31 Iulie în istorie

First image of the Moon
În această zi a anului 1964, Ranger 7, o sondă lunară americană fără pilot, ia în prim prim plan imagini ale Lunii - 4,308 în total - înainte de impactul cu suprafaţa lunară în nord-vestul "Sea of the Clouds". Imaginile au fost 1.000 de ori mai clare decât ceea ce se vedea vreodată pe pământ prin telescoape.


Naţional Aeronauticcs and Space Administration (NASA) a încercat o misiune similară mai devreme cu un an cu sonda Ranger 6 dar camerele sondei au eşuat, deoarece a coborât prea repede spre suprafața Lunii. Ranger 7, a fost lansată de pe Pamânt pe 28 iulie, activând cu succes camerele sale cu 17 minute, sau 1300 mile, înainte de impact şi a început trimiterea imaginilor înapoi către staţia de primire NASA din California. Imaginile au arătat că suprafața lunara nu era excesiv de prăfuită sau în alt mod permitea o aterizare a potențialelor nave spațiale ceea ce încurajau planurile NASA pentru a trimite astronauţi pe Lună. În iulie 1969, doi americani a păşit pe lună, în prima misiune a Programului Apollo.


În această zi



1498 În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad.
1912 A doua renunțare la tron a principelui Carol II (revenit la 20 februarie 1920).
1957 A intrat în funcțiune primul reactor atomic românesc.
1976 NASA publică faimoasa fotografie „Fața de pe Marte", făcută de Viking 1.
1995 Walt Disney Co. au convenit să cumpere Capital Cities ABC-Inc intr-o tranzacție de 19 miliarde dolari.
2007 Consiliul de Securitate ONU a aprobat în unanimitate trimiterea a 26000 de soldați ca forță de menținere a păcii pentru regiunea Darfur din Sudan.
2008 Oamenii de știință au raportat că nava spațiala Phoenix a confirmat prezența apei înghețate în solul marțian.
2012 Autoarea J.K. Rowling (seria cărților "Harry Potter") împlinește 47 de ani astăzi. J.K. Rowling






Curs Valutar





30 Iulie în istorie

In God We Trust printing
În această zi în 1956, la doi ani după împingerea expresiei "de la Dumnezeu" introdusă ca un gaj de credință, preşedintele Dwight D. Eisenhower a semnat o lege oficială privind declararea "In God We Trust", care urmează să fie motto-ul oficial al națiunii americane. Legea, P.L. 84-140, de asemenea, mandata ca fraza să se imprime pe toate bancnotele americane.

Fraza a fost introdusă pe monedele SUA de la Războiul Civil atunci când, în conformitate cu asocierea istorică a Trezoreriei Statelor Unite, sentimentul religios a atins un vârf. Lui Eisenhower Secretarul Trezoreriei, George Humphrey, i-a sugerat adăugarea frazei și bancnotei de hârtie. Dealtfel unii istorici declarau că Eisenhower a fost crescut sub religia Martorii lui Iehova, majoritatea învățaților prezidențiali cred că familia sa a fost Mennonita. Oricum, Eisenhower a abandonat religia familiei sale înainte de intrarea în armată, și a hotărât să fie botezat mai târziu în viata de adult ca prezbiterian. Botezul a avut loc în 1953, abia după un an în primul mandat ca președinte. Deși Eisenhower a îmbrățișat religia, biografii insistau că el nu a intenţionat niciodată să forțeze convingerile sale nimănui. De fapt, capela - ca structură - locul unde el și soţia lui Mamie sunt înmormântați, citim în biblioteca prezidențială, este numit "Locul de meditație" şi este în mod intenționat inter-confesionale. La un discurs de "Ziua Drapelului" în 1954, el a susținut sentimentele sale despre locul religiei în viața publică, când a discutat de ce el a vrut să includă "de la Dumnezeu" un gaj de credință: "În acest fel ne reafirmăm transcendența credinţei religioase în patrimoniul Americii și în viitor; în acest fel vom consolida în mod constant acele arme spirituale care vor fi pentru totdeauna resursa țării noastre cele mai puternice în pace și în război ". Banii de hârtie cu sintagma "In God We Trust", nu au fost tipăriți până în 1957. De atunci, grupuri religioase și laice nu au susținut oportunitatea și constituționalitatea acestui motto, care menționează pe "Dumnezeu", având în vedere dedicarea taților fondatori să mențină separarea dintre biserică și stat.



