat 500 sau Cinquecento.


Dezvoltarea lui Mini a început în 1957 şi a avut loc sub un văl de secrete, proiectul a fost cunoscut doar de către ADO (Oficiul pentru desen Austin). După aproximativ doi ani şi jumătate - un design realizat relativ într-o scurtă perioadă - noua mașină a fost gata pentru aprobarea lui Sir Lord care imediat a semnat intrarea în producţie.

Pe 26 august 1959, noua mașină cu tracțiunea în față a fost lansată la prețul de aproximativ 800 dolari şi se comercializate sub doua nume: Austin Seven şi Morris Mini-Minor. Cele două vehicule erau aceleaşi, cu excepţia că pentru fiecare era o grilă a radiatorului diferită iar din 1962 ambele au fost cunoscute pur şi simplu ca Mini. Proiectul lui Issigonis, includea un motor montat transversal pentru a ocupa mai puţin spaţiu și pentru a crea un spațiu mai mare pentru o mașină așa de mică. La doar 3 metri lungime, în Mini ar putea sta patru adulți și avea un portbagaj suficient de mare pentru câteva bagaje. Cu un preț de pornire de aproximativ 800 dolari, Mini a fost cu adevărat un "automobil al poporului", dar popularitatea sa a depăşit această clasă şi a fost, de asemenea, folosită și de londonezii bogaţi ca o mașină de ocazie pentru a se deplasa cu uşurinţă în traficul urban.


Până la data opririi producţie în anul 2000, 5.3 milioane Mini au fost produse. În acelaşi timp, un grup de 130 de jurnaliști au votat Mini ca "Maşina Europeană a secolului". O versiune Mini de înaltă performanţă în cursele de mașini a fost mai întâi lansată în 1961 de inginerul John Cooper, model cunoscut sub numele de Mini Cooper ce a devenit unul dintre favoritele Mini ale entuziaştilor din întreaga lume. În anul 2003, Mini Cooper a fost actualizată pentru noua generație de cumpărători de către constructorul de automobile german BMW.



În această zi



1955 NBC - are loc prima transmisie TV color a unui meci de tenis al Cupei Davis.
1957 Uniunea Sovietică a anunţat că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală.
1974 Pionierul aviaţiei, Charles Lindbergh a murit la vârsta de 72 de ani.

1978 Cardinalul Albino Luciani de la Veneţia a fost ales al 264-lea Papă al Bisericii Romano-Catolice şi a luat numele de Ioan Paul I.
2003 Anchetatorii NASA au ajuns la concluzia că proasta gestionare și neatenția la siguranţă au provocat daunele Navetei spaţiale Columbia.
2011 Actrița și cântăreața Thalia, împlinește astăzi 40 de ani.
Ariadna Thalía Sodi Miranda













20 August în istorie

First panoramic image from the surface of Mars
În această zi a anului 1975, Viking 1, o sondă spațială americană fără pilot, este lansată de la Cape Canaveral, Florida, într-o misiune pe Marte.

La 19 iunie 1976, nava spațială a intrat în orbita planetei Marte si a dedicat întreaga luna următoare pentru a fotografia suprafaţa marţiană, cu scopul de a găsi un loc de aterizare adecvat modulului acesteia. La data de 20 iulie - la a şaptea aniversarea a aselenizării lui Apollo 11 - Viking 1 ateriza în regiune Chryse Planitia, devenind prima navă care a ajuns pe suprafaţa planetei Marte. În aceeaşi zi, sonda a trimis înapoi prim-planuri ale fotografiilor luate suprafeţei marţiene ruginii.

În septembrie 1976, Viking 2 - lansată la trei săptămâni după Viking 1 - orbita în jurul lui Marte, asistând sonda Viking 1 în preluarea fotografiilor cu suprafaţa marțiană şi de asemenea, a trimis locul de stabilire a unei aterizări. În timpul dublelor misiuni Viking, cele două sonde au trimis imagini în timp ce orbitau întreaga suprafață a lui Marte, de la o rezoluţie de 150 - 300 de metri şi au trimis înapoi mai mult de 1.400 de fotografii cu suprafaţa planetei.




În această zi



1833 Benjamin Harrison al 23-lea presedinte al Statelor Unite, se năștea în North Bend, Ohio.
1914 Forţele germane au ocupat Bruxell-ul, Belgia, în timpul Primului Război Mondial.
1918 Marea Britanie a iniţiat o ofensivă pe frontul de Vest în timpul Primului Război Mondial.
1940 Premierul britanic Winston Churchill a adus un omagiu Royal Air Force, spunând: "Niciodată pe câmpul conflictelor umane nu au fost atât de mult datorii de la atâți de mulți pentru atât de puțini."
1953 Uniunea Sovietică a recunoscut public că a testat o bomba cu hidrogen.
1955 Sute de persoane au fost ucise în revoltele anti-franceze în Maroc şi Algeria.
1977 Statele Unite au lansat Voyager 2, o navă spaţială fără pilot care poartă un fonograf - cu un disc din cupru de 12" - ce conţine înregistrări ale saluturilor în zeci de limbi, mostre de muzică şi sunete din natura planetei.
2002 Un grup de irakieni ce se opuneau regimului lui Saddam Hussein au preluat Ambasada Irakului la Berlin timp de cinci ore înainte de eliberarea ostaticilor şi de predare lor.
2008 Zborul Spanair 5022, de la Madrid către Gran Canaria, provoacă un accident la aeroportul Barajas. 146 de persoane sunt ucise în accident şi alți 8 au murit mai târziu. Doar 18 oameni supravieţuiesc.













19 August în istorie


Bill Clinton
În această zi în 1946, William Jefferson Blythe III se năștea în Hope, Arkansas. Tatăl său a murit într-un accident de maşină înainte ca el să fie născut iar mai târziu a luat numele de familie al tatălui său vitreg, Roger Clinton. În 1992, Bill Clinton va fi ales ca al 42-lea preşedinte al Statelor Unite.

Clinton a fost inspirat de a intra în politică după întâlnirea preşedintelui John F. Kennedy la Casa Albă când era un elev de liceu. El a urmat cursurile la Universitatea Georgetown şi a câştigat o bursa Rhodes la Oxford în 1968, a primit apoi o diplomă în drept de la Yale. În 1974, Clinton a pierdut locul în Congres pentru Districtul Arkansas. El s-a căsătorit cu colega lui de la Yale Law, absolventa Hillary Rodham în anul următor; fiica lor, Chelsea se năştea în 1980.


Clinton a fost ales Procuror General în 1976. În 1978, la vârsta de 32 de ani, el a devenit cel mai tânăr guvernator ce a fost ales în Statele Unite în ultimele patru decenii. Deşi a pierdut prima campanie de realegere a lui în 1980, el a recăpătat biroul patru ani mai târziu și a fost reales confortabil mai mult de trei ori. În 1992, el a câştigat nominalizarea Democraţilor pentru preşedinţie. Într-o campanie care se axa în mare măsură pe problemele economice, Clinton, cu promisiunea unei schimbări, a câştigat mulţi alegători propulsând-ul la victoria ce-i revine asupra lui George HW Bush şi a candidatului Ross Perot.

