31 Mai în istorie

Big Ben

Faimosul turn cu ceas cunoscut sub numele de Big Ben, situat în partea de sus a Turnului Sf. Ştefan, în partea cea mai de sus a Camerei Parlamentului din Westminster, Londra, a bătut pentru prima dată în această zi din 1859.

După ce un incendiu a distrus o mare parte din Palatul Westminster - sediul Parlamentului britanic - în octombrie 1834, o caracteristică importantă în proiectarea noului palat era un ceas mare în vârful turnului. Astronomul regal, Sir George Airy, a dorit ca ceasul să aibă o acurateţe neiântâlnită până atunci, inclusiv sincronizarea de două ori pe zi cu Observatorul Regal Greenwich. În timp ce mulţi producători de ceasuri au respins acest obiectiv ca fiind posibil, Airy a contat pe ajutorul lui Edmund Beckett Denison, un avocat formidabil cunoscut pentru expertiza sa în orologerie, sau știinta de masurare a timpului.

Denison a oferit designul său să fie construit de compania E.J. Dent & Co, ce a fost finalizată în 1854, Turnul Sf. Ştefan fiind terminat cinci ani mai târziu. Cântărind mai mult de 13 tone, clopotul acestuia masiv a fost târât la turn pe străzile Londrei de către 16 cai, în uralele spectatorilor. Odată ce a fost instalat, Big Ben a sunat prima sa lovitură la 31 mai 1859. După două luni limba mobilă grea ce fusese proiectată de Denison a spart clopotul. Trei ani au trecut până un nou ciocan a fost adăugat şi ceasul a reintrat în serviciu. Clopotul a fost rotit, astfel încât ciocanul să lovească o altă parte suprafaţa sa dar spărtura nu a fost niciodată reparată.

Numele de "Big Ben", a fost dat iniţial doar pentru clopot, dar mai târziu a ajuns să se refere la ceasul în sine. Două poveşti principale circulă despre modul în care Big Ben a primit numele său. Mulţi susţin că a fost numit după Sir Benjamin Hall, comisarul lucrărilor din timpul în care a fost construit. O alta poveste celebră susţine că clopotul a fost numit după popularul boxer la categoria grea Benjamin Caunt.

Chiar şi după ce o bombă incendiară a distrus sala Camerei Comunelor în timpul celui de al doilea război mondial, Turnul Sf. Ştefan a supravieţuit şi Big Ben-ul a continuat să funcţioneze. Faimoasa lui exactitate este reglată de o stivă de monede introduse pe pendulul marelui ceas, asigurând o mişcare constantă a limbilor în orice moment. În noapte, toate cele patru feţe ale ceasului, fiecare având peste 7 metri, sunt iluminate. O lumină mai sus de Big Ben este apoi aprinsă pentru a înștiința publicul când Parlamentul este în sesiune.


În această zi


1954 Se naște în Brăila Nicu Alifantis, solist vocal, instrumentist și compozitor român.
1961 Africa de Sud a devenit republică independentă.
1962 Oficialul Gestapo Adolf Eichmann a fost spânzurat în Israel pentru rolul său în Holocaust.
1970 Un cutremur cu magnitudinea 7.9 a lovit Peru, cel puţin câteva mii de persoane au murit.
1990 Sitcom-ul "Seinfeld" a avut premiera pe NBC.
1991 Liderii din Angola al celor două facţiuni aflate în conflict au semnat un tratat de pace, punând capăt unui război civil de 16 ani.
2009 A încetat din viață britanica Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului „Titanic” (n.15 aprilie 1912).
2010 Un comando israelian a luat cu asalt şase nave ce transportau sute de activişti pro-palestinieni într-o misiune de ajutor pentru a bloca Fâşia Gaza, opt activişti turci şi turco-americani au fost ucişi.




Aparat AC Whirlpool 9000 BTU Clasa A




26 Mai în istorie

John WayneÎn această zi a anului 1907, Marion Robert Morrison (John Wayne), se năștea pentru a ne prezenta westernurile americane, actorul ce a devenit cel mai îndrăgit cowboy  al tuturor timpurilor.

Născut Marion Michael Morrison, familia lui Wayne sa mutat la Glendale, California, cand el avea sase ani. Ca adolescent, el se trezea la patru dimineaţa pentru a livra ziare, iar după şcoală juca fotbal şi făcea livrări pentru magazinele locale. Când a absolvit liceul, el spera să intre la US Naval Academy. Cu toate acestea, după ce el a fost respins, a acceptat o bursă completă pentru a juca fotbal la University of Southern California din Los Angeles.

În vara anului 1926, antrenorul de fotbal al lui Wayne i-a găsit un loc de muncă ca asistent pentru actorii de film și pentru regizorul John Ford. Ford a început să-l folosească pe Wayne ca actor, căpătând încredere în el și distribuind-ul în unele roluri mai mari. În 1930, Ford l-a recomandat pe Wayne companiei Fox în filmul western "The Big Trail". Wayne a câştigat rolul, dar filmul a ieșit prost şi în cele din urmă Fox a renunțat la contractul său.

In urmatorul deceniu, Wayne a lucrat neobosit în nenumărate filme western cu buget redus, ascuţindu-și talentul său şi și-a dezvoltat o personalitate distinctă pentru personajele lui de cowboy. În cele din urmă, vechiul său mentor Ford a întrerupt pauza lui Wayne, distribuind-ul în 1939 în westernul genial "Stagecoach". Wayne a jucat rolul lui Ringo Kid, impregnând caracterului său trăsăturile esenţiale care urmau în aproape toate rolurile sale ulterioare pe ecrane: o onestitate sinceră şi o necondiţionată vitejie, o manieră aproape laconică și cu mersul lui greu.

După "Stagecoach", cariera lui Wayne a decolat. Printre zecile de producții, el apărând în multe dintre ele - regizate de Ford - au fost clasicele și memorabilele filme ca "Tall in the Saddle" (1944), Red River (1948), Fort Apache (1948), "She Wore a Yellow Ribbon"(1949), Rio Bravo (1959), şi "The Man Who Shot Liberty Valance" (1962). În toate aceste filme, "The Duke", cum era el cunoscut, a întruchipat simplist valorile de cowboy cu decenţă, onestitate, şi integritate.

În afară de westernuri, Wayne, de asemenea, a jucat și în filmele de război. A fost un salt mic de la cowboy-ul viteaz sau soldat de cavalerie la luptătorii curajoși din al doilea război mondial în filme ca "Sands of Iwo Jima" (1949) şi "Flying Leathernecks " (1951). Profund, conservator în politica sa, Wayne s-a folosit, de asemenea, în filmul din 1968, "The Green Berets", să-şi exprime sprijinul său de război guvernului american în Vietnam.

Până la sfârşitul anilor 1960, americanii au obosit să-l vadă pe Wayne şi personajele sale masculine simpliste şi patriotice. Din ce în ce mai mult, filmele western și alb-negru au fost respinse, cu codurile lor simple și morale promovate de Wayne şi înlocuirea lor cu o viziune mai complexă şi tragică de western american. Cu toate acestea, Wayne sa dovedit mai adaptabil decât se aşteptau mulți alții. În rolul său premiat cu Oscar din "True Grit" (1969), a început să scape de limitele restrânse ale imaginii sale de băiat bun. Filmul său final, "The Shootist" (1976), a trecut chiar si peste cele mai severe critici. Wayne, el însuşi fiind în lupta cu cancerul pulmonar - juca rolul unui pistolar pe moarte ale căror coduri şi principii morale nu se mai potrivesc într-o lume în schimbare.

Trei ani mai târziu, Wayne moare de cancer. În timpurile noastre, sondaje publice î-l identifică ca fiind unul dintre actorii cei mai populari din toate timpurile.



În această zi


1488 Construirea bisericii „Sf. Gheorghe" de la Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare.
1805 Napoleon Bonaparte a fost încoronat rege al Italiei.
1896 Dow Jones Industrial Average a fost publicat pentru prima dată.
1907 Actorul John Wayne sa născut în Winterset, Iowa.
1969 Apollo 10 a revenit pe Pământ după o misiune ce a servit ca o repetiţie generală pentru prima aselenizare.
1977 George H. Willig escalada turnul de sud al New York World Trade Center, el a fost arestat la etajul 110 al clădirii.
1978 Primul cazinou legal din partea de est a SUA a fost deschis în Atlantic City, NJ.
1986 Comunitatea Europeană adoptă steagul european.
1994 Starul pop Michael Jackson si Lisa Marie Presley s-au căsătorit în Republica Dominicană. (Ei au divorțat 19 luni mai târziu.)
2009 Preşedintele Barack Obama a numit-o judecător federal pe Sonia Sotomayor la Curtea Supremă.
2010 Moare în Constanța Jean Constantin, actorul român de teatru și film (n. 1928 Techirghiol).