În această zi



1863 Fabricantul american de automobile Henry Ford sa născut în Dearborn Township, Michigan. 1930 Gazda Uruguay a câștigat prima Cupa Mondială de fotbal învingând cu 4-2 pe Argentina în finala de la Montevideo.
1945 Indianapolis USS, vasul care a livrat componentele cheie ale bombei atomice de la Hiroshima insula Tinian Pacific, a fost torpilat de un submarin japonez; 880 de oameni și-au pierdut viața.
1971 Apollo 15, astronauti David R. Scott şi James B. Irwin au aterizat pe Lună.
1975 Fostul președinte al Uniunii Sindicale Jimmy Hoffa a dispărut într-o suburbie din Detroit. (Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată .)
2008 Ex-liderul sârbilor bosniaci Radovan Karadzic a fost extrădat la Haga, pentru a fi judecat pentru genocid, după aproape 13 ani pe fugă.
2012 Actrița Lisa Kudrow cel mai bine cunoscută pentru rolul lui Phoebe Buffay din sitcom-ul "Friends", împlinește astăzi 49 de ani.Lisa Kudrow


Curs Valutar





29 Iulie în istorie

Prince Charles and Lady Diana
În această zi a anului 1981 aproape un miliard de telespectatori de televiziune din 74 de țări asistau la căsătoria prinţului Charles, moștenitorul tronului britanic, cu Lady Diana Spencer, o tânără profesoară. Căsătoriți în cadrul unei mari ceremonii la Catedrala Sf. Paul, în prezența a 2650 de oaspeți, romantismul tânărului cuplu a fost pentru moment invidiată de întreaga lume. Primul lor copil, Prince William, sa născut în 1982 și următorul, prințul Harry, în 1984.
După mult timp, cuplul de basm au trăit o experienţă care a fost deosebit de dureroasă sub ochii omniprezenți ale mass-media în lumea tabloidelor. Diana şi Charles au anunţat o separare în 1992, deşi au continuat să-şi îndeplinească sarcinile lor regale. În august 1996, la două luni după ce Regina Elisabeta a II-a a cerut cuplului să divorţeze, prințul si prințesa au ajuns la un acord final. În schimb pentru un acord generos, precum şi dreptul de a deține apartamentele de la Palatul Kensington şi titlul ei de "prinţesă", Diana fost de acord să renunţe la titlul de "Alteţa Sa Regală" şi orice viitoare creanţe la tronul britanic.

În anul următor divorțului, prințesa populară părea bine în felul ei pentru că realiza visul de a deveni "o regina in inimile oamenilor", dar la 31 august 1997, ea a fost ucisa împreună cu Dodi Fayed însoțitorul ei într-un accident de maşină în Paris. Testele efectuate de poliția franceză au indicat că şoferul, care a murit de asemenea în accident, a fost în stare de ebrietate și a provocat accidentul, în timp ce încerca să scape de paparazzi care erau în urmărire în mod constant la orice ieșire publică a prințesei Diana.

La data de 09 aprilie 2005, Prinţul Charles sa casatorit cu amanta lui de mai multă vreme, Camilla Parker Bowles, în cadrul unei ceremonii civile private. Ceremonia fusese iniţial planificată pentru 08 aprilie, dar a trebuit să fie reprogramată, astfel încât să nu intre în conflict cu funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Dupa ceremonia civila, la care regina nu a participat, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams a binecuvântat unirea, în numele Bisericii din Anglia într-o ceremonie separată de binecuvântare. Se estimează ca aproximativ 750 de invitați au participat la eveniment, care a avut loc la Capela Sf. Gheorghe din Windsor unde au participat și părinții lui Charles, Regina Elisabeta a II și prinţul Philip.

Deşi Camilla din punct de vedere tehnic a devenit Prinţesă de Wales căsătorindu-se, ea a anunţat preferința ei pentru titlul de Ducesă de Cornwall, din respect pentru prințesa mult iubită. În cazul în care Charles a devenit rege, ea ar fi devenit Regina Camilla, dar ea şi-a anunţat deja intenţia de a folosi titlul de Prințesa Consort, cel mai probabil, ca răspuns la sondajele opinie publică care nu acceptau ideea unei regine Camilla.









Curs Valutar




Promotii tableta Samsung

28 Iulie în istorie

Jacqueline Bouvier Kennedy
În această zi în 1929, soția președintelui John F. Kennedy, frumoasa și populara Jacqueline Bouvier Kennedy, se năștea într-o familie proeminentă la New York.