Problemele care au apărut în timpul primilor doi ani ai administraţiei sale - inclusiv o investigaţie etică în implicarea lui Clinton la dezvoltarea de locuinţe în Whitewater, Arkansas şi o dezbatere aprinsă în Congres asupra iniţiativei lui Clinton de îngrijire a sănătăţii - au ajutat preluarea republicanilor a Senatului şi a Camerei Reprezentanţilor la alegerile pe termen mediu din 1994. Cu toate acestea, îmbunătăţirea climatului economic în timpul preşedinţiei lui Clinton ce au condus la o rată scăzută a şomajului şi a ratei inflaţiei şi un buget echilibrat (chiar un excedent bugetar), l-au ajutat în 1996 să devină primul preşedinte Democrat după Franklin D. Roosevelt ce a câştiga un al doilea mandat.

În 1998, un scandal a izbucnit asupra presupusei implicări a lui Clinton cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky. Pe baza unei anchete de către un avocat independent, Kenneth Starr, Clinton a fost acuzat de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei dar în cele din urmă a cerut scuze familiei sale şi a publicului american pentru necinstea lui. El a devenit al doilea preşedinte al Statelor Unite care urmează să fie pus sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, dar a fost achitat de acuzaţii de către Senat în 1999.

Chiar şi cu acuzaţiile ce încadrau afacerea Lewinsky, Clinton sa bucurat de un rating ridicat din partea familiei sale. El a fost, de asemenea, popular pe scena mondială unde se confruntă cu provocările politicii externe, inclusiv un război în Bosnia şi Herţegovina; ostilitatea continuă dintre israelieni şi palestinieni precum şi refuzul Irakului de a se conforma cu inspecţiile Naţiunilor Unite. El a fost lăudat pentru eforturile sale de menţinere a păcii în Irlanda şi Irlanda de Nord şi a devenit primul preşedinte al Statelor Unite ce a vizitat Vietnamul de la sfârşitul războiului din Vietnam.

După ce a părăsit Casa Albă, Clinton a rămas activ în afacerile la nivel mondial. El a înființat William J. Clinton Foundation, o organizatie filantropica care a abordat aspecte cum ar fi HIV / SIDA şi ale mediului. Între timp, soţia sa a lansat o carieră politică proprie, câștigând alegerile pentru Senatul Statelor Unite de la New York în 2000 şi a pornit propria campanie prezidenţială, în 2008, înainte de a accepta funcţia de secretar de stat în administraţia lui Barack Obama.



În această zi


1919 Afganistanul câştigă independenţa totală de Regatul Unit.
1960 Un tribunal din Moscova a condamnat pe pilotul american Francis Gary Powers de spionaj.
1977 Comediantul Groucho Marx a murit la vârsta de 86 de ani.
1989 A fost inventat Compact Disc-ul.
1994 Președintele Bill Clinton a oprit după trei decenii politica ușilor deschise pentru refugiaţii cubanez.
2004 Motorul de căutare pe internet Google a devenit companie publică, vânzând primele acțiuni.
2010 Ultima brigadă de luptă americană a ieșit din Irak, la şapte ani şi cinci luni de la invazia începută de SUA.
2011 Actorul american Matthew Langford Perry, împlinește astăzi 42 de ani.
Matthew Langford Perry













18 August în istorie

Walter Percy Chrysler
Walter Percy Chrysler, fondatorul companiei americane de automobile care îi poartă numele, moare în această zi a anului 1940, la proprietatea sa din Great Neck, New York, dupa ce a suferit o hemoragie cerebrală. El avea vârsta de 65 de ani.

Născut în 1875 în Kansas, Chrysler a fost fiul unui inginer de locomotive, ce a început să lucreze de cind a împlinit vârsta de 17 ani, câştigând şapte cenţi pe oră ca ucenic într-un magazin al căilor ferată. El a lucrat și a urcat rapid în ierarhie devenind un manager pentru Compania americană de Locomotive până la vârsta de 33 de ani. În primii ani ai apariției automobilelor, Chrysler a devenit fascinat: La un spectacol automobilistic din 1905, în Chicago, el a împrumutat 5.000 dolari pentru a achiziţiona prima maşină proprie. In 1911, Chrysler a acceptat un loc de muncă ca manager la compania Buick Motor cu mai puţin de jumătate din fostul său salar. În termen de cinci ani, el a avansat ajungând președinte al companiei şi a făcut Buick cea mai puternică unitate - a lui William C. Durant - a companiei General Motors (GM).

Durant şi Chrysler s-au ciocnit asupra politicii companiei, cu toate acestea, Chrysler a plecat de la GM în 1920 pentru a lucra cu firma Willys-Overland si cu Maxwell Motors Company. O mașină proiectată de Chrysler şi oferind un motor cu compresie s-a vândut în valoare de 50 milioane dolari în primul an și înlocuia existenta mașină Maxwell. În 1925, el a devenit preşedinte al Chrysler Corporation, formată din Maxwell şi Chalmers auto. După achiziționarea Dodge în 1928 şi introducerea modelului Plymouth în acelaşi an, Chrysler Corporation a devenit unul din cei trei mari producători auto americani, alături de Ford şi GM.

În afară de automobile, Chrysler a fost mai ales cunoscut pentru finanţarea clădirii cu 77 de nivele în stil Art Deco în centrul Manhattanului (la colţ de Lexington Avenue şi Strada 42), care-i poartă numele. Pentru a finaliza ornamentarea distinctivă, turla clădirii, arhitecții sau folosit de elemente ale automobilelor Chrysler, inclusiv capace de radiator, hubcapuri şi oţel inoxidabil, pentru a evocat strălucirea cromată a unei mașini. Când a fost terminat în 1930, cladirea Chrysler a fost cea mai înalta cladire din lume şi prima structură artificială ce avea peste 300 de metri. Depăşită de Empire State Building un an mai târziu, clădirea rămâne unul dintre cele mai distinctive zgârie-nori din New York City.













17 August în istorie

Robert De Niro
În această zi în anul 1943, Robert De Niro, considerat unul dintre cei mai mari actori din istoria filmului modern, se năștea în New York City. De Niro a avut mai multe spectacole memorabile ce-l includ, precum solitarul Travis Bickle din Taxi Driver (a cărui replică cunoscută a fost: "You talkin’ to me?"), Boxerul Jake LaMotta din Raging Bull (un rol pentru care De Niro a câştigat aproximativ 60 de lire sterline) şi Vito Corleone tânăr în The Godfather: Part II (pentru care a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar).