LG P990 Optimus 2x


25 Mai în istorie

Star Wars Logo
Star Wars Logo

În această zi din 1977, weekendul se deschide cu un bang intergalactic cu primul blockbuster al lui George Lucas, filmul "Star Wars" ce rulează în cinematografele americane. 

Succesul incredibil al Star Wars - şapte premii Oscar, 461 milioane dolari în vânzări de bilete din SUA şi un câștig brut de aproape 800 milioane dolari în întreaga lume - a început cu un multe luni înainte de data lansării cu un marketing coordonat de Lucas şi studioul lui, 20th Century Fox. "Nu a fost ca un film de deschidere," - a spus actrița, mai târziu, revistei Time, Carrie Fisher, care a jucat rebela lideră Prințesa Leia - "A fost ca un cutremur." Începând cu - citând-o pe Fisher - "o nouă ordine de geeks, de tineri entuziaști cu saci de dormit," anticiparea unei diferite experienţe revoluţionare de a viziona un film, provocând cozi lungi în faţa cinematografelor din întreaga ţară şi din toată lumea. 

Cu efecte speciale inovatoare, Star Wars rula pe ecrane şi publicul era cufundat într-o "galaxie departe, departe." Până acum toată lumea ştie povestea, care a urmat Luke Skywalker (Mark Hamill), ce s-a înrolat în echipa aliaţilor - inclusiv Hunky Han Solo (Harrison Ford) şi roboţii C3PO şi R2D2 - în misiunea de salvare a răpitei Prințese Leia de imperiul răului guvernată de Darth Vader. Filmul i-a transformat pe cei trei actori în staruri peste noapte, Fisher într-un obiect de adoraţie pentru milioane de tineri fani de sex masculin şi lansarea carierei legendarului, acum, Ford ca un atrăgătorul actor-erou al filmelor de acţiune . 

Star Wars a devenit în scurt timp un fenomen. De-a lungul anilor, s-a transformat în alte cinci filme cu același caracter, cinci serii TV şi o întreagă industrie de benzi desenate, jucării, jocuri video şi alte produse. Două continuări petru marele ecran, " The Empire Strikes Back" (1980) şi "The Return of the Jedi" (1983), cu o mare parte din distributia originala s-a bucurat de acelasi succes - atât comercial cât şi critic - ca primul film. În 1999, Lucas ne trimitea în timp pentru a patra serie Star Wars Episodul I: "Phantom Menace", cronologic un prefață la filmul original. Alte două episoade, "Attack of the Clones" (2002) şi "Revenge of the Sith" (2005) au urmat. 

Următoarele episoade Star Wars sau prezentat cu o nouă distribuție - incluzând pe Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman şi Hayden Christensen - şi au cam eșuat în a câştiga aceleaşi laude și critici ca primele trei filme. Filmele continuă să fie prezente în box office, dar cu toate acestea, Razbunarea lui Sith a devenit primul film cu cele mai mari încasări din 2005 în Statele Unite şi al doilea în lume .


În această zi


1895 Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin" și condamnat la doi ani de inchisoare.
1920 Are loc inaugurarea Operei Naționale din Cluj, cu opera Aida, de Verdi, interpretată în limba română.
1946 Transiordania a devenit regat, deoarece sa proclamat monarhie, Regele Abdullah Ibn Ul-Hussein.
1979 Un avion al American Airlines de tip DC-10 sa prăbuşit în timpul decolării la Chicago O'Hare International Airport, provocând uciderea tuturor celor 271 de persoane de la bord si a altor doua pe teren.
1981 Dan Goodwin, purtând un costum de Spiderman, a escaladat Chicago Sears Tower în 71de ore.
1985 Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
1992 Jay Leno a debutat ca gazdă a emisiunii NBC "Tonight Show", înlocuind-ul pe Johnny Carson.
2006 Foștii sefi ai Enron Corp Kenneth Lay şi Jeffrey Skilling au fost condamnaţi în Houston pentru conspiraţie şi fraudă pentru colapsul companiei.






LG P990 Optimus 2x

24 Mai în istorie


În această zi a anului 1883, după 14 ani de construcție şi cu prețul a 27 nefericite decese , "Brooklyn Bridge" peste East River este deschis, podul ce leagă marele oraş New York si Brooklyn pentru prima dată în istorie. Mii de locuitori din Brooklyn şi ai Insulei Manhattan au asistat la ceremonia de inaugurare, care a fost prezidată de preşedintele Chester A.Arthur si guvernatorul New York-ului Grover Cleveland. Proiectat de regretatul John Augustus Roebling, Podul Brooklyn a fost cel mai mare pod suspendat construit vreodată la acea dată.

John Roebling, născut în Germania în 1806, a fost un mare pionier în proiectarea de poduri suspendate din oţel. El a studiat ingineria industriala la Berlin şi la vârsta de 25 de ani a emigrat în SUA, Pennsylvania, unde a încercat, fără succes, să se facă fermier. Mai târziu s-a mutat în capitala statului în Harrisburg, unde a găsit de lucru ca inginer civil. El a promovat utilizarea de cabluri din oțel şi a pornit o fabrică de succes pentru fabricarea lor.

Între timp, el și-a câştigat o reputaţie ca designer de poduri suspendate, care la acea vreme au fost utilizate pe scară largă, dar recunoscute pentru instabilitatea lor la vânturi puternice sau sarcini grele. Roebling este cunoscut prin progresul major adus în tehnologia de poduri-suspendate - o grindă cu zăbrele adaugătă la fiecare parte de pe pista de pod care susținea și stabiliza în mare măsură structura. Folosind acest model, Roebling are succes cu puntea din defileul Niagara la Niagara Falls, New York, şi râul Ohio, la Cincinnati, Ohio. Pe baza acestor realizări, statul New York îl acceptă pe Roebling ca designer pentru un pod de legătură din Brooklyn şi Manhattan - cu o lungime de 1595 metri - şi numit inginer şef. Acesta devenind primul pod suspendat din oţel din lume.

Dar înainte de începerea construcţiei în 1869, Roebling a fost rănit mortal în timp ce lua câteva măsurători peste East River. O barcă îi zdrobiseră degetele de la unul dintre picioare, iar trei săptămâni mai târziu a murit de tetanos. El a fost primul din zecile de oameni care vor muri la construirea podului lui. Fiul său de 32 de ani, Washington A. Roebling, a preluat funcţia de inginer şef. W. Roebling a lucrat cu tatăl său pentru construirea mai multor poduri şi a ajutat la conceperea Podului Brooklyn.

Cele două fundaţii de granit ale podului Brooklyn au fost construite cu ajutorul aerului comprimat sub presiune în chesoane de cherestea, sau camere etanşe, și scufundate la adâncimi de 44 de metri pe partea dinspre Brooklyn şi de 78 de metri pe partea dinspre New York ceea ce permitea construcția subacvatică. La acea vreme, era puţin cunoscut riscul legat de munca în astfel de condiţii, şi mai mult de o sută de muncitori au suferit din cauza acestei boli de decompresie. Decompresia ca boală, este cauzată de apariţia de bule de azot în sânge. Mai multe persoane au murit iar Washington Roebling însuşi a zăcut la pat din cauza decompresiei rapide în 1872. Alti lucratori au murit ca urmare a unor accidente provocate de prăbușirea construcțiilor și din cauza unui incediu.

Roebling a continuat să coordoneze operaţiunile de construcţie de acasa iar soţia sa, Emily, transmitea instrucţiunile sale lucrătorilor. În 1877, Washington şi Emily s-au mutat într-o casă cu vedere la pod, sănătatea lui Roebling s-a îmbunătăţit treptat, dar a rămas parţial paralizat pentru tot restul vieţii sale. La data de 24 mai 1883, Emily Roebling a făcut prima plimbare pe pod acompaniată de un cocoş, un simbol al victoriei. În termen de 24 de ore, aproximativ 250.000 de oameni mers peste podul Brooklyn, folosind o pistă de promenadă, pista largă pe care John Roebling a proiectat-o numai pentru bucuria pietonilor.

Podul Brooklyn, cu o lungime fără precedent şi două turnuri impunătoare, a fost supranumită a "opta minune a lumii." Conexiunea a furnizat între centrele masive ale populaţiei din Brooklyn Manhattan şi a schimbat cursul orașului New York City pentru totdeauna. În 1898, oraşul Brooklyn în mod oficial a fuzionat cu New York City, Staten Island, precum şi cu câteva ferme, formând Greater New York.