Jacqueline, sau "Jackie" cum era numită, a crescut ca o amazoană și un pasionat cititor. În 1951, după ce a absolvit Universitatea George Washington, Jackie a făcut turul Europei împreună cu sora ei. În aceeași vară ea a revenit în SUA pentru a începe primul ei loc de muncă la Washington Times-Herald "Inquiring Camera Girl." Atribuțiile ei au fost să străbată străzile din Washington, DC, cerând străinilor "oameni de pe stradă"să-i răspundă întrebărilor ei și să preia imaginea lor pentru publicare. La scurt timp după întoarcerea sa în capitală, la o petrecere în Georgetown, a întâlnit un senator tânăr, chipeş de la Massachusetts pe nume John F. Kennedy. Ei s-au întâlnit regulat în următorii doi ani, iar în mai 1953, Kennedy a cerut-o în căsătorie. Jackie a acceptat şi cuplu s-a căsătorit la 12 septembrie 1953, la Biserica Sf. Maria din Newport, Rhode Island. Kennedy apoi s-a stabilit în Washington, DC, moment în care a început o carieră politică meteorică. El a servit ca senator de Massachusetts din 1953 până când a fost ales preşedinte al Statelor Unite în 1961. La acea vreme, el şi Jackie au fost cel mai tânăr cuplu ce a locuit vreodată la Casa Albă.

Tânărul cuplu se prezentau în public ca un cuplu fericit în căsătorie - publicul larg nu știau de "ieșirile" lui Kennedy cu alte femei - și Jackie a fost o soţie dedicată şi civic ca prima doamnă. Ea a crescut doi copii la Casa Albă şi a restaurat clădirea după specificațiile istorice. Ea a fost o celebritate populară și o imagine iconică pentru femeile din întreaga lume. Într-o excursie în Franța în 1961, președintele Kennedy, afirma "Eu sunt omul care o însoțește pe Jacqueline Kennedy la Paris."

Imaginile cele mai memorabile şi tragice a lui Jackie Kennedy au fost capturate pe film pe data de 22 noiembrie 1963, imediat după ce soţul ei a fost împuşcat în timp ce cuplul mergeau în coloană într-o mașină decapotabilă prin orasul Dallas, Texas. Jackie a murit de cancer în apartamentul ei din New York la data de 19 Mai 1994 la vârstă de 64 de ani și este înmormântată în Arlington National Cemetery, Arlington, Virginia.




În această zi



1750 Compozitorul Johann Sebastian Bach a murit în Leipzig, Germania, la varsta de 65 de ani.
1794 Maximilien Robespierre, o figură de frunte a Revoluţiei Franceze, a fost trimis la ghilotină.
1821 Peru a declarat independenţa faţă de Spania.
1929 Bouvier Jacqueline Kennedy Onassis, prima doamnă în anii 1961 - 1963, sa născut în Southampton, NY.
1945 Un bombardier american al armatei s-a prăbuşit în etajul 79 al clădirii Empire State Building, provocând moartea a 14 persoane.
1965 Preşedintele Lyndon B. Johnson a anunţat că va crește numărul de trupe americane în Vietnamul de Sud de la 75000 la 125.000.
1976 Cutremur devastator în Tangshan/China. Peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.
1998 Bell Atlantic şi GTE a anunţat o fuziune de 52 miliarde dolari care a creat compania Verizon.
2002 Nouă mineri blocaţi în mina Quecreek în Somerset, Pa, au fost salvate după 77 ore în subteran.
2005 Armata Republicana Irlandeza a renunţat la folosirea violenţei împotriva dominaţiei britanice în Irlanda de Nord şi au spus că vor depune armele.
2009 Comisia juridică a Senatului a aprobat-o pe Sonia Sotomayor ce urmează să fie prima hispanica în justiția Curții Supreme.
2010 Zborul 202 al Airblue s-a prăbuit în Margalla Hills la nord de Islamabad, Pakistan, omorând toate cele 152 de persoane de la bord. Este accidentul cel mai grav de aviaţie în istoria Pakistanului şi primul unde este implicat un Airbus A321.
2012 Peru - Sărbătoarea națională. Proclamarea independenței (1821).


Curs Valutar




Promotii tableta Samsung

27 Iulie în istorie

Sukhoi Su-27
În timpul unui spectacol aerian din Ucraina, un avion de lupta sa prăbuşit în mulțimea de spectatori, în această zi în 2002, omorând 85 persoane şi rănind mai multe sute. Acesta a fost cel mai rău accident aerian la acea dată.