De Niro a crescut în Manhattan în cartierul Little Italy iar ca tânăr actor în anii 1960 a aparut în producții off-Broadway şi câteva filme mici. El a primit laude (şi din partea prietenilor lui De Niro din Little Italy) pentru interpretarea sa din 1973 în filmul Mean Streets, care a marcat prima sa colaborare cu regizorul Martin Scorsese. Rolurile lui De Niro film în timpul anilor 1970 au inclus, de asemenea, The Godfather: Part II (1974), în care el a rostit multe dialoguri în italiană; Taxi Driver (1976), pentru care a primit o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal; și în era războiului din Vietnamși în filmul Deer Hunter (1978), unde De Niro a primit o a doua nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

DeNiro si Scorsese sau reunit în 1980 pentru Raging Bull, pentru care De Niro în cele din urmă a luat acasă premiul Academiei pentru cel mai bun actor. În anii 1980, actorul, de asemenea, a apărut în filme, cum ar fi The King of Comedy (1983), The Untouchables (1987) - în cadrul căruia a jucat rolul notoriului gangster Al Capone - şi Midnight Run (1988), prima lui comedie. În anii 1990, prolificul De Niro a făcut o serie de filme de succes, inclusiv Awakenings (1990), care i-a adus o altă nominalizare la Oscar ca cel mai bun actor pentru interpretarea sa a unei persoane ce-și revine dintr-o comă; Goodfellas-ul lui Scorsese (1990) şi Cape Fear (1991), pentru care a primit o nominalizare ca Cel mai bun actor pentru rolul său de violator psihotic; Heat (1995) şi Casino (1995). În Wag the Dog (1997), Analyze This (1999), şi Meet the Parents (2000) De Niro afișa rolul impresionant de comediant. Ambele filme din urmă au produs și continuări de succes (Analyze That 2002 şi respectiv în 2004, Meet Fockers). Mai recent, De Niro a facut din nou echipa cu co-starul din Nasul II şi Heat - Al Pacino în Righteous Kill (2008).

În plus faţă de cariera de actor, De Niro, de asemenea, a stat și în spatele camerei unde își face debutul regizoral în anul 1993 cu producția A Bronx Tale. După ce a devenit co-fondator al TriBeCa Film Center din New York City în 1989, De Niro a continuat să stabilească Festivalul TriBeCa Film în 2001, pentru stimularea creşterii economice şi culturale ca urmare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie de la World Trade Center.















16 August în istorie

Elvis Aaron Presley
În această zi a anului 1977, popularul Elvis Presley moare în Memphis, Tennessee, la vârsta de 42 de ani. Moartea "Regelui Rock and Roll" a adunat mii de fani în doliu la Graceland, conacul lui din Memphis. Medicii au spus că a murit în urma unui atac de cord, probabil indusă de dependența sa de a lua barbiturice după o prescripție medicală.

Elvis Presley a fost născut în Tupelo, Mississippi, la 08 ianuarie 1935. Fratele său geamăn, Jesse, a murit în timpul naşterii. Elvis a crescut murdar și sărac în Tupelo şi Memphis şi a găsit de lucru ca şofer de camion, după terminarea liceului. Când avea 19 ani, el a intrat într-un studio de înregistrări din Memphis şi a plătit 4 dolari pentru a înregistra câteva cântece ca un cadou pentru mama sa. Sam Philips, proprietarul studioului a fost intrigat de calitatea aspră și sentimentală a vocii lui Presley şi l-a invitat din nou pentru a practica cu unii muzicieni locali. După ce Philips l-a auzit pe Elvis cântând melodia "That's All Right", unde Presley îmbina o aroma country cu accentul vestic, a fost de acord să înregistreze single-ul sub eticheta Sun Records. După ce înregistrarea a ajuns în vârful topurilor locale cariera lui Presley a fost lansată.

Pe parcursul anului următor, Elvis a avut o creştere fabuloasă a fanilor, iar în 1955 Sun Records a vândut contractul său la o casă de discuri majoră, Radio Corporation of America (RCA), pentru o sumă record de 40.000 de dolari. Rezultatul, primul său disc pentru RCA, a fost "Heartbreak Hotel" care l-a făcut o senzație naţională la începutul anului 1956. A urmat apoi discul înregistrat pe ambele fețe cu hiturile: "Hound Dog"/"Don't Be Cruel". În septembrie 1956, Elvis a apărut la Ed Sullivan Show, un show de televiziune transmis naţional, unde adolescenţii au intrat în isterie la prezenţa lui scenică dinamică şi cu melodiile simple, dar care prindeau la public. Mulţi părinţi s-au îngrozit de mișcările lui pelvine, sugestive sexual şi la cea de-a treia apariție la Ed Sullivan Show, Elvis a fost filmat numai de la brâu în sus.

Din 1956, prin 1958, Elvis a dominat topurile muzicale de rock and roll, deschizând uşile tuturor artiștilor rock, atât albi cât şi negri. În această perioadă, el a jucat în patru filme de succes, toate au inclus coloane sonore ale melodiilor lui: Love Me Tender (1956), Jailhouse Rock (1957), Loving You (1957) şi King Creole (1958).

În 1958, Presley a fost recrutat în Armata Statelor Unite și a servit timp de 18 luni în Germania de Vest ca șofer auto. Adolescentele au fost copleșite de durere după plecarea lui, dar managerul lui Elvis, Colonelul Tom Parker, a menţinut atenția tinerilor fani americani cu înregistrările făcute de Presley înainte de plecarea sa. Toate cele cinci single-uri lansate în această perioadă, au devenit discuri cu milioane de vanzări.

După ce a fost eliberat ca sergent în 1960, Elvis a făcut o schimbare a stilului său, trecând pe ritm & blues cu arome de balade romantico-dramatice, cum ar fi "Are You Lonesome Tonight?". El sa retras de la a concerta pentru a se concentra asupra filmelor sale muzicale şi a făcut 27 în anul 1960, inclusiv G.I. Blues (1960), Blue Hawaii (1961), Girls! Girls! Girls! (1962), Viva Las Vegas (1964) si Frankie şi Johnny (1966). În 1967, sa căsătorit cu Priscilla Beaulieu, iar cuplul a avut o fiica, Lisa Marie, în 1968.

Până la sfârşitul anului 1960, rock and roll-ul a suferit schimbări dramatice iar Elvis nu a mai fost considerat ca fiind relevant de către tinerii americani. În 1968 televiziunea a câștigat mulți dintre fanii lui, dar hit-urile erau greu de găsit. Ultimul său hit ajuns în top 10, "Burning Love" a fost în 1972. Cu toate acestea, el a obținut averea considerabilă prin concerte şi apariţii de televiziune.

Până la mijlocul anilor 1970, Elvis a fost în declin cu sănătatea fizică şi mentală. El a divorţat de soţia lui în 1973 şi a dezvoltat o dependenţă periculoasă pentru medicamente. El a fost, de asemenea dependent de junk food şi a luat în greutate considerabil. În ultimii doi ani din viaţa lui, el a avut apariții publice sporadice şi a trăit aproape ca un pustnic. În după-amiaza zilei de 16 august 1977, el a fost găsit inconștient în conacul sau din Graceland şi dus în grabă la spital, unde a fost apoi declarat mort. A fost îngropat pe terenul conacului din Graceland care continua să atragă fani şi a fost transformat într-o atracţie turistică de mare succes.