În această zi


1819 Regina Victoria se năștea în Londra.
1844 Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic
1875 A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.
1883 Podul Brooklyn a fost deschis traficului.
1962 Astronautul Scott Carpenter a devenit al doilea american ce a zburat pe orbita Pământului la bordul capsulei spațiale Aurora 7.
1976 Marea Britanie şi Franţa au deschis serviciul trans-atlantic Concorde la Washington.
1990 A luat ființă, la București, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.
1994 Patru bărbaţi sunt condamnaţi fiecare la 240 de ani de închisoare pentru atentatele din New York World Trade Center ce au avut loc în 1993
2000 Trupele israeliene s-au retras din sudul Libanului, încheind 18 de ani de ocupaţie.
2004 Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.






LG P990 Optimus 2x

22 Mai în istorie


În această zi în 2004, filmul lui Michael Moore documentarul "Fahrenheit 9/11" câștigă în fruntea altor 18 producții, Palme d'Or, premiul Festivalului de Film de la Cannes. A devenit primul film documentar ce triumfa la Cannes după "The Silent World", co-regizat de Jacques Cousteau si Louis Malle, ce a câştigat un Palme d'Or în anul 1956. 

Directorul Quentin Tarantino, preşedinte al juriului la Cannes, a anunţat câştigătorul în fața unei mulțimi apreciative la Grand Theatre Lumiere. În același teatru în care cu o săptămână înainte, audiența se ridica în picioare pentru a aplauda vizionarea acestuia. A fost o victorie surpriză, nu în ultimul rând pentru că Festivalul de la Cannes nu are o istorie cu producții documentare. "Fahrenheit 9/11" şi "The Silent World" au fost două dintre filmele nonficţiune din cele trei ce sunt admise în competiţie în cele cinci decenii. 

Filmul lui Moore a fost o critică acerbă a deciziilor de politică externă făcute de către administraţia prezidenţială, de George W. Bush, în principal, răspunsul său la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi decizia sa de a invada Irakul in 2003. Bush, vicepresedintele Dick Cheney şi secretarul apărării, Donald Rumsfeld, au intrat sub focul dur al lui Moore, care a provocat agitaţie în anul următor, prin comentariile sale anti-război în timpul acceptării sale la Oscar, pentru cel mai bun documentar "Bowling for Columbine". 

Miramax Films, compania de producţie care a finanțat Fahrenheit 9/11, a stabilit iniţial pentru a distribui filmul prin societatea sa mamă, Walt Disney, dar aceasta a blocat acest lucru. Controversa ce a urmat, se pare, a dus la ruptura în 2005 dintre Disney si fondatorii Miramax, Harvey Weinstein si Bob. Când a fost în cele din urmă distribuit de Lion's Gate, "Fahrenheit 9/11" a câştigat aproximativ 119 milioane dolari la box-office în SUA.


În această zi


1813 Compozitorului Richard Wagner s-a născut în Leipzig, Germania.
1859 Sir Arthur Conan Doyle autorul detectivului Sherlock Holmes, s-a născut în Edinburgh, Scoţia.
1948 Guvernul Petru Groza îi retrage cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. În 1997, fostului rege Mihai i se redă cetățenia română
1960 Un cutremur cu magnitudine 9.5, cel mai puternic înregistrat, a lovit sudul statului Chile. Aproximativ 1655 de oameni au fost ucişi şi 3.000 răniţi.
1990 Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0
1990 Yemenul de Nord şi Yemenul de Sud au fuzionat pentru a forma Republica Yemen.
1998 Alegătorii din Irlanda de Nord şi Republica Irlanda au votat un răsunător acord de pace.
2005 Ziariștii români răpiți în Irak au fost eliberați






Tableta Samsung Galaxy TAB P1010 cu procesor A8 1000MHz, 512MB, 16GB, Android 2.2, Alb

21 Mai în istorie

American Red Cross National Headquarters , Washington
În această zi în Washington, DC, umanitarii Clara Barton şi Solomons Adolphus au fondat "The American Red Cross", o organizaţie înfiinţată pentru a oferi ajutor umanitar pentru victimele de război şi dezastre naturale, în concordanţă cu Crucea Roşie Internaţională.


Barton, născută în Massachusetts, în 1821, a lucrat cu cei bolnavi şi răniţi în timpul Războiului Civil American şi a devenit cunoscută ca "Îngerul Battlefield" pentru devotamentul ei neobosit. În 1865, preşedintele Abraham Lincoln a însărcinat-o cu o misiune în căutarea prizonierilor de război, iar cu înregistrările avute ea a reuşit în identificarea a mii de morţi ai Uniunii la Andersonville din tabără prizonierilor de război.

Ea a fost în Europa în 1870 când războiul franco-prusac a izbucnit, ducându-se în spatele liniilor pentru a lucra împreună cu Crucea Roşie Internaţională. Revenind în SUA, Barton a început activitatea de organizare a "American National Red Cross" în 1873, nimeni nu credea că ţara se va confrunta vreodată cu o experiență precum a fost Razboiul Civil. Cu toate acestea, Barton nu şi-a pierdut speranţa în faţa birocraţiei, ea reuşind în cele din urmă, în timpul administraţiei preşedintelui Chester A. Arthur,  bazăndu-se pe faptul că noua organizaţie de Cruce Roşie Americană ar putea fi disponibilă și răspunde și altor tipuri de criză .

Cum Barton a extins conceptul original al Crucii Roşii pentru a include asistenţa în orice mare dezastru naţional, acest serviciu a adus Statelor Unite eticheta de "Bunul Samaritean al Naţiunilor" din partea Crucii Roşii Internaționale. Barton a devenit preşedinte al filialei americane a societăţii, cunoscută oficial ca "American National Red Cross". Curând după ce a avut loc întâlnirea iniţială din mai 1881 de la Washington, la 22 august 1881, primul sediu al Crucii Roşii locale a fost formată în satul Dansville, New York. Barton deținând o parte din sediu ca reşedinţă între 1876 şi 1886. Sediile ulterioare locale au fost stabilite în Rochester şi Siracuza. În cele din urmă, John D. Rockefeller, împreună cu alte patru state şi guvernul federal, au dat bani pentru a crea un comandament naţional în Washington, DC, situat la Casa Albă.

Barton a condus organizaţia timp de aproape 40 de ani şi a murit în anul 1912.


În această zi


1821 Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.
1877 Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența - expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.
1880 S-a născut Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), poet, prozator și publicist român (d. 1967)
1881 Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.
1892 Opera "I Pagliacci" de Ruggiero Leoncavallo a avut prima premiră, în Milano, Italia.
1904 A fost înființată Federația Internațională de Fotbal (FIFA)
1991 Fostul prim-ministru indian Rajiv Gandhi supranumit „părintele națiunii", a fost asasinat de către un atentator sinucigaş.
1999 Susan Lucci, starul din telenovela ABC "All My Children", a câştigat primul ei premiu Daytime Emmy pentru cea mai bună actriţă în nouăsprezece ani consecutivi în care a fost nominalizată.
2005 La Kiev, Ucraina, România, reprezentată de Luminița Anghel și trupa Sistem, s-a clasat pe locul trei la cea de-a cinzecea ediție Eurovision. Câștigătoarea ediției a fost Grecia.








Tableta Samsung Galaxy TAB P1010 cu procesor A8 1000MHz, 512MB, 16GB, Android 2.2, Alb

20 Mai în istorie


În această zi în 1873, în San Francisco afaceristul Levi Strauss, şi croitorul din Reno Nevada, Jacob Davis au depus un brevet pentru creare unor pantaloni lucrați și armați cu nituri metalice, marcând naşterea unuia dintre articolele de îmbrăcăminte cele mai faimoase din lume: blue jeans.

Născut Löb Strauß (26,02,1829 – 26,09,1902) în Buttenheim, Bavaria, tînărul Strauss emigra la New York împreună cu familia sa în 1847 după moartea tatălui său. Până în 1850, Loeb a schimbat numele in Levi şi lucra în afacerea familiei cu vânzarea de bunuri uscate "J. Strauss & Co Brother," La începutul anului 1853, Levi Strauss a mers în vest să-şi caute norocul în vremurile goanei după aur.

În San Francisco, Strauss a stabilit o afacere pe numele lui, un en-gros de mărfuri uscate şi a lucrat ca reprezentant pe Coasta de Vest pentru firma familiei sale. Noua sa afacere cu importul de îmbrăcăminte, ţesături şi alte mărfuri uscate era de a vinde în magazinele mici, de a deschide altele în toată California şi alte state și de a le furniza comunităţilor care se extindeau rapid cu mineri şi alți colonişti. Prin 1866, Strauss și-a mutat compania și extins-o devenind la sediul central un om de afaceri bine-cunoscut şi susţinător al comunităţii evreieşti din San Francisco.

