În această zi din 1918,
Ernest Hemingway este grav rănit în timp ce transporta un companion în siguranță pe frontul austro-italian în timpul primului război mondial, Hemingway, unde era şofer de ambulanţă pentru Crucea Roşie, a fost decorat pentru eroismul său şi a fost trimis acasă.
Hemingway s-a născut în 1899 în Oak Park, Illinois. Înainte de a se alătura Crucii Roşii, el a lucrat ca reporter pentru Kansas City Star. După război, sa căsătorit cu bogata Hadley Richardson.Cuplul sa mutat la Paris, unde au întâlnit alţi scriitori americani expatriaţi, inclusiv pe F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, si Ezra Pound. Cu ajutorul lor şi încurajat, Hemingway a publicat prima sa carte de povestiri scurte în 1925 în Statele Unite, urmată de bine-primita "The Sun Also Rises„ publicată de asemenea în anul următor. Hemingway se va mai căsători de trei ori, şi epopeele sale sportive romantice ar urma să fie aproape la fel de strânse ca scrierile sale.
Între anii 1930 şi '40, Hemingway devenit alcoolic a trăit în Key West şi apoi în Cuba, în timp ce continua să călătorească la scară largă. El a scris
Batrinul si marea în 1952, prima sa operă de importanță literară în aproape un deceniu. Cartea a câştigat Premiul Pulitzer în 1953. În acelasi an, Hemingway a fost rănit într-un accident de avion, după care a devenit din ce în ce mai depresiv. Ca şi tatăl său, el a comis suicid în cele din urmă, sa împuşcat în 1961, în casa sa din Idaho.
"Eu ştiu doar că este moral ceea ce te face să te simți bine și ceea ce este imoral este ceea ce te face să te simți rău după "
~*~
În această zi în 1951, în
Paris, capitala Franței, sărbătoreşte împlinirea a 2.000 de ani. De fapt, doar câteva lumânări ar fi fost de ajuns pentru tortul din Orașul Luminilor ce a fost fondat cel mai probabil în jur de 250 î.Hr.
Istoria Parisului poate fi urmărită înapoi în timp când un trib galic cunoscut sub numele de parisii, care candva în jurul anului 250 î.Hr. stabilieau o insulă (cunoscută astăzi ca Ile de la Cite), pe râul Sena, care trece prin Paris. Până la 52 d.Hr., Iulius Cezar şi romanii au preluat zona, care în cele din urmă a devenit creştină şi cunoscută sub numele de Lutetia, în latină însemnând "locuinţă pe malul apei" . Mai târziu sa extins atât pe stânga cât şi pe dreapta Senei şi numele Lutetia a fost înlocuit cu "Paris". În 987 d.Hr., Paris a devenit capitala Franţei. Pe măsură ce oraşul a crescut, malul stâng câștiga o reputație ca districtul intelectual în timp ce pe malul drept a devenit cunoscut pentru afaceri.
În timpul perioadei Renașterii franceze, din secolul al 15-lea până în secolul 17-lea, Parisul a devenit un centru de artă, arhitectură și știință. La mijlocul anilor 1800, Napoleon al III-lea a angajat pe Georges-Eugene Hausmann pentru modernizarea Parisului. Desenele lui Hausmann arătau un oraş larg, marginind bulevardele cu pomi, parcuri publice mari, un nou sistem de canalizare şi alte proiecte de lucrări publice. Oraşul a continuat să se dezvolte ca un nod important pentru artă și cultură. În 1860, o mişcare artistică cunoscut sub numele de Impresionism a apărut, oferind de lucru a unui grup de artiști cu sediul în Paris, care-i includea pe Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir.
Astăzi, în Paris locuiesc aproximativ 2 milioane de locuitori, cu o suplimentare de 10 milioane de persoane care trăiesc în zona metropolitană înconjurătoare. Oraşul îşi păstrează reputaţia sa ca un centru pentru moda, comerţ şi cultură. Paris, de asemenea, continuă să fie una din destinațiile turistice din lume cele mai populare, renumit pentru atracţii, cum ar fi Turnul Eiffel (construit în 1889 pentru a comemora aniversarea a o sută de ani de la Revoluţia Franceză), Arcul de Triumf, Champs-Elysees, Catedrala Notre Dame (construita in 1163), Grădinile Luxemburg şi Muzeul Luvru, unde se află pictura lui Leonardo da Vinci "Mona Lisa".
În această zi
1868 A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare"
1889 The Wall Street Journal a fost publicată pentru prima dată.
1950 Generalul Douglas MacArthur a fost numit Commandant șef al forţei Naţiunilor Unite în Coreea.
1982 Tentativa de asasinat împotriva preşedintelui irakian Saddam Hussein în Dujail.
1986 Kurt Waldheim, a fost investit în calitate de preşedinte al Austriei, în ciuda controverselor presupuse legături avute în crimele de razboi naziste.
1988 Trenul Island Express care călătorea din Bangalore către Kanyakumari deraiază pe podul Peruman şi cade în lacul Ashtamudi, ucigând 105 de pasageri şi rănind mai mult de 200 persoane.
1994 Kim Il Sung, liderul comuniștilor din Coreea de Nord încă din 1948, a murit la 82 de ani.
1994 Kim Jong-il (d.2011) începe să-şi asume conducerea supremă în Coreea de Nord, după moartea tatălui său, Kim Il Sung.
2007 Boeing a prezentat primul său aparat de zbor
787 într-o ceremonie la fabrica de asamblare din Everett.
2011 Naveta spaţială
Atlantis este lansată în misiunea sa finală a programului
U.S. Space Shuttle .
2012 Viorel Moldovan fotbalist și antrenor român împlinește astăzi 40 de ani.
Curs Valutar