În această zi



1858 Un mesaj telegrafiat din Marea Britanie de la Regina Victoria către Preşedintele James Buchanan a fost transmis prin recentul cablu trans-atlantic.
1888 T.E. Lawrence, soldatul britanic care și-a câștigat faima ca "Lawrence al Arabiei", s-a născut în Tremadoc, Ţara Galilor.
1913 Primul-ministru israelian Menachem Begin, sa născut în Brest-Litovsk în actualul Belarus.
1925 Are loc premiera filmului "Goana după aur", al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.
1936 S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german în propagandă politică profascistă.
1954 Sports Illustrated a fost publicat pentru prima oară de Time Inc.
1960 Joseph Kittinger se paraşuta dintr-un balon peste New Mexico, de la o înălțime de 31.300 m, stabilind trei recorduri care nu au fost depășite încă: salt de la mare altitudine, cădere liberă, şi cea mai mare viteză de către un om fără o aeronavă.
1960 Marea Britanie a acordat independența statului Cipru.
2003 Idi Amin, fostul dictator din Uganda, a murit în Arabia Saudită.
2010 China eclipsa Japonia ca putere economică, a doua cea mai mare putere a lumii, după trei decenii de creştere continuă.
2011 Actorul Steve Carell ("The Office", "The 40 Year Old Virgin") împlinește 49 de ani astăzi.
Steve Carell

15 August în istorie

Henry Ford
În această zi a anului 1899, în Detroit, Michigan, Henry Ford demisionează din funcţia de inginer-șef principal al companiei lui Edison - Illuminating , în scopul de a se concentra pe producția de automobile.

Henry Ford a părăsit ferma familiei sale din Dearborn, Michigan, la vârsta de 16 ani pentru a lucra în Detroit. În 1888, s-a căsătorit cu Clara Bryant şi au avut un fiu, Edsel, în 1893. În același an, Ford, a fost numit inginer-șef la compania Edison. Însărcinat cu păstrarea fluenței energiei electrice a oraşului, Ford lucra 24 de ore pe zi fără nici un program de lucru stabilit iar atunci când nu lucra nu se putea gândi decât la obiectivul său real, de construire a unui vehicul pe benzină, cu reglaj electric. El a terminat primul său motor pe benzina funcţional la sfârşitul anului 1893, primul său vagon fără cai, numit Quadricycle, fiind gata prin 1896.

În vara anului 1898, Ford a fost premiat pentru primul brevet al său, în numele investitorului său şi al primarului din Detroit, William C. Maybury, pentru un carburator construit în anul anterior. Pe la mijlocul verii următoare Ford a produs a treia lui maşină. Un model mult mai avansat decât cele două eforturi precedente ce avea un rezervor de apă şi frâne printre alte noi caracteristici. Sprijinul lui Maybury, combinate cu ideile îndrăznețe ale carismaticului Ford, au ajutat la atragerea unui grup de investitori care au contribuit cu 150.000 dolari pentru a înființa Detroit Automobile Company la începutul lunii august 1899. Zece zile mai târziu, Ford îl părăsea pe Edison, unde a lucrat în ultimii opt ani. El a refuzat oferta unui salariu considerabil de 1.900 dolari pe an și titlul de inspector general pentru a deveni mecanic pentru noua companie auto cu un salariu de 150 dolari pe luna.

Compania Detroit Automobile Company a fost una din cele aproximativ 60 de companii producătoare de automobile care construiau în America la acea vreme şi lupta să ţină pasul cu concurenţa acerbă furnizată de către Packard din Ohio şi Olds Motor Works din Lansing, Michigan. Compania a început să se prăbuşească în mijlocul celui de al doilea an de funcţionare şi a încetat să mai facă afaceri în luna noiembrie 1900. Maybury şi alţii și-au păstrat credinţa în Ford și după toate acestea la sfârşitul anului 1901 l-au susţinut în calitate de inginer şef al Henry Ford Company. Această companie a eşuat, de asemenea, şi Ford a pus toate speranţele sale într-o a treia companie. Ford Motor Company, fondată la mijlocul lunii iunie 1903, lansa prima sa mașină - un Model A - în iulie şi a continuat să crească vânzările în mod constant în următorii câţiva ani. Lansarea legendarului model T sau "Tin Lizzie" în 1908, a catapultat Ford Motor Company în rândurile primilor producători auto americani şi a avansat pe fondatorul său, un băiat dintr-o fermă din Dearborn, într-unul dintre cei mai bogați oameni din lume.














14 August în istorie

Illich Ramirez Sanchez - Carlos Sacalul
În această zi a anului 1994, teroristul Illich Ramirez Sanchez, cunoscut mai mult ca Carlos Şacalul, este capturat în Khartoum, Sudan, de către agenţii de informaţii francezi. Întrucât nu a existat nici un tratat de extrădare cu Sudanul, agenţii francezi l-au sedat şi răpit pe Carlos. Guvernul sudanez, susţinând că au ajutat la arestare, a solicitat ca Statele Unite să scoate ţara lor din lista naţiunilor ce sponsorizau terorismul.

Sanchez, care a fost afiliat cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, Organizaţia pentru Lupta Armatei Arabe și Armata Roşie japoneză, a fost considerat a fi responsabil pentru numeroasele atacuri teroriste între anii 1973 şi 1992. În 1974, el a luat pe ambasadorul Franţei şi alte 10 persoane ostatici la Haga, cerând ca autorităţile franceze să elibereze pe Yutaka Furuya din Armatei Roşii japoneze.

La data de 27 iunie 1975, ofiţeri de poliţie franceză au încercat arestarea lui Sanchez într-un apartament din Paris, dar el a ucis doi ofițeri în lupta ce a urmat şi a scăpat. În iunie 1992, Sanchez a fost judecat în absenţă pentru aceste crime şi condamnat.

La 21 decembrie 1975, Sanchez şi un grup de oamenii ai săi au luat ostatici 70 de oficiali OPEC de la o conferinţă din Viena. Ei au ajuns în siguranţă după ce au plătit între 25 şi 50 milioane dolari ca răscumpărare, dar nu înainte de a ucide trei ostatici. Sanchez și-a asumat responsabilitatea pentru aceste crime într-un interviu acordat unei revistei Arabe, Al Watan Al Arabi.

În studiile ulterioare care au dus la pedeapsa cu închisoarea, Sanchez a fost reprezentat de Jacque Verges, care a fost raportat că a ajutat la organizarea unui atac cu rachete eşuat asupra unei centrale nucleare franceze în 1982. Verges a fost, de asemenea, acuzat că a trimis o scrisoare de ameninţare în numele lui Sanchez către autorităţile franceze, pentru ca prietena lui Sanchez (eventual soția sa), Magdalena Kopp teroristă germană, pentru a fi eliberată. El a negat vehement toate acuzaţiile.



În această zi



1917 China a declarat război Germaniei şi Austriei, în timpul Primului Război Mondial.
1941 Preşedintele Franklin D. Roosevelt şi premierul britanic Winston Churchill au emis Carta Atlanticului, o declaraţie de principii prin care sa renunţat la agresiune.
1945 Presedintele Harry S. Truman a anunţat că Japonia a capitulat necondiţionat, încheindu-se al doilea război mondial.
1947 Pakistan a devenit independentă de statul britanic. Ziua independenței.
1969 Trupele britanice au sosit în Irlanda de Nord pentru a interveni în violenţa dintre protestanţi şi romano-catolici.
1997 Timothy McVeigh a fost condamnat la moarte pentru bombardarea oraşului Oklahoma.
2003 O pană de curent a lovit nord-estul Statelor Unite și o parte din Canada, 50 de milioane de oameni fiind afectați.
2006 Israelul a oprit ofensiva armată împotriva gherilelor Hezbollah după ce ONU le impuse o încetare a focului și a intrat în vigoare după o lună de război în care au murit mai mult de 900 de persoane.
2010 Pentru prima dată au loc Jocurile Olimpice de Tineret, ce încep în mod oficial, în Singapore.
2011 Actrița americană Halle Berry, câștigătoare a numeroase premii, împlinește astăzi 45 de
Halle Berry

13 August în istorie

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock, maestrul filmelor macabre, se năștea la Londra pe 13 august 1899. Tehnicile lui inovatoare de regizare şi inducere a suspansului au făcut din el unul dintre cineaștii cei mai populari și influenți ai secolului 20.