Jacob Davis, un croitor din Reno, Nevada, a fost unul dintre clienţii regulați ai lui Levi Strauss. În 1872, el a scris o scrisoare adresată lui Strauss despre metoda lui de a face pantaloni de lucru cu nituri metalice pe punctele de stres - de la colţurile buzunarelor şi al nasturelui de bază ce tot cădea - pentru a-i face mai rezistenți. Cum Davis nu a avut bani pentru actele necesare, el i-a sugerat lui Strauss să-i furnizeze fonduri pentru ca cei doi să obţină brevetul împreună. Strauss fost de acord cu entuziasm, şi brevetul pentru "Improvement in Fastening Pocket-Openings" - inovare, care produce blugii aşa cum îi ştim - a fost acordat celor doi la 20 mai 1873.

Strauss l-a adus pe Davis la San Francisco pentru a supraveghea prima instalaţie de fabricaţie a "salopetelor până în talie," cunoscuți original și azi ca blue jeans. La început, au angajat croitorese să lucreze acasă, dar prin 1880, Strauss a deschis propria fabrică. Celebru 501 Jean brand - cunoscut până în 1890 ca "XX" - a devenit în curând un bestseller, compania crescând rapid. Din anii 1920, Levi's jeans denim până în talie au devenit pantalonii bărbaţilor pentru lucru aducând cele mai mari încasări în Statele Unite. Cum deceniile au trecut, nebunia doar a crescut, iar acum blugi albaștri sunt purtați de bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni din întreaga lume.



În această zi


1927 Charles Lindbergh a decolat spre Paris de pe pista Roosevelt din Long Island, New York, la bordul avionului Spirit of St Louis în primul zbor non-stop peste Oceanul Atlantic.
1920 S-a inaugurat Opera Română din Cluj, cu opera Aida, de Giuseppe Verdi
1932 Amelia Earhart a decolat din Newfoundland spre Irlanda devenind prima femeie care a zburat solo peste Oceanul Atlantic.
1939 Serviciu aerian trans-atlantic spre Europa a început cu un avion al Pan American Airways ce a decolat din Port Washington, New York.
1969 Forţele americane şi sud-vietnamez au capturat Apbia Mountain, denumit în continuare Hamburger Hill de către americani, în urma unuia dintre cele mai sângeroase bătălii ale razboiului din Vietnam.
1971 Albumul "What's Going On" al lui Marvin Gaye a fost lansat.
1989 Masacrul din Piața Tiananmen: Autoritățile chineze declară legea marțială în fața demonstrațiilor pro-democrație.
1990 Au avut loc primele alegeri libere și democratice în România de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
2002 Timorul de Est a devenit stat independent.
2005 La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu" a obținut premiul „Un Certain Regard"






Tableta Samsung Galaxy TAB P1010 cu procesor A8 1000MHz, 512MB, 16GB, Android 2.2, Alb

19 Mai în istorie

T.E.Lawrence

În această zi din din 1935, T.E. Lawrence, moare pe patul unui spital din Dorset, cunoscut lumii ca Lawrence al Arabiei trăise sub un nume fals, erou de război legendar, autor, cărturar şi arheolog, a cedat în faţa rănilor suferite într-un accident de motocicletă petrecut cu şase zile înainte.

Thomas Edward Lawrence s-a născut in Tremadoc, Ţara Galilor, în 1888. În 1896, familia sa s-a mutat la Oxford. Lawrence a studiat arhitectura şi arheologia, pentru care el a făcut o excursie în imperiul otoman în 1909. In 1911, el a câştigat o bursă de a participa intr-o expeditie pentru excavarea unui așezământ Hittite pe râul Eufrat. El a lucrat acolo timp de trei ani şi în timpul său liber călătorea şi învăţa limba arabă. În 1914, el a explorat Sinai, în apropiere de frontiera otomană controlate de Arabia Saudită şi Egiptul britanic. Hărţile lui Lawrence şi a asociaţilor săi au fost de o valoare strategică la izbucnirea războiului dintre Marea Britanie şi Imperiul Otoman, în octombrie 1914.

Lawrence s-a înrolat, iar în război din cauza experienței sale în afaceri cu arabii a fost repartizat la Cairo ca ofiţer de informaţii. El a petrecut mai mult de un an în Egipt, procesând informaţiile secrete şi în 1916 a însoţit un diplomat britanic în Arabia Saudita, unde Hussein Ibn Ali, emirul de Mecca, a proclamat o revoltă împotriva dominaţiei turceşti. Lawrence și-a convins superiorii săi permită să se alăture rebelilor lui Hussein, ajutat fiind de de Feisal, fiul lui Hussein ca ofiţer de legătură.

Sub îndrumarea lui Lawrence, arabii au lansat un război de gherilă eficace împotriva liniilor turceşti. El s-a dovedit a fi un talentat strateg militar şi a fost foarte admirat de beduinii din Arabia. În iulie 1917, forţele arabe au capturat Aqaba lângă Sinai şi s-au alăturat la marşul britanic asupra Ierusalimului. Lawrence a fost promovat la gradul de locotenent-colonel. În noiembrie, el a fost capturat de turci în timp ce făcea recunoaștere în spatele liniilor inamice, a fost torturat şi abuzat sexual înainte de a scăpa. A revenit la armata sa, care-și făcea încet drum spre nord spre Damasc, unde au câștigat în cele din urmă, în octombrie 1918.

După război, el a făcut lobby pentru independenţa ţărilor arabe şi a apărut la conferinţa de pace de la Paris în robe arabe. El a devenit o figură legendară în timpul vieţii sale, şi în 1922 se înrolează ca soldat în Royal Air Force (RAF) sub un nume fals, John Hume Ross. El tocmai terminase de scris monumentalele memorii de război ,"The Seven Pillars of Wisdom", şi a sperat să scape de faimă şi să achiziţioneze material pentru o carte nouă. Dar când presa publică povestea autoumilirii lui Lawrence ca recrut, acesta este dat afară. În 1923 a reuşit să se înroleze ca soldat în Royal Tanks Corps sub un alt nume de împrumut, T.E.Shaw, o trimitere la prietenul său, scriitorul irlandez George Bernard Shaw. În 1925, Lawrence a revenit în RAF şi doi ani mai târziu și-a schimbat legal numele în Shaw.

În 1927, o versiune prescurtată a memoriilor sale au fost publicate şi a generat o publicitate extraordinară, dar presa a fost în imposibilitatea de a-l localiza pe Lawrence (el a fost detașat la o bază din India). În 1929, se reîntoarce în Anglia unde-şi petrece urmatorii sase ani, lucrează ca mecanic RAF și continuă să scrie. In 1932, traducerea lui în limba engleză a "Odisea lui Homer" a fost scrisă sub numele de T.E. Shaw.The Mint, cu un nume fictiv, Royal Air Force, nu a permis publicarea pana in 1955 din cauza explicității sale.

În februarie 1935, Lawrence a fost trecut în rezervă din RAF şi s-a întors la vila lui simplă la Nori Hill, Dorset. Pe 13 mai, el a fost ranit in timp ce-și conducea motocicleta prin Dorset. El a virat pentru a evita doi băieţi pe biciclete. Pe 19 mai, a murit la spitalul RAF, din cauza rănilor la cap.


În această zi


1962 Actrița Marilyn Monroe a avut o ultimă apariție publică cântând "Happy Birthday" pentru preşedintele John F. Kennedy în timpul unui colectări de fonduri la New York's Madison Square Garden.
1964 Departamentul de Stat a dezvăluit că 40 de microfoane au fost găsite ascunse în Ambasada SUA din Moscova.
1967 Uniunea Sovietică a ratificat un tratat cu Statele Unite şi Marea Britanie privind interzicerea armelor nucleare.
1994 Fosta primă doamnă Jacqueline Kennedy Onassis a murit în New York la varsta de 64 de ani.
2001 Apple Inc. deschide primele magazine de vânzare cu amănuntul, unul în Tysons Corner, Virginia, celălalt în Glendale, California.
2005 "Revenge of the Sith", ultimul capitol din "Star Wars" saga, are premiera în cinematografe.
2007 Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Rezultate finale: 24,75% voturi pentru demitere, 74,48% împotriva demiterii.
2011 Ziua de naștere a unei foste colege de școală, LA MULȚI ANI !











18 Mai în istorie

Papa Ioan Paul al II-lea

În data de 18 mai 1920, Karol Jozef Wojtyla sa născut în oraşul polonez Wadowice, 50 km sud-vest de Cracovia. Wojtyla a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai cunoscut papă din istorie şi primul ce nu era italian și ocupa această poziţie. Dupa terminarea liceului, viitorul papă s-a inscris la Cracovia Jagiellonian University, unde a studiat filosofia şi literatura şi activa într-un grup de teatru. În timpul celui de al doilea război mondial, naziştii au ocupat Cracovia şi această universitate s-a inchis, forţând-ul pe Wojtyla sa caute de lucru într-o carieră iar mai târziu, într-o fabrică de produse chimice. Până în 1941, mama sa, tatăl, fratele au murit, lăsându-l singurul membru supravieţuitor al familiei sale. 

