16 Mai în istorie

Statueta Oscar

În această zi în 1929, Academy of Motion Picture Arts și Sciences sau unit pentru acordarea primului premiu la o petrecere pentru aproximativ 250 de persoane ce a avut loc în sala Blossom a Hotelului Roosevelt din Hollywood, California.

Ideea lui Louis B. Mayer, directorul celui mai puternic studio de film MGM, Academia s-a constituit în mai 1927 ca o organizaţie non-profit implicată pe promovarea şi îmbunătăţirea industriei filmului. Primul preşedinte şi gazdă a ceremoniei din mai 1929 a fost actorul Douglas Fairbanks Sr. Spre deosebire de astăzi, câştigătorii primelor premii Oscar - cunoscutele statuete placate cu aur ce au devenit mai târziu râvnite - au fost anunţati înainte de ceremonia de premiere.

La momentul primei ceremonii Oscar, sunetul tocmai ce a fost introdus în film. Warner Bros cu filmul "Jazz Singer" - unul dintre primele cu sunet - nu i s-a permis să concureze pentru cel mai bun film, deoarece Academia a decis că este nedrept să lase filmele cu sunet să concureze cu filmele mute, primind în schimb un premiu special. Primul, oficial, cel mai bun film câştigător pentru imagine (şi singurul film mut ce a câştigat premiul) a fost "Wings", regizat de William Wellman. Filmul cel mai scump al timpului său, cu un buget de 2 milioane dolari, spune povestea a doi piloți din primului Război Mondial, care se îndrăgostesc de aceeaşi femeie. Un alt film, FW Murnau cu al lui epic "Sunrise", a fost considerat un câştigător dublu pentru cel mai bun film al anului. Actorul german Emil Jannings a câștigat ca cel mai bun actor, fiind onorat pentru rolurile sale din "The Last Command" și "The Way of All Flesh", iar tânăra de 22 de ani, Janet Gaynor a fost singura femeie câștigătoare. După ce a primit trei din cele cinci nominalizări pentru cea mai buna actriță, ea câştigă pentru toate cele trei roluri din filmele "Seventh Heaven", "Street Angel" și "Sunrise".

Un "Premiu special de onoare" i-a fost înmânat lui Charlie Chaplin. După nominalizarea pentru Cel mai bun actor, Cel mai bun Scriitor şi Cel mai bun regizor de comedie cu filmul "The Circus", Chaplin a fost scos, ulterior, din aceste categorii, pentru a primi acest premiu special. Acesta a fost singurul premiu primit până la următorul alt premiu de onoare înmânat în anul 1972, pentru producția "Limelight".

Academia a început oficial să folosească "porecla" pentru premii Oscar în 1939; o poveste populară, dar neconfirmată, cu privire la sursa numelui susţine că directorul executiv al Academiei, Margaret Herrick, a remarcat că statueta semăna cu unchiul ei Oscar. Din 1942, rezultatele de vot secret au fost anunţate în timpul transmisiei-live a Academiei Awards folosind un plic sigilat. Suspansul - să nu mai vorbim de sosirea pe covorul roșu a nominalizaţilor şi starurilor purtând, în seara lor, cele mai frumoase sau revoltătoare haine - continuă să atragă atenţia internaţională ca fiind noapte cea mai mare din industria de film a anului.


În această zi


1905 Actorul Henry Fonda se năștea în Grand Island, Neb
1920 Ioana d'Arc a fost canonizată.
1929 Primelor premii Oscar au fost prezentate în timpul unui banchet de la Hollywood Roosevelt Hotel.
1966 Albumul "Pet Sounds", de la Beach Boys a fost lansat.
1975 Japoneza Junko Tabei alpinistă, a devenit prima femeie care ajunge la summit-ul de pe Muntele Everest.
1990 Creatorul lui "Muppets", Jim Henson a murit la vârsta de 53 de ani.
1997 Preşedintele Zair, Mobutu Sese Seko, încheie 32 de ani de regim autocratic, oferind controlul ţării forţelor rebele.
2001 Fostul agent FBI Robert Hanssen a fost pus sub acuzare în baza acuzaţiilor de spionaj pentru Moscova.
2002 Rămâșițele reporterului răpit Daniel Pearl, de la Wall Street Journal, au fost descoperite în Pakistan.
2005 Revista Newsweek a retractat o poveste care susţinea că anchetatorii au gasit dovezi de discreditare a Coran-ului de catre anchetatorii de la inchisoarea Guantanamo Bay. Povestea a stârnit proteste mortale în Afganistan.
2005 Specialist armatei, Sabrina Harman, a fost condamnată la Fort Hood, Texas, pentru şase dintre cele şapte capete de acuzare cu care se confruntă  pentru rolul ei în maltratarea prizonierilor irakieni de la Abu Ghraib. (Ea a fost ulterior condamnată la şase luni de închisoare.)
2007 Nicolas Sarkozy a preluat de la Jacques Chirac, calitatea de preşedinte al Franţei.






LG P990 Optimus 2x



Send and receive money online with AlertPay

Faceți căutări pe acest blog