Hitchcock a urmat studiile la Sf. Ignatie College, o școală iezuita din Londra, unde a studiat ingineria şi a luat cursuri de arta la Universitatea din Londra. În 1920, el a început să lucreze în industria filmului mut - scria şi ilustra cartoanele de titlu. Hotărât să devină un regizor el însuşi, a trecut prin pozitiile de regizor artistic, scenarist şi director adjunct. În 1925, el a regizat primul său film, The Pleasure Garden. Cu The Lodger (1926), povestea unui om în mod eronat suspectat de a fi Jack Spintecatorul, Hitchcock a început să producă dramele de suspans cu care avea să devină identificat.

Blackmail (1929) a fost în Marea Britanie caracterizat pe scară largă un succes al viitoarelor filme cu sunet unde Hitchcock a utilizat sunetul în mod eficient şi imaginativ. În anii 1930, el a câștigat faima internaționala cu thrillerele extrem de populare The Man Who Knew Too Much (1934), The 39 Steps (1935), şi Lady Vanishes (1938). În 1939, el a părăsit Anglia pentru Hollywood, atras de facilităţile tehnice superioare. Primul său film american a fost Rebecca (1940), o dramă cu actorul Laurence Olivier, care a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film şi a urmat cimentarea reputației lui Hitchcock.

Hitchcock a ramas la Hollywood și a regizat o serie de thrillere memorabile în anii 1940, incluzând Suspicion (1941), Shadow of a Doubt (1943), şi Notorius (1946). Prin 1940, el a fost un producător propriu, asigurând astfel un control mai mare asupra filmele sale artistice. Filmele psihologice complexe tehnic şi inovatoare care au urmat sunt considerate ca fiind cele mai strălucitoare. Aceste capodopere de film în care au jucat în roluri principale o parte din actorii și actrițele de la Hollywood, includ Strangers on a Train (1951), Dial M for Murder (1954), Rear Window (1954), To Catch a Thief (1954), Vertigo ( 1958), North by Northwest (1959), Psycho (1960), şi The Birds (1963). În aceste filme meticulos orchestrate, protagonistii coboară din viaţa de zi cu zi în situaţii tensionate şi de cosmar în care nimic nu este aşa cum pare. Pentru a construi si menține suspansul, Hitchcock prelua imagini din unghiuri neobişnuite ale camerei video, tehnici elabora de editare, muzica soundtrack-ului dinamic, şi atingea un umor ciudat şi macabru.

Cu felul său curtenitor, cu o figură simpatică, Hitchcock a devenit o celebritate la propriu, în anii 1950 şi 1960 a produs si a fost gazda a două serii de televiziune pe mister, "Alfred Hitchcock Presents" şi "The Alfred Hitchcock Hour". El a făcut, de asemenea, mici apariții în cele mai multe dintre filmele sale şi a pus fanii filmelor sale în alertă pentru a prinde apariţiile sale trecătoare, adesea pline de umor pe ecran.

Deşi niciodată nu a câștigat un premiu Oscar pentru filmul său ca director, el a primit prestigiosul premiu Irving Thalberg de la Academia de Arte şi Ştiinţe Motion Picture în 1967. În 1980, el a fost facut cavaler de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, chiar dacă el a fost mult timp naturalizat cetăţean american. Hitchcock a murit mai târziu în acel an, având regizate aproape 60 de filme în lunga sa carieră.



În această zi




1521 Cuceritorul spaniol Hernando Cortez captura ceea ce astăzi este Mexico City, de la azteci.
1899 Directorul de film Alfred Hitchcock s-a născut în Londra.
1932 Adolf Hitler a respins postul de vice-cancelar al Germaniei, spunând că a fost pregătit să deţină "totul sau nimic."
1942 Caracterele animate ale Walt Disney "Bambi" au avut premiera la Radio Music Hall City în New York.
1960 Primele conversaţii telefonice prin satelit a avut loc cu ajutorul Echo 1, un satelit balon.
2003 Libia au convenit să înfiinţeze un fond de 2.7 miliarde dolari pentru familiile celor 270 de persoane ucise în atacul cu bombă din Pan Am 1988 .
2004 A 28-a ediție a Jocurile Olimpice de vară au fost deschise în Atena.
2008 Războiul din Oseția: Rușii ocupau orașul Gori din Georgia.













12 August în istorie

Zidul Berlinului
În această zi a anului 1961, într-un efort de a stopa valul de refugiaţi care încercau să părăsească Berlinul de Est, guvernul comunist din Germania de Est începe construirea Zidului Berlinului pentru a diviza Berlinul de Est de cel Vestic. Construirea zidului a provocat o criză pe termen scurt în relaţiile americano-sovietice şi zidul în sine a ajuns să simbolizeze Războiului Rece.

De-a lungul anilor 1950 şi în începutul anilor 1960, mii de oameni din Berlinul de Est au trecut în Berlinul de Vest pentru a se reuni cu familiile şi a scăpa de represiunea comunistă. Într-un efort de a opri exodul, guvernul Germaniei de Est a hotărât ca în noaptea de 12 august 1961 să sigileze toate punctele de intrare din Berlinul de Vest către Berlinul de Est prin întinderea sârmei ghimpate şi postarea de santinele. În zilele şi săptămânile viitoare, construirea unui perete de beton a început, completat cu turnuri de strajă şi câmpuri minate în jurul acestuia. Construirea Zidului Berlinului a fost completă, reuşind să închidă și să separe cele două secţiuni ale Berlinului. Guvernul Statelor Unite a devenit furios. Comandanţii trupelor SUA din Berlinul de Vest, au început să facă planuri pentru a demola peretele, dar au renunțat la idee atunci când sovieticii au mutat unităţile de blindate în apropiere pentru a-l proteja. Guvernul Germaniei de Vest a fost furios pe lipsa de acţiune a Americii, dar preşedintele John F. Kennedy credea că "Un zid este a dracu' de mult mai bine decât un război". Într-o încercare de a linişti Germania de Vest și că Statele Unite nu i-a abandonat, Kennedy a călătorit în germania până la Zidul Berlinului, în iunie 1963, rostind faimoasa declarație "Ich bin ein Berliner!" ("Sunt un berlinez!"). Având în vedere că cuvântul "Berliner" a fost denumirea în mod obişnuit a unui jeleu de gogoașă în cea mai mare parte din Germania, utilizarea incorectă a gramaticii germane de către Kennedy a fost tradus ca "Eu sunt un jeleu de gogoașă". Cu toate acestea, din cauza contextului discursului său, înţelesul intenţionat al lui Kennedy era că va sta împreună cu Berlinul de Vest în rivalitatea sa cu comuniștii din Berlinul de Est.