Deşi Wojtyla a fost implicat în biserică întreaga sa viaţă, nu a avut contact până în 1942 când a început seminarul de formare. Când războiul s-a încheiat, s-a reîntors la şcoală la Jagiellonian pentru a studia teologia, devenind un preot hirotonit în 1946. El a continuat să completeze două doctorate şi a devenit profesor de teologie morală şi etică socială. La data de 04 iulie 1958, la vârsta de 38 de ani, el a fost numit episcop auxiliar de Cracovia de către Papa Pius al XII-lea. El a devenit mai târziu arhiepiscop al oraşului, unde a vorbit pentru libertatea religioasă, în timp ce biserica a început Consiliul Vatican II, care ar putea revoluţiona catolicismul. El a fost făcut cardinal în 1967, luând provocările vieţii şi munca, ca preot catolic într-o  Europă de Est comunistă. După ce a fost întrebat dacă se temea de răzbunarea din partea liderilor comunişti, el a replicat, "Nu mă tem de ei. Ei se tem de mine." 

Wojtyla a trăit liniștit şi încet își construia o reputaţie ca fiind un predicator puternic şi un om de mare intelectual și carismatic. Cu toate acestea, când Papa Ioan Paul I a murit în 1978, după o domnie de numai 34 de zile, puţini credeau că Wojtyla nu va fi ales să-l înlocuiască. Dar, după şapte runde de votare, Colegiul Sacru al Cardinalilor l-au ales pe Wojtyla în vârstă de 58 de ani, el devenind Papă, primul slav şi cel mai tânăr ce urmează să fie ales după 132 de ani. 

Conservator, Ioan Paul al II, papalitatea sa a fost marcată de fermitatea lui şi opoziţia neclintită faţă de comunism şi război, precum și de avort, contracepţia, pedeapsa capitală, şi homosexualitatea, mai târziu fiind împotriva eutanasierii, clonarea umană, şi cercetarea celulelor stem. El a călătorit la scară largă ca papa, (cunoscând opt limbi și vorbind ; poloneză, italiană, franceză, germană, engleză, spaniolă, portugheză, şi latină), cu farmecul său personal bine-cunoscut pentru a se conecta cu credincioşii catolici, cât şi cu cei din alte credințe de multe ori. 

La data de 13 mai 1981, Papa Ioan Paul al II a fost împuşcat în Piaţa Sf. Petru de către un extremist politic turc, Mehmet Ali Agca. După eliberarea sa din spital, Papa a făcut o vizită faimoasă la atentator în închisoare, unde incepuse să-și ispăseașcă o sentinţă pe viaţă unde Papa personal la iertat pentru acţiunile sale. În anul următor, o altă tentativă nereuşită a fost făcută asupra papei, de data aceasta de un preot fanatic care sa opus reformelor de la Vatican II. 

Deşi nu a fost confirmat de către Vatican, până în 2003, mulţi erau convinși că Papa Ioan Paul al II-a suferea de boala Parkinson încă de la începutul anilor 1990. El începuse să vorbească greu şi avea dificultăţi la mers,continuând să menţină un program de călătorie solicitant fizic. În ultimii ani din viata, el a fost forţat să delege multe din îndatoririle sale oficiale, dar a găsit totuşi puterea de a vorbi cu credincioşi de la o fereastră la Vatican. În februarie 2005, papa a fost spitalizat cu complicații din cauza gripei. El a murit două luni mai târziu. 

Papa Ioan Paul al II este amintit pentru eforturile sale de succes pentru a pune capăt comunismului, precum şi pentru construirea de punţi cu popoarele de alte credinţe, şi emiterea de scuze în numele Bisericii Catolice pentru acţiunile sale din timpul celui de al doilea război mondial. El a fost urmat de Cardinalul Joseph Ratzinger, care a devenit Papa Benedict al XVI-lea. Papa Benedict al XVI-lea a început procesul de a beatifica pe Ioan Paul al II-lea în mai 2005.


În această zi


1804 Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte împărat al Franței (1804-1814 și 1815); a fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie
1860 Convenţia Partidului Republican din Chicago la nominalizat pe Abraham Lincoln preşedinte.
1911 Compozitorul Gustav Mahler a murit în Viena, Austria.
1951 Organizaţia Naţiunilor Unite s-a mutat din sediul temporar în Lake Success, NY.
1969 Apollo 10 a fost lansată într-o misiune ce a servit ca o repetiţie generală pentru prima aselenizare.
1980 Vulcanul Mount St Helens a erupt în statul Washington, omorând 57 de oameni.
1998 Guvernul federal a început un proces antitrust împotriva Microsoft Corp.
2007 Jurnalista și realizatoarea TV, românca Jeana Gheorghiu, decedează la vârsta de 61 de ani.
2009 Sri Lanka, un război civil de 25 de ani se încheie, guvernul anunţând că a învins rebelii Tigrilor Tamil, şi a ucis liderul lor.





Acer Aspire One AO522

16 Mai în istorie

Statueta Oscar

În această zi în 1929, Academy of Motion Picture Arts și Sciences sau unit pentru acordarea primului premiu la o petrecere pentru aproximativ 250 de persoane ce a avut loc în sala Blossom a Hotelului Roosevelt din Hollywood, California.

Ideea lui Louis B. Mayer, directorul celui mai puternic studio de film MGM, Academia s-a constituit în mai 1927 ca o organizaţie non-profit implicată pe promovarea şi îmbunătăţirea industriei filmului. Primul preşedinte şi gazdă a ceremoniei din mai 1929 a fost actorul Douglas Fairbanks Sr. Spre deosebire de astăzi, câştigătorii primelor premii Oscar - cunoscutele statuete placate cu aur ce au devenit mai târziu râvnite - au fost anunţati înainte de ceremonia de premiere.

La momentul primei ceremonii Oscar, sunetul tocmai ce a fost introdus în film. Warner Bros cu filmul "Jazz Singer" - unul dintre primele cu sunet - nu i s-a permis să concureze pentru cel mai bun film, deoarece Academia a decis că este nedrept să lase filmele cu sunet să concureze cu filmele mute, primind în schimb un premiu special. Primul, oficial, cel mai bun film câştigător pentru imagine (şi singurul film mut ce a câştigat premiul) a fost "Wings", regizat de William Wellman. Filmul cel mai scump al timpului său, cu un buget de 2 milioane dolari, spune povestea a doi piloți din primului Război Mondial, care se îndrăgostesc de aceeaşi femeie. Un alt film, FW Murnau cu al lui epic "Sunrise", a fost considerat un câştigător dublu pentru cel mai bun film al anului. Actorul german Emil Jannings a câștigat ca cel mai bun actor, fiind onorat pentru rolurile sale din "The Last Command" și "The Way of All Flesh", iar tânăra de 22 de ani, Janet Gaynor a fost singura femeie câștigătoare. După ce a primit trei din cele cinci nominalizări pentru cea mai buna actriță, ea câştigă pentru toate cele trei roluri din filmele "Seventh Heaven", "Street Angel" și "Sunrise".

Un "Premiu special de onoare" i-a fost înmânat lui Charlie Chaplin. După nominalizarea pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun Scriitor şi Cel mai bun regizor de comedie cu filmul "The Circus", Chaplin a fost scos, ulterior, din aceste categorii, pentru a primi acest premiu special. Acesta a fost singurul premiu primit până la următorul alt premiu de onoare înmânat în anul 1972, pentru producția "Limelight".

Academia a început oficial să folosească "porecla" pentru premii Oscar în 1939; o poveste populară, dar neconfirmată, cu privire la sursa numelui susţine că directorul executiv al Academiei, Margaret Herrick, a remarcat că statueta semăna cu unchiul ei Oscar. Din 1942, rezultatele de vot secret au fost anunţate în timpul transmisiei-live a Academiei Awards folosind un plic sigilat. Suspansul - să nu mai vorbim de sosirea pe covorul roșu a nominalizaţilor şi starurilor purtând, în seara lor, cele mai frumoase sau revoltătoare haine - continuă să atragă atenţia internaţională ca fiind noapte cea mai mare din industria de film a anului.


