În data de 18 mai 1920, Karol Jozef Wojtyla sa născut în oraşul polonez Wadowice, 50 km sud-vest de Cracovia. Wojtyla a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai cunoscut papă din istorie şi primul ce nu era italian și ocupa această poziţie. Dupa terminarea liceului, viitorul papă s-a inscris la Cracovia Jagiellonian University, unde a studiat filosofia şi literatura şi activa într-un grup de teatru. În timpul celui de al doilea război mondial, naziştii au ocupat Cracovia şi această universitate s-a inchis, forţând-ul pe Wojtyla sa caute de lucru într-o carieră iar mai târziu, într-o fabrică de produse chimice. Până în 1941, mama sa, tatăl, fratele au murit, lăsându-l singurul membru supravieţuitor al familiei sale.
Deşi Wojtyla a fost implicat în biserică întreaga sa viaţă, nu a avut contact până în 1942 când a început seminarul de formare. Când războiul s-a încheiat, s-a reîntors la şcoală la Jagiellonian pentru a studia teologia, devenind un preot hirotonit în 1946. El a continuat să completeze două doctorate şi a devenit profesor de teologie morală şi etică socială. La data de 04 iulie 1958, la vârsta de 38 de ani, el a fost numit episcop auxiliar de Cracovia de către Papa Pius al XII-lea. El a devenit mai târziu arhiepiscop al oraşului, unde a vorbit pentru libertatea religioasă, în timp ce biserica a început Consiliul Vatican II, care ar putea revoluţiona catolicismul. El a fost făcut cardinal în 1967, luând provocările vieţii şi munca, ca preot catolic într-o Europă de Est comunistă. După ce a fost întrebat dacă se temea de răzbunarea din partea liderilor comunişti, el a replicat, "Nu mă tem de ei. Ei se tem de mine."
Wojtyla a trăit liniștit şi încet își construia o reputaţie ca fiind un predicator puternic şi un om de mare intelectual și carismatic. Cu toate acestea, când Papa Ioan Paul I a murit în 1978, după o domnie de numai 34 de zile, puţini credeau că Wojtyla nu va fi ales să-l înlocuiască. Dar, după şapte runde de votare, Colegiul Sacru al Cardinalilor l-au ales pe Wojtyla în vârstă de 58 de ani, el devenind Papă, primul slav şi cel mai tânăr ce urmează să fie ales după 132 de ani.
Conservator, Ioan Paul al II, papalitatea sa a fost marcată de fermitatea lui şi opoziţia neclintită faţă de comunism şi război, precum și de avort, contracepţia, pedeapsa capitală, şi homosexualitatea, mai târziu fiind împotriva eutanasierii, clonarea umană, şi cercetarea celulelor stem. El a călătorit la scară largă ca papa, (cunoscând opt limbi și vorbind ; poloneză, italiană, franceză, germană, engleză, spaniolă, portugheză, şi latină), cu farmecul său personal bine-cunoscut pentru a se conecta cu credincioşii catolici, cât şi cu cei din alte credințe de multe ori.
La data de 13 mai 1981, Papa Ioan Paul al II a fost împuşcat în Piaţa Sf. Petru de către un extremist politic turc, Mehmet Ali Agca. După eliberarea sa din spital, Papa a făcut o vizită faimoasă la atentator în închisoare, unde incepuse să-și ispăseașcă o sentinţă pe viaţă unde Papa personal la iertat pentru acţiunile sale. În anul următor, o altă tentativă nereuşită a fost făcută asupra papei, de data aceasta de un preot fanatic care sa opus reformelor de la Vatican II.
Deşi nu a fost confirmat de către Vatican, până în 2003, mulţi erau convinși că Papa Ioan Paul al II-a suferea de boala Parkinson încă de la începutul anilor 1990. El începuse să vorbească greu şi avea dificultăţi la mers,continuând să menţină un program de călătorie solicitant fizic. În ultimii ani din viata, el a fost forţat să delege multe din îndatoririle sale oficiale, dar a găsit totuşi puterea de a vorbi cu credincioşi de la o fereastră la Vatican. În februarie 2005, papa a fost spitalizat cu complicații din cauza gripei. El a murit două luni mai târziu.
Papa Ioan Paul al II este amintit pentru eforturile sale de succes pentru a pune capăt comunismului, precum şi pentru construirea de punţi cu popoarele de alte credinţe, şi emiterea de scuze în numele Bisericii Catolice pentru acţiunile sale din timpul celui de al doilea război mondial. El a fost urmat de Cardinalul Joseph Ratzinger, care a devenit Papa Benedict al XVI-lea. Papa Benedict al XVI-lea a început procesul de a beatifica pe Ioan Paul al II-lea în mai 2005.
În această zi
1804 Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte împărat al Franței (1804-1814 și 1815); a fost încoronat de către Papa Pius al VII-lea la 2 decembrie
1860 Convenţia Partidului Republican din Chicago la nominalizat pe Abraham Lincoln preşedinte.
1911 Compozitorul Gustav Mahler a murit în Viena, Austria.
1951 Organizaţia Naţiunilor Unite s-a mutat din sediul temporar în Lake Success, NY.
1969 Apollo 10 a fost lansată într-o misiune ce a servit ca o repetiţie generală pentru prima aselenizare.
1980 Vulcanul Mount St Helens a erupt în statul Washington, omorând 57 de oameni.
1998 Guvernul federal a început un proces antitrust împotriva Microsoft Corp.
2007 Jurnalista și realizatoarea TV, românca Jeana Gheorghiu, decedează la vârsta de 61 de ani.
2009 Sri Lanka, un război civil de 25 de ani se încheie, guvernul anunţând că a învins rebelii Tigrilor Tamil, şi a ucis liderul lor.