În anii următori, Zidul Berlinului a devenit un simbol fizic al Războiului Rece. Diviziunea puternică dintre Berlinul de Est comunist şi democraticul Berlin de Vest a servit drept subiect pentru numeroase editoriale şi discursuri în Statele Unite ale Americii, în timp ce blocul sovietic caracteriza peretele ca un zid de protecţie necesară împotriva influenţelor degradante şi imorale ale culturii occidentale decadente şi a capitalismului. Pe durata celor 28 de ani ai peretelui, aproape 80 de persoane au fost ucise încercând să scape de est spre Berlinul de Vest. La sfârşitul anului 1989, cum guvernele comuniste începeau să se destrame în întreaga Europă de Est, Zidul Berlinului a fost deschis în cele din urmă şi apoi demolat. Pentru mulţi observatori, această acţiune a fost semnalul că Războiul Rece se apropia în cele din urmă de sfârşit.



În această zi




1851 Lui Isaac Singer i-a fost acordat un brevet pentru mașina sa de cusut.
1898 Hawaii a fost anexat oficial Statelor Unite ale Americii.
1953 Uniunea Sovietică a efectuat un test secret al primei sale bombe cu hidrogen.
1960 Primul satelit balon, Echo 1, a fost lansat de către Statele Unite de la Cape Canaveral, Florida.
1966 John Lennon și-a cerut scuze, la o conferinţă de presă în Chicago pentru că a spus "Beatles sunt mai populari decat Iisus".
1977 Naveta spațiala Enterprise a trecut primul test de zbor, separându-se de un Boeing 747, de decolare şi apoi aterizare în deşertul Mojave din California.
1981 IBM a introdus primul computer personal, modelul 5150.
1998 Bancile elvețiene au convenit sa platească ca retrocedare 1.25 miliarde dolari supravieţuitorilor Holocaustului pentru a soluţiona cererile lor.
2000 Submarinul nuclear rusesc Kursk şi cei 118 componenți ai echipajului s-au scufundat în
mod tragic în timpul exerciţiilor navale din Marea Barents.
2008 Rusia a oprit devastatorul război de cinci zile asupra Georgiei, care a lăsat locuinţele mocnind sau în ruine şi dezrădăcinând peste 100.000 de oameni.
2011 Tenismenul american de origine greacă, Pete Sampras, împlinește astăzi 40 de ani.
Pete Sampras













11 August în istorie

Insula Alcatraz
În această zi a anului 1934, un grup de prizonieri federali clasificați ca "cei mai periculoși" ajung pe insula Alcatraz, o insulă de 22 de acri (89.000 m) cu plaje stâncoase situată la 1.5 mile în largul mării în San Francisco Bay. Condamnaţilor - primii prizonieri civili ce urmează să fie adăpostiți în noul penitenciar de mare securitate - li s-au alăturat câţiva zeci de militari pe această insulă devenită închisoare militară a SUA.

Alcatraz a fost un paradis al păsărilor marine nelocuită până când a fost explorată de locotenentul spaniol Juan Manuel de Ayala, în 1775. El a denumit-o Isla de los Alcatraces sau "Insula pelicanilor." Fortificată de spanioli, Alcatraz a fost vândută către Statele Unite în 1849. În 1854, insula a fost distinația primului far de pe coasta Californiei. Începând cu 1859, un detașament al armatei americane a stabilit o garnizoană acolo iar din 1868 Alcatraz a fost folosită pentru detenția infractorilor militari. În plus faţă de soldații americani recalcitranți, printre deţinuţi sunt incluși rebelii cercetaşi indieni, soldați americani ce au luptat în Filipine și au dezertat şi civili chinezi care au opus rezistență armatei americane în timpul rebeliunii Boxer. În 1907, Alcatraz a fost desemnată Filiala Pacific a închisorilor militare a Statelor Unite.

Din 1934, Alcatraz a fost fortificată într-un penitenciar federal de înaltă securitate destinat să deţină prizonierii cei mai periculoși din sistemul penal american, mai ales cei cu o slăbiciune pentru tentative de evadare. Primul transport de prizonieri civili a sosit pe 11 august 1934. Mai târziu în acea lună, un alt transport a sosit, celebrul mafiot Al Capone ajungând printre ceilalţi condamnaţi. În septembrie, George "Machine Gun" Kelly, un alt cap al crimei organizate, a fost adus la Alcatraz.

În 1940, un celebru prizonier ajuns la Alcatraz a fost Richard Stroud, "Birdman of Alcatraz". Un criminal condamnat, Stroud a scris un important studiu asupra păsărilor în timp ce-și desfăşura regimul de izolare în închisoarea Leavenworth din Kansas. Considerat a fi extrem de periculos din cauza crimei lui din 1916 unde a ucis un paznic de la Leavenworth, a fost transferat la Alcatraz în 1942. Lui Stroud nu i sa permis să continue cercetările sale aviare și la Alcatraz.

Deşi unii au încercat, nici un deţinut nu a avut succes în a scăpa de pe "The Rock". Cu toate acestea, trupurile evadaților crezuți înecați în apele trădătoare din San Francisco Bay nu au fost găsite niciodată. Povestea evadării din 1962 a trei dintre aceşti deținuţi, Frank Morris si frații John si Clarence Anglin, a inspirat filmul Escape from Alcatraz 1979. Un alt prizonier, John Giles, a fost văzut într-o barcă aproape de mal, în 1945, îmbrăcat în uniforma armatei ce o furase bucată cu bucată, a fost interogat de un ofiţer ce-l suspectă după debarcare și a fost trimis înapoi la Alcatraz. Doar un singur om, John Paul Scott, a fost înregistrată că ar fi ajuns pe continent înot, dar a ajuns pe uscat epuizat şi hipotermic la poalele podului Golden Gate. Poliţia l-a găsit inconştient şi situată într-o stare de şoc.

În 1963, Procurorul General al SUA Robert F. Kennedy a ordonat ca Alcatraz să fie închis, citând-ul "este o cheltuială mare în întreţinerea acestuia". In cei 29 de ani ca închisoare, Alcatraz a adăpostit mai mult de 1.500 de condamnaţi. În martie 1964 un grup de indieni Sioux au ocupat pentru scurt timp insula, citând un tratat din 1868 cu indienii Sioux care permitea solicitarea "teren guvernamental neocupat." În noiembrie 1969, un grup de aproape 100 de studenţi indieni şi activiştii au început o ocupaţie mai prelungită a insulei, rămânând acolo până au fost trimiși în afara insulei de către mareşali federali în iunie 1971.

În 1972, Alcatraz a fost deschisă pentru public, ca parte a nou-createi "Golden Gate National Recreation Area", care este întreţinut de către Serviciul National Park. Mai mult de un milion de turişti vizitează anual Insula Alcatraz si fosta închisoare.