În această zi


1905 Actorul Henry Fonda se năștea în Grand Island, Neb
1920 Ioana d'Arc a fost canonizată.
1929 Primelor premii Oscar au fost prezentate în timpul unui banchet de la Hollywood Roosevelt Hotel.
1966 Albumul "Pet Sounds", de la Beach Boys a fost lansat.
1975 Japoneza Junko Tabei alpinistă, a devenit prima femeie care ajunge la summit-ul de pe Muntele Everest.
1990 Creatorul lui "Muppets", Jim Henson a murit la vârsta de 53 de ani.
1997 Preşedintele Zair, Mobutu Sese Seko, încheie 32 de ani de regim autocratic, oferind controlul ţării forţelor rebele.
2001 Fostul agent FBI Robert Hanssen a fost pus sub acuzare în baza acuzaţiilor de spionaj pentru Moscova.
2002 Rămâșițele reporterului răpit Daniel Pearl, de la Wall Street Journal, au fost descoperite în Pakistan.
2005 Revista Newsweek a retractat o poveste care susţinea că anchetatorii au gasit dovezi de discreditare a Coran-ului de catre anchetatorii de la inchisoarea Guantanamo Bay. Povestea a stârnit proteste mortale în Afganistan.
2005 Specialist armatei, Sabrina Harman, a fost condamnată la Fort Hood, Texas, pentru şase dintre cele şapte capete de acuzare cu care se confruntă  pentru rolul ei în maltratarea prizonierilor irakieni de la Abu Ghraib. (Ea a fost ulterior condamnată la şase luni de închisoare.)
2007 Nicolas Sarkozy a preluat de la Jacques Chirac, calitatea de preşedinte al Franţei.






LG P990 Optimus 2x



Send and receive money online with AlertPay

15 Mai în istorie

64th United States Secretary of State,Madeleine Albright

În această zi în 1937, Madeleine Albright (Maria Jana Korbelova), prima femeie secretar de stat din Statele Unite, se naşte în Praga, Cehoslovacia (acum Republica Cehă).

Fiica a diplomatului ceh Josef Korbel, Albright a fugit în Anglia cu familia ei, după ce naziştii au ocupat Cehoslovacia în 1939. Deşi Albright mult timp a crezut că au fugit din motive politice, ea a aflat mai târziu că provenea dintr-o familie de evrei şi că trei dintre bunicii ei au murit în lagărele de concentrare naziste. Familia s-a întors acasă după ce Al Doilea Război Mondial sa încheiat, dar au emigrat în Statele Unite în 1948, după o lovitură de stat a sovieto-comuniștilor care au preluat puterea în Praga. Josef Korbel a devenit decan al şcolii de relaţii internaţionale la Universitatea din Denver (ca profesor el ar fi educat mai târziu un alt secretar de stat de sex feminin, Condoleeza Rice).

După ce a absolvit de la Wellesley College în 1959, Albright sa căsătorit cu Joseph Patterson Medill Albright. Cu master-ul şi doctorat-ul de la Universitatea Columbia, Albright a mers în Washington, DC, unde a lucrat pentru Edmund S. Muskie senatorul de Maine şi a servit la Consiliul Naţional de Securitate în timpul mandatului președintelui Jimmy Carter. Ea şi Joseph Albright au divorţat în 1982. În timpul preşedinţiilor Republicani Ronald Reagan şi George HW Bush, Albright a lucrat pentru mai multe organizaţii non-profit şi a predat la Școala de Externe a Universității Georgetown.

Cu un democrat - Bill Clinton - în Casa Albă din nou în 1992, Albright se afla în cercurile cele mai puternice din Washington. În 1993, Clinton a numit-o ambasador la Organizaţia Naţiunilor Unite. În acest post, Albright a câştigat o reputaţie ca fiind un susținător și apărător al intereselor americane şi un avocat cu un rol important pentru SUA în operaţiunile ONU. La sfârşitul anului 1996, Clinton a nominalizat-o pe Albright ca succesoare a lui Warren Christopher ca secretar de stat al SUA. Dupa ce nominalizarea ei a fost în unanimitate confirmată de Senat, ea a fost învestită în funcție pe 23 ianuarie 1997.

Ca secretar de stat, Albright a urmărit o politică externă activă, inclusiv folosirea presiunea forţei militare asupra regimurilor autocratice din Iugoslavia si Irak și printre alte regiuni tulbure. Călătoria ei în Coreea de Nord în octombrie 2000, pentru a se întâlni cu liderul Kim Jong ll a făcut-o din poziția de cel mai înalt oficial de rang american care a vizitat această ţară. Ea a atras anumite critici dure pentru poziţia sa privind sancţiunile SUA impotriva Irakului, care au dus la multe decese civile în această ţară şi au alimentat furia extremiştilor musulmani, cum ar fi Osama bin Laden.

Albright și-a încheiat mandatul cu alegerea preşedintelui George W. Bush în 2000. Deşi se vorbea de ea că ar intra în politică cehă, a revenit la postul ei de la Georgetown şi a devenit preşedinte al unei organizaţii non-profit, Institutul Naţional Democratic pentru Relaţii Internaţionale.


În această zi

1948 La câteva ore după declararea independenţei sale, noul stat Israel a fost atacat de Transiordania, Egipt, Siria, Irak şi Liban.
1972 Guvernatorul de Alabama George Wallace a fost împuşcat în timpul campaniei pentru nominalizările prezidenţiale în Laurel, Maryland, paralizănd-ul mai jos de talie.
1988 Uniunea Sovietică a început retragerea trupelor sale din Afganistan.
2001 Un tren de marfă rula cu aproximativ 70 de mile prin Ohio fără nici un conductor la bord, după ce angajatul căii ferată a sărit din tren încercănd să o ducă la o rampă de încărcare.
2006 Saddam Hussein a refuzat să intre la procesul său, pentru crime împotriva umanităţii, insistând că era încă preşedinte al ţării.
2006 Statele Unite ale Americii elimina Libia din lista statelor teroriste.
2008 Curtea Supremă din California a declarat că cuplurile gay din stat se puteau căsători - o victorie pentru mişcarea pentru drepturile homosexualilor.





LG P990 Optimus 2x


Send and receive money online with AlertPay

14 Mai în istorie

Mark Zuckerberg - South by Southwest 2008

În această zi din 1984 se năștea în White Plains, New York, Mark Elliot Zuckerberg fiul lui Karen şi Edward Zuckerberg. Mark a inceput să folosească calculatorul şi software-ul ca orice copil din timpul școlii. Tatăl său îl educă pe un Atari să programeze BASIC în anii 1990, iar mai târziu la angajat pe dezvoltatorul de software David Newman să-l învețe în particular. Newman îl numeşte o "minune", adăugând despre Mark că e "greu să stai în faţa lui." Zuckerberg a promovat un curs de programare la Mercy College în apropierea casei sale în timp ce el era încă în liceu. El se preocupa cu dezvoltarea de programe de calculator, în special instrumente de comunicare şi jocuri. Într-un astfel de program, din moment ce tatăl său practica stomatologia dentară în casa lor, el a construit un software numit "ZuckNet", care a permis tuturor calculatoarelor din casă şi cabinetul stomatologic să comunice prin ping reciproc.

A studiat la Ardsley High School unde a avut rezultate excelente în studiul clasicilor și înainte de ultimul an al său de gimnaziu s-a transferat la Phillips Exeter Academy, unde Zuckerberg a câştigat premii în domeniul ştiinţei (matematică, astronomie şi fizica). În cererea lui de acceptare în colegiu, Zuckerberg a enumerat ca limbi în afară de engleză că putea citi şi scrie: franceza, ebraica, latina, greaca veche şi că a fost căpitan al echipei de scrimă. În colegiu, el a fost cunoscut pentru că recita versuri din poeme epice, cum ar fi Iliada.

De la începutul studenției la Harvard, Zuckerberg și-a realizat o reputaţie "ca fiind un fenomen în programare," nota Vargas. A studiat psihologia şi ştiinţa calculatoarelor şi a aparţinut Alpha Epsilon Pi, o frăție evreiească. La o petrecere a frățiilor în al doilea an de studenție, Zuckerberg a întâlnit-o pe Priscilla Chan, o studentă chinezo-americană, colegi iniţial în suburbiile Boston, cu care avea o relație de prietenie, exceptând o scurtă perioadă de timp. La sfârșitul aceluiași an de studenție a scris un program pe care l-a numit "CourseMatch", program ce permitea utilizatorilor să ia decizii bazate pe selecţia de clasă și pe opţiunile altor studenţi  pentru a-i ajuta să formeze grupuri de studiu. Mai târziu, el a creat un program diferit numit inițial "Facemash", care permitea studenţilor să selecteze persoana cea mai arătoasă după o selecție a fotografiilor. Potrivit colegului de cameră Arie Hasit, "Zuckerberg la acel moment a construit site-ul pentru a se distra." Am avut cărţi numite Face Books, explica Hasit,care aveau incluse numele şi pozele cu toţi cei care locuiau în căminele studenţeşti. Pentru început, Zuckerberg a construit un site şi a amplasat două poze, cu doi studenți şi două studente, vizitatorii site-ului  trebuiau să aleagă care este "mai tare" şi, în funcţie de voturile lor, exista un clasament.

Site-ul a mers de-a lungul week-end-ului și din cauza popularitatii programului care a copleșit serverul colegiului Harvard se închide luni dimineața şi a împiedicat studenţii să acceseze web-ul. În plus, mulţi studenţi s-au plâns că fotografiile lor au fost utilizate fără permisiune. Zuckerberg și-a cerut scuze public şi în ziarul campusului a scris un articol declarând că site-ul său a fost "complet nepotrivit."

La momentul "distracției" lui Zuckerberg, existau studenţi care au făcut deja o solicitare universității să dezvolte un site web care să includă fotografiile precum şi detaliile de contact, și să facă parte din reţeaua de calculatoare a colegiului. Potrivit Hasit, "Mark a auzit aceste cereri şi a decis că dacă universitatea nu va face ceva în privința asta, el va construi un site care ar fi chiar mai bun decât ceea ce universitatea ar avea planificat."

În data 04 februarie 2004 Zuckerberg, din camera lui de la Harvard, publică "The Facebook" un site pe care a decis să-l răspândească și la alte şcoli cu ajutorul colegului de cameră Dustin Moskovitz. Mai întâi au început cu Stanford, Dartmouth, Columbia, Universitatea New York, Cornell, Brown, şi Yale, iar apoi și la alte școli care aveau contacte sociale cu Harvard.

În același an Zuckerberg se mută la Palo Alto, California, cu Moskovitz şi nişte prieteni. Ei au închiriat o casă mică, care le-a servit ca birou. De-a lungul verii, Zuckerberg l-a întalnit pe Peter Thiel cel care a investit in companie. Au primul lor birou la jumătatea anului 2004. Potrivit Zuckerberg, grupul planificase să revină la Harvard, dar în cele din urmă au decis să rămână în California. Ei au refuzat ofertele de la marile corporații pentru cumpărarea Facebook. Într-un interviu, în 2007, Zuckerberg a explicat raţionamentul său:"Nu este din cauza sumei de bani. Pentru mine şi colegii mei, cel mai important lucru este că am crea un flux de informaţii deschise pentru oameni. Având corporaţiile mass-media, deținute de conglomerate nu este o idee atractivă pentru mine."

Facebook a fost, ulterior, deschis publicului în vârstă de peste 13 ani și cu o adresa validă de e-mail la data de 26 septembrie 2006.Zuckerberg este considerat cel mai tânăr miliardar devenit în anul 2008, averea lui fiind estimată la peste 13,5 miliarde dolari.


În această zi


1796 Fizicianul englez Edward Jenner a administrat prima vaccinare împotriva variolei.
1904 Primele Jocuri Olimpice care au loc în Statele Unite, se deschid in St Louis.
1955, Reprezentanţii din Uniunea Sovietică şi alte şapte ţări din blocul comunist au semnat Pactul de la Varşovia în Polonia.
1973 Statele Unite a lansat Skylab, prima staţie orbitală vizitată de echipaj uman.
1998 Frank Sinatra a murit la vârsta de 82.
1998 Este difuzat ultimul episod din serialul de televiziune "Seinfeld"
2001 Curtea Supremă a decis că nu există nici o excepţie în lege federală pentru oameni de a folosi marijuana pentru a uşura durerea din cancer, SIDA sau alte boli.
2006 Primul caz al prezenței virusului H5N1 la o ferma de păsări din România
2008 Departamentul de Interne a declarat ursul polar specie ameninţată cu dispariţia din cauza topirii gheţii din zona arctică.
2008 FC Zenit Sankt Petersburg câștigă Cupa UEFA după victoria cu scorul de 2-0 împotriva echipei Glasgow Rangers




LG P990 Optimus 2x

13 Mai în istorie

Pope John Paul II on 12 August 1993 in Denver (Colorado)

În această zi a anului 1981, Papa Ioan Paul al II lea este împuşcat şi rănit în Piaţa Sf. Petru din Roma, Italia. Teroristul turc Mehmet Ali Agca, un evadat fugar, deja condamnat pentru o crimă anterioară, a tras câteva focuri în liderul religios, rănind și doi turişti din apropiere. Agca a fost capturat imediat.

Agca a susţinut că a planificat să mergă în Anglia sa-l omoare pe rege, dar nu a putut, deoarece și-a confirmat prezența doar regina şi "turcii nu trag în femei",a spus el. A susţinut, de asemenea că ar fi avut legături cu palestinienii, deşi OEP (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) a negat imediat orice implicare. Detectivii credeau că mărturisirea lui a fost făcută în scopul de a pune anchetatorii în încurcătură.

Când procesul său a început pe 20 iulie 1981, Agca a încercat un jongleu juridic: susţinând că Italia nu are dreptul să-l condamne, deoarece crima a avut loc la Vatican. Deşi a ameninţat că va intra în greva foamei în cazul în care procesul său nu se va muta la o instanţă a Vatican-ului, cererea sa a fost respinsă şi a fost găsit vinovat două zile mai târziu. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar a fost amnistiat și eliberat în 2010 după multele modificări ale Codului penal.

Mulţi oameni au afirmat că procesul foarte neobişnuit de scurt, ar fi fost un efort pentru a acoperi dovezi ale unei conspiraţii. De fapt, autorităţile italiene au avut suspiciuni la propriu, dar nu a vrut să le dezvăluie într-un proces extrem de mediatizat. În schimb, au efectuat o investigaţie relativ liniştită privind legătura dintre Agca şi agenţii de informaţii ai Bulgariei și KGB.

Motivul din spatele unui asasinat inspirat de sovietici, trebuie privit în contextul războiului rece din 1981. Papa Ioan Paul al II lea s-a născut în Polonia şi a deschis o susţinere a mişcării democratice din această ţară. Prima sa vizită în Polonia în 1979, a îngrijorat Kremlinul, care a văzut o Europă de Est în pericol.

Deşi măsura exactă a conspiraţiei rămâne și astăzi necunoscută, Agca relatează despre întâlnirile cu spionii bulgari: Serghei Antonov, Zhelio Vassilev, Todor Aivazov, şi Bekir Celenk la Roma cu privire la asasinarea lui Lech Walesa, liderul polonez al uniunii forţei de muncă. Cu toate acestea, planul a fost abandonat când lui Agca i-au fost oferiți 1.25 milioane dolari pentru al ucide pe Papa.


În această zi


1846 Statele Unite a declarat război împotriva Mexicului.
1914 Campion de box Joe Louis se năstea în Lafayette, Ala
1917 Trei copii ai unui ţăran de lângă Fatima, Portugalia, au spus ca au avut viziuni a Maicii Domnului.
1958 Limuzina Vice preşedintelui Richard Nixon a fost afectată de pietrele aruncate de demonstranţii anti-SUA din Caracas, Venezuela.
1981 Papa Ioan Paul al IIlea a fost împuşcat şi rănit grav în Piaţa Sf. Petru de către agresorul turc Mehmet Ali Agca.
2003, Guvernul a prezentat o noua versiune a bancnotei de 20 $ - prima ce avea să fie colorată - într-un efort de a contracara falsificatorii.
2008 Născut în 28 noiembrie 1912, Colea Răutu moare la vârsta de 96 de ani.



LG P990 Optimus 2x


12 Mai în istorie

Katharine_Hepburn_in_The_Philadelphia_Story

În această zi în 1907, Katharine Hepburn, se naște în Hartford, Connecticut, devenind una dintre cele mai cunoscute actrițe ale secolului 20, recunoscută pentru performanțele sale în filme precum "The Philadelphia Story"(1940), "On Golden Pond"(1981),laureată a patru premii Oscar, este privită în general ca una dintre marile figuri ale istoriei filmului. Institutul American de Film a clasat-o pe locul I într-un top al celor mai mari actori de film.

Fiica unor intelectuali din New England, care au educat-o și încurajat-o ,să știe să călarească, să înoate și să fie independentă, Hepburn a studiat la Bryn Mawr College din Pennsylvania devenind o actriță de teatru. Ea a câştigat un prim rol pe Broadway în 1932, în piesa "The Warrior's Husband". Dupa un test pentru ecran, Hepburn a semnat cu studiourile RKO şi a avut primul ei rol în filmul "A Bill of Divorcement" (1932), în care joaca alături de John Barrymore si este regizat de tânărul  George Cukor cel ce va deveni un director frecvent pentru Hepburn şi unul dintre cei mai apropiaţi prieteni. Criticii şi fanii, au luat imediat act de tânăra actriță, de neconvenţionala ei frumuseţe și accentul de New England, ca fiind o prezenţă proaspătă pe ecrane.

Pentru "Morning Glory" (1933), al treilea ei film, Hepburn a castigat un premiu Oscar pentru cea mai buna actriță. Acesta a fost primul din cele 12 nominalizari la Oscar acumulate de-a lungul carierei sale, un record care va sta până în 2003, când Meryl Streep a primit nominalizarea ei cu numărul 13. Hepburn a mai câştigat alte trei premii Oscar pentru filmele "Guess Who's Coming to Dinner "(1967), "A Lion in Winter "(1968) şi "On Golden Pond" (1981), dar niciodată nu a participat la ceremonia de decernare pentru nici una dintre ele.