În această zi



1954 O pace formală a avut loc în Indochina, care se încheie după mai mult de şapte ani de lupte între francezi şi Vietmezii comuniști.
1953 URSS testează prima bombă cu hidrogen.
1966 John Lennon ține o conferință de presă la Chicago, scuzându-se pentru "Jesus affair"
1998 British Petroleum achiziţionează Amoco pentru 49 miliarde dolari.
1999 Ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX vizibilă în România; București, singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate, s-a aflat în zona de maximum la 14:07, ora locală.
2002 US Airways cerea protecţia falimentului capitol 11.
2003 NATO a preluat comanda forţei de menţinere a păcii în Afganistan.
2003 Charles Taylor a demisionat din funcţia de preşedinte al Liberiei şi a plecat în exil în Nigeria.
2006 Administraţia de Securitate în Transport interzicea toate lichidele și gelurile cu aerosoli din cabinele pentru pasagerii de avioane la o zi după un atac terorist zădărnicit.
2009 Eunice Kennedy Shriver, sora preşedintelui John F. Kennedy şi fondatoare a Special Olympics, a murit la vârsta de 88 de ani.
2011 Ziua de naștere a unui coleg căruia îi transmit La mulți ani!













10 August în istorie


cea mai crescuta temperatura, 10 august 2003
În această zi în 2003, în Regatul Unit se înregistra prima temperatură de peste 100 grade Fahrenheit (38.5 °C). Întreaga lună un val de căldură intensă a ars continentul european, anunțându-se decesul a mai mult de 35.000 de vieţi.

August 2003 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în emisfera nordică şi a depășit toate recordurile anterioare de căldură și de decese. Franţa a fost cea mai grav afectată, cu aproape 15.000 de victime, urmată de Germania, unde aproximativ 7.000 de oameni ce au murit. Mii de oameni au murit de asemenea în Spania şi Italia. Majoritatea victimelor au fost în vârstă, foarte tinere, sau bolnavi cronici.

Atunci când o persoană experimentează o căldură extremă, corpurile lor se luptă pentru a se răcori ceea ce se poate dovedi periculos în special persoanelor foarte în vârstă, foarte tinere sau deja bolnave. Dacă temperatura internă a corpului unei persoane ajunge la 104 grade Fahrenheit (40 °C) , organele interne încep să eşueze şi persoana poate muri în cele din urmă. Washington, DC, potrivit Earth Policy Institute, se estimează că mai mulţi oameni mor în fiecare an din cauza căldurii decât a inundaţiilor, tornadelor și a uraganelor adunate împreună.

În plus faţă de cauzarea deceselor în mod direct, căldură extremă, de asemenea, produce și incendii masive. În Portugalia, 10 la sută din pădurile ţării au fost distruse si 18 persoane au fost ucise în incendii. Căldura provoacă, de asemenea topirea gheții, inundații şi avalanşe în Elveţia.

Oamenii de știință preconizau că din cauza încălzirii globale, temperatura medie a Pământului va continua să crească cu până la 6° Celsius până la sfârşitul secolului, un plus de 2,5 grade. Din acest motiv, Organizaţia Meteorologică Mondială estimează că numărul decesele legate de regimul termic s-ar putea dubla până în 2023. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că singura modalitate de a opri creşterea lentă a temperaturii globale este de a reduce nivelurile de emisii de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală.



În această zi




1500 Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colturile lucrării sunt portretele votive ale lui Ștefan și al Mariei Voichița.
1534 A început înălțarea bisericii "Sf. Dumitru" din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareș.
1675 A fost înființat "Observatorul astronomic de la Greenwich". În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s–a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.
1875 Este pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia.
1885 În America, primul tramvai comercial funcțional cu motoare electrice a început să funcţioneze în Baltimore.
1944 Forţele americane au biruit rezistenţa japoneză din Guam în timpul celui de al doilea război mondial.
1945 Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de al doilea război mondial.
2003 Yuri Malenchenko devine prima persoană ce se căsătorește în spațiu.
2009 Douăzeci de persoane au murit în Handlová, Regiunea Trenčín, în cazul celei mai grave catastrofe mortale miniere din istoria Slovaciei.
2011 Actorul Antonio Banderas împlinește 51 de ani astăzi.
Antonio Banderas













09 August în istorie

Fat man atomic bomb
În această zi în 1945, cea de-a doua bombă atomică construită de către Statele Unite pentru războiul din Japonia este lansată asupra orașului Nagasaki, rezultând în cele din urmă o capitularea necondiţionată a Japoniei.

Ravagiile cauzate de la Hiroshima nu au fost suficiente pentru a convinge Consiliul de Război japonez de a accepta cererea Conferinţei de la Postdam pentru capitularea necondiţionată. Statele Unite aveau planificat să lanseze a doua lor bomba atomică, poreclită "Fat Man", în 11 august, dar vremea rea ce era anunțată pentru acea zi îi obligă să o facă mai devreme pe data de 09 august. Deci, la 01:56, un bombardier B-29 special adaptat, numit "Bock's Car", pilotat de comandantul Frederick Bock, a decolat de pe Insula Tinian la comanda maiorului Charles W. Sweeney. Nagasaki a fost un centru al construcţiilor navale, industrie destinată pentru distrugere. Bomba a fost lansată la 11:02 de la o înălțime de 500 de metri deasupra orasului. Explozia a dezlănţuit forţa echivalentă a 22.000 tone de TNT. Dealurile care înconjurau oraşul au ajutat în păstrarea forţei distructive, iar numărul estimat al celor uciși era între 60.000 si 80.000 de persoane.

General Leslie Groves R., omul responsabil în Proiectul Manhattan, care a rezolvat problema producerii şi furnizării bombei nucleare, a estimat că o altă bombă atomică ar putea fi gata și folosită împotriva Japoniei până în august 17 ​​sau 18, dacă ar fi fost necesar. Chiar dacă Consiliul de Război al Japoniei a rămas divizată ("Este mult prea devreme să spunem că războiul este pierdut", aprecia ministrul de Război), împăratul Hirohito la cererea a doi membri ai Consiliului de război ce erau dornici să pună capăt războiului, sau întâlnit cu Consiliului şi a declarat că "continuarea războiului poate duce numai la anihilarea poporului japonez ..."Împăratul Japoniei a dat permisiunea sa pentru capitularea necondiţionată.




În această zi




1902 În Marea Britanie Edward VII a fost încoronat rege după moartea mamei sale, regina Victoria.
1969 Actrița Sharon Tate si alte patru persoane au fost găsite moarte în Los Angeles; liderul unui cult, Charles Manson şi un grup de adepţi ai lui au fost ulterior condamnați pentru crimă.
1974 Gerald R. Ford a fost investit în funcţia de preşedinte, al 38-lea al Statelor Unite ca urmare a demisiei lui Richard M. Nixon.
1995 Muzicianul Rock, Jerry Garcia de la Grateful Dead a murit la vârsta de 53 de ani.
2001 Presedintele american George W. Bush a aprobat fonduri federale pentru liniile existente de celule embrionare stem.
2011 Actrița Anna Kendrick ("Up in the Air", "Twilight") împlinește 26 de ani astăzi.
Anna Kendrick












08 August în istorie


Watergate Affair
În această zi a anului 1974, în ceea ce avea să se numească Afacerea Watergate, Richard Nixon anunţa că va demisiona din functia de Președinte la prânz în ziua următoare, 09 august. El a fost implicat într-un scandal politic major care începea cu intrarea prin efractie şi interceptarea convorbirilor telefonice din sediul de campanie al Partidului Democrat din complexul de apartamente Watergate din Washington, DC, pe 17 iunie 1972. Investigaţiile Senatului arătau în cele din urmă că Preşedintele a fost implicat personal în acoperirea acestor ilegalități; investigaţiile suplimentare au descoperit că un grup implicat în activităţi ilegale, ce includea spionajul politic şi falsificare de documente oficiale erau toate aprobate de Casa Albă. La data de 29 şi 30 iulie, 1974, House Judiciary Committee a aprobat trei capete de acuzare pntru președintele Nixon ce a abuzat de puterile sale pentru a încălca drepturile constituţionale ale cetăţenilor americani, obstrucţionarea justiţiei, şi sfidarea citațiilor judiciare ale comitetului. Pentru a evita punerea sub acuzare, Nixon a anunţat că va demisiona din funcţie.

Afacerea Watergate a avut de departe un amplu impact, atât în SUA cât şi în afara ei. În Statele Unite, scandalul a zguduit credinţa poporului american în preşedinţie, dar în urma analizei, naţiunea a supravietuit crizei constituţionale, consolidând astfel sistemul şi dovedind că nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar preşedintele. În Vietnam, demisia lui Nixon a îndepărtat pe susţinătorii lui din Saigon unde a promis că va veni în ajutorul Vietnamului de Sud în cazul în care Hanoiul ar fi încălcat termenii acordului de pace de la Paris. Cu Nixon plecat, nu mai rămânea nimeni pentru a respecta acele promisiuni. În cazul în care vietnamez de Nord a început ofensiva lor finală în 1975, iar sprijinul promis al Statelor Unite nu a fost furnizat, Vietnamul de Sud a fost învins în mai puţin de 55 de zile.



În această zi



1815 Napoleon Bonaparte a pornit spre insula Sf. Elena, în Atlanticul de Sud, să-şi petreacă restul zilelor sale în exil.
1876 ​​Thomas A. Edison a primit un brevet pentru şapirograf.
1945 Presedintele Harry S. Truman a semnat Carta Naţiunilor Unite.
1945 Uniunea Sovietică a declarat război împotriva Japoniei în timpul celui de al doilea război mondial.
1963 În Marea Britanie a avut loc cel mai "mare jaf de tren" ,hoţii plecau cu 2,6 milioane de lire sterline în bancnote dintr-un tren oprit la nord de Londra.
1988 Secretarul General al ONU Javier Perez de Cuellar a anunţat o încetare a focului între Iran şi Irak.
2005 Iranul a reluat lucrările la o instalaţie de conversie a uraniului, după suspendarea activităţilor de nouă luni pentru a evita sancţiunile ONU.
2008 Jocurile Olimpice de Vara de la Beijing au fost deschise.
2008 Fostul vice-preşedinte democrat american John Edwards a recunoscut că a avut o aventura extraconjugala.
2011 Tenismenul de origine elvețiană, Roger Federer împlinește astăzi 30 de ani.
Roger Federer


07 August în istorie

Charlize Theron
În această zi în 1975, Charlize Theron, cunoscută atât pentru frumusețea ei, blonda suplă (ea a fost numită în anul 2007 "Femeia cea mai sexy a anului" de către revista Esquire) şi actrița recunoscută (ea a câştigat Premiul Oscar pentru Cea mai buna actriță pentru rolul din "Monster" în 2003 ), este născută în Benoni, Africa de Sud.

Theron a crescut la o fermă în Africa de Sud şi a lucrat ca model în Europa şi New York când era adolescentă. Dupa ce sa mutat la Los Angeles, tânăra, a fost descoperită și recomandată de către un agent de talente. Ea a facut debutul într-un film fără mare succes "Children of the Corn III"(1995) care a fost urmat la scurt timp de roluri mari în filme, cum ar fi cel din 1996, "That Thing You Do!", care a marcat debutul regizoral al lui Tom Hanks; "The Devil’s Advocate" 1997, alături de Al Pacino şi Keanu Reeves şi "Mighty Joe Young" din 1998 , despre o gorilă africană adusă la Los Angeles pentru a scăpa de braconieri. Printre filmele unde Theron a primit roluri în urmatorii câțiva ani au fost "The Cider House Rules" (1999), aclamata adaptare după romanul lui Irving John; John Frankenheimer este prost primit cu thrillerul de acțiune "Reindeer Games"(2000); "The Legend of Bagger Vance"(2000 ) alături de Will Smith şi Matt Damon, precum şi "The Italian Job"(2003), un remake al criminalităţii clasice din 1969. Ea sa întâlnit cu prietenul ei mult timp, actorul irlandez Stuart Townsend, atunci când cei doi jucat împreuna în thriller-ul "Trapped" 2002.

În 2003, actriţa a renunțat la imaginea ei plină de farmec şi și-a transformat complet aspectul pentru rolul de prostituată - Aileen Wuornos - criminală în serie din pelicula "Monster". Performanţa lui Theron i-a adus cele mai bune recenzii din cariera ei, precum şi un premiu Oscar pentru Cea mai buna actriță. Ea a primit o a doua nominalizare la Oscar pentru Cea mai buna actriță pentru un alt spectacol straniu "North Country" (2005), care a fost inspirat de povestea adevarată a unei femei miner din Minnesota.

Pe micul ecran, Theron a fost nominalizat la Globul de Aur şi un premiu Emmy pentru rolul ei de actriţă suedeză Britt Eklund în filmul HBO "The Life and Death of Peter Sellars" (2004). Ea a avansat ca performanță, de asemenea, într-un notabil serial de comedie apreciat "Arrested Development", în 2005. Theron a mai avut roluri în filme recente ce includ "In the Valley of Elah"(2007), o dramă care implică soldaţii recent întorși din războiul din Irak, alături de Tommy Lee Jones; şi neconvenţionalul super-erou de film "Hancock" (2008), în care a făcut din nou echipă cu actorul din Bagger Vance co-starul Will Smith.





În această zi



1942 Forţele americane au aterizat la Guadalcanal, marcând începutul primei ofensive majore a aliaților din Pacific în timpul celui de al doilea război mondial.
1957 Oliver Hardy din echipa de comedianți Laurel şi Hardy a murit la vârsta de 65 de ani.
1970 La Iași s-a inaugurat "Casa Dosoftei", care adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași.
1971 Apollo 15 a revenit pe Pământ după o misiune cu echipaj uman pe Lună.
1974 Cascadorul francez Philippe Petit a mers pe o sârmă întinsă între turnurile gemene ale World Trade Center din New York.
1990 Preşedintele George H.W. Bush a ordonat trupelor americane şi avioanelor de război din Arabia Saudită pentru a păzi deșertul bogat în petrol împotriva unei posibile invazii a
Irakului.
2008 Georgia a bombardat capitala republicii separatiste din Osetia de Sud. (Rusia a răspuns prin ocuparea unei mari părți din Georgia, într-un război de cinci zile.)
2009 Fostul vicepreşedinte republican candidat la preşedinţie, Sarah Palin îl acuza pe preşedintele Barack Obama pentru propunerea "panoului de moarte", în care se va decide cine beneficiază de un tratament în planul său de îngrijire a sănătăţii.
2011 Actorul David Duchovny ("The X Files", "Californication") împlinește 51 de ani astăzi.
David Duchovny





Faceți căutări pe acest blog