Hepburn, cu următoarele filme produse cu RKO a avut rezultate mixte, ea a devenit nepopulară pentru refuzul ei de a juca după "regulile" de faimă şi strălucire ce guvernau industria cinematografică. Înverşunată, independentă şi cu o voință puternică, ea purta pantaloni şi nu machiaj, şi  refuza să pozeze pentru fotografi, să fie intervievată sau să acorde autografe. Până atunci recunoscută ca fiind una dintre cele mai talentate actrițe de la Hollywood, Hepburn a câștigat, de asemenea, o reputaţie pentru că era arogantă şi autoritară pe platou. Ea a părut mai simpatică în "Stage Door"(1937) şi "Bringing Up Baby" (1938), deşi publicul nu a reuşit să răspundă la al doilea film în care a jucat alaturi de Cary Grant, privit ca un clasic iubit al acelor vremuri.

Deși cariera ei s-a blocat, Hepburn a refuzat să renunţe și în schimb, a decis sa schimbe vitezele prin răscumpararea contractului avut cu RKO. Schimbarea a permis un control mult mai mare decât altor artişti şi în special altor actrite, mai vechi în cinematografie. Hepburn a revenit pe Broadway în 1938, cu "The Philadelphia Story", scris special pentru ea de Philip Barry. Fostul amant, Howard Hughes, a cumpărat drepturile de scenariu și le-a vândut lui Louis B. Mayer de la MGM, cu condiţia ca Hepburn să joace rolul principal. Cu Grant si Jimmy Stewart, în rolurile masculine, acest film din 1940 a avut un succes imens.

În 1942, Hepburn a jucat rolul unui jurnalist politic care se îndrăgostește de un sportiv într-un alt succes, "Woman of the Year". Partener în film a fost Spencer Tracy, cu care Hepburn a început o relație romantică, ce va deveni una dintre poveştile cele mai romantice de la Hollywood . Un catolic devotat, Tracy nu a fost dispus să divorţeze de soţia lui, și a trăit alături de Hepburn în următorii 27 de ani. Tracy și Hepburn au jucat în nouă filme împreună, inclusiv "Adam's Rib" (1949), "Pat and Mike" (1952) şi "Guess Who's Coming to Dinner" (1967). Tracy a murit la câteva săptămâni după terminarea filmărilor în  ultimul lui rol. Hepburn, care se retrăsese de la realizarea de filme pentru o perioadă de mai mulţi ani pentru a avea grijă de iubitul ei bolnav, nu a discutat public relaţia până când văduva lui Tracy nu a murit în 1983.

Hepburn a continuat să apară în filme şi televiziune, prin anii 1970, 1980 şi 1990, deşi ea frecvent  anunţa că această prezenţă ar putea fi ultima. De asemenea, ea a revenit pe Broadway târziu în cariera ei, primind laude pentru rolurile din "Coco"(1969), "A Matter of Gravity"(1976) şi "The West Side Waltz" (1981). În 1991, ea a publicat un bestseller autobiografic , "Me: Povestiri din viata mea", care a impresionat fanii cu sinceritatea sa caracteristică şi candoare. Hepburn a apărut ultima dată pe ecran în 1994 într-un remake al filmului clasic "Love Affair" (1939). Ea a murit pe 29 iunie 2003, la vârsta de 96 de ani.


În această zi



1937 Marea Britanie, Regele George al VI-a fost încoronat la Westminster Abbey.
1943 Forţele Axei din Africa de Nord s-au predat, în timpul timpul celui de al doilea război mondial.
1965 Germania de Vest şi Israel stabilesc relaţii diplomatice.
1972 Albumul "Exile on Main St" de Rolling Stones a fost lansat.
1982 Papa Ioan Paul al II lea fost atacat de către un preot spaniol înarmat cu un cuțit în timp ce vizita sanctuarul de la Fatima din Portugalia. (secretarul privat al papei nu a dezvăluit mult timp că Suveranul Pontif a fost rănit uşor.)
2002 Jimmy Carter a devenit primul președinte american care a vizitat Cuba, după preluarea puterii, în 1959, de către Fidel Castro.
2003 Un sinucigaș cu bombă a ucis 26 de persoane, inclusiv nouă cetăţeni americani în Riyadh, Arabia Saudită.
2007 Finala celei de-a 52-a ediții a Eurovision a avut loc la Helsinki, Finlanda. România reprezentată de trupa Todomondo s-a clasat pe locul 13
2008 Un cutremur devastator în provincia Sichuan din China a ucis aproximativ 70.000 de oameni.
2008 Artistul pop Robert Rauschenberg a murit la vârsta de 82.
2009 Cinci barbați din Miami, au fost condamnaţi într-un complot de atac cu bombă a clădirilor FBI şi Sears Tower din Chicago.


11 Mai în istorie

BF Goodrich Company Logo

În această zi în 1947, BF Goodrich Company din Akron, Ohio, anunţă că a dezvoltat o anvelopă fără cameră de aer, o inovaţie tehnologică care ar face automobilele mai sigure si mai eficiente.

Anvelopele pneumatice - sau anvelopele umplute cu aer sub presiune - au fost utilizate pe autovehicule începând cu sfârşitul anilor 1800, când producătorul francez de cauciuc Michelin & Cie a devenit prima companie ce le dezvolta , în general, bazate pe un tub interior conţinând aer comprimat şi o carcasă exterioară care protejate tubul și asigurau tracţiunea. Dezavantajul acestui design prezenta  întotdeauna un risc din cauza tubului interior, cauza fiind excesul de căldură generată de frecarea între tub şi peretele cauciucului - anvelopa putea exploda, provocând şoferul să piardă controlul asupra vehicolului.

Punctul culminant după ma bine de trei ani de inginerie  anvelopele tubeless  Goodrich au eliminat coplet tubul interior, păstrând aerul sub presiune în pneuri prin plierea marginilor. Compania a susţinut că a reușit să combine caracteristicile funcției de etanşare a camerei de aer sub presiune, cu o usoară îmbunătățire a căii de rulare, rezistență ridicată la lovituri şi superioară la păstrarea presiunii. În timp ce Goodrich aştepta  aprobarea  de la US Patent Office, anvelopele tubeless au fost supuse unor teste rutiere de mare viteză, puse în serviciu pe o flota de taxiuri şi au fost utilizate de către maşinile de poliţie din statul Ohio şi pe un număr de autoturisme în proprietate privată.

Testarea sa dovedit un succes, şi în 1952, Goodrich  a patentat multe brevete pentru caracteristicile anvelopei. În termen de trei ani, anvelope tubeless au devenit un standard pe cele mai multe automobile noi. Potrivit unui articol publicat în The New York Times în decembrie 1954, "În baza testelor rezultate  ... s-au dovedit valabile pentru uzul general, proprietarul unui automobil din 1955 poate conta pe cel puţin 25 la sută mai mulți kilometri, anvelopele pot fi mai uşor de schimbat dacă ești prins pe un drum singuratic cu un pneu dezumflat, şi aproape nici o explozie a lor. " Într-un articol citândul pe N. Howard Hawkes, vice preşedinte şi manager general al diviziei de anvelope din Statele Unite, Rubber Company, îndemnând la adoptarea generală a anvelopei tubeless " una dintre schimbările cele mai profunde ce au avut loc în industria de anvelope . "

Cauciucurile radiale, un model fără cameră de aer cu pereți din straturi alternative - de asemenea, numite pliuri - cu cordon de cauciuc dur, au fost create de către Michelin un deceniu mai târziu şi acum este considerat standard pentru automobile în toate ţările dezvoltate.


În această zi


1858 Minnesota a devenit al 32-lea stat.
1944 Forţele aliate au lansat o ofensivă majoră în centrul Italiei.
1947 BF Goodrich Co din Akron, Ohio, a anunţat dezvoltarea a unei anvelope tubeless.
1949 Israel a fost admisă în Naţiunile Unite.
1949 Siam a schimbat numele devenind Thailanda.
1981 Muzicianul Reggae Bob Marley a murit de cancer la vârsta de 36 de ani.
1996 Un ValuJet DC-9 a luat foc la scurt timp după decolarea de la Miami şi sa prăbuşit în Everglades din Florida, provocând uciderea tuturor celor 110 persoane de la bord.
1997 Deep Blue calculatorul IBM îl învinge pe Garry Kasparov câştigând un meci de şah de şase jocuri între om şi maşină în New York.
1998 India a efectuat trei explozii subterane atomice, fiind primele teste nucleare în 24 de ani.
1998 O monetărie franceză a produs primele monede de moneda unică europeană, euro.
2000 În India se naște persoana cu numarul un miliard.
2004 Un website video al Al-Qaida a arătat decapitare unui ostatic american, Nicholas Berg, care a fost răpit în Irak.




LG P990 Optimus 2x

Faceți căutări pe acest blog