Mii de spectatori, printre care mulţi copii, au ieșit într-o sâmbătă după-amiază de vară la Aerodromul Skniliv în Lviv. Ei au venit pentru a marca aniversarea a 60 de ani de la formarea unei unităţi locale ale forţelor aeriene ucrainene. Un avion rusesc de tip Sukhoi SU-27 cu jet efectua o manevră complicată chiar deasupra solului atunci când avionul s-a desprins de pistă. Jet-ul a pierdut din înălțime și s-a prăbușit direct în mulţime. Explozia și focul au creat o scenă îngrozitoare. Cei doi piloți au reuşit să se catapulteze din avion, înainte de accident şi au supravieţuit cu răni minore.

Preşedintele Ucrainei, Leonid Kucima a cerut începerea imediată a unei anchete în acest incident şi a promis să pună capăt tuturor spectacolelor aeriene viitoare. Milioane de dolari au fost retrase din circuitul agricol pentru a ajuta victimele şi familiile acestora. Ancheta rapidă a arătat că piloţii au încercat manevre riscante, care nu au fost încercate înainte . În plus, nu au fost luate măsurile de siguranță care să ajute piloții să direcționeze avionul departe de mulțimea de jos, în caz de urgență.

Cel mai grav anterior show aviatic a fost dezastru de la baza aeriană SUA din Ramstein, Germania, unde trei avioane italiene s-au ciocnit şi unul sa prăbuşit în mulţime. Şaptezeci de oameni fiind uciși în acel dezastru.


În această zi



1694 Banca Angliei a primit o cartă regală ca instituție comercială.
1866 După două eşecuri, Cyrus W. a reuşit întinderea a primului cablu subacvatic de telegraf între America de Nord şi Europa.
1940 Bugs Bunny a debutat în desenul animat al Warner Bros "A Wild Hare".
1974 Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA decide punerea sub acuzare a președintelui Nixon.
1980 Șah-ul destituit din Iran a murit în Egipt, la 60 de ani.
1990 Parlamentul României a hotărât ca 1 decembrie să devină sărbătoare națională.
1996 O bombă a explodat într-un parc public pe durata Jocurilor Olimpice de la Atlanta, ucigând o persoană și rănind peste 100.
2003 Comediantul Bob Hope a murit la vârsta de 100 de ani.
2005 Ahmed Ressam, un algerian care a complotat să bombardeze aeroportul din Los Angeles în ajunul mileniului, a fost condamnat la 22 de ani în închisoare.
2012 A XXX-a ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice în Londra, Marea Britanie fiind gazdă ultima dată în anul 1948.

Curs Valutar





Promotii tableta Samsung

26 Iulie în istorie

US Fbi Seal
La 26 iulie 1908, Biroul Federal de Investigații (FBI) ia naștere atunci când Procurorul General al SUA, Charles Bonaparte, ordona unui grup de investigatori federali nou angajați să prezinte un raport examinatorului șef Stanley W. Finch la Departamentul de Justiţie. Un an mai târziu, Biroul examinatorului şef a fost redenumit Biroul de Investigații, iar în 1935 a devenit Biroul Federal de Investigații.

În cazul în care Departamentul de Justiție a fost creat în 1870 pentru a aplica legea federală şi să coordoneze politicile judiciare, anchetatorii nu a avut în permanență un personal al său. La început, aceasta angaja detectivi particulari atunci când era nevoie pentru a investiga crimele federale iar mai târziu închiriau anchetatorii de la alte agenții federale, cum ar fi Serviciul Secret, care a fost creat de către Departamentul de Trezorerie în 1865 pentru a investiga contrafacerile. În prima parte a secolului 20, Procurorul General a fost autorizat să angajeze câțiva anchetatori permanenți și Biroul examinatorului şef, care a constat în mare parte din contabili, a fost creat pentru a revizui operațiunile financiare ale instanţelor federale.

Încercarea de a forma un braț independent şi mai eficient de anchetă, în 1908 Departamentul de Justiție a angajat 10 foști angajaţi ai Serviciului Secret să se alăture unui oficiu extins al examinatorului șef. Data la care acești au raportat prima data - pe 26 iulie 1908 - este sărbătorită ca geneza FBI-ului. Până în martie 1909, departamentul includea 34 de agenți și pe procurorul general George Wickersham, succesorul lui Bonaparte, redenumit Biroul de Investigații.

Guvernul federal a utilizat biroul ca instrument pentru a investiga criminalii ce erau urmăriți penal și încercau o scăpare prin trecerea granițelor de stat iar în următorii ani numărul agenților a crescut la mai mult de 300. Agenția nu a fost agreată de către unii din Congres, care se temeau că autoritatea sa va crește și ar putea duce la abuz de putere. Odată cu intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial în 1917, biroul a primit responsabilitatea de a investiga dizidenții ce încălcau Actul de Spionaj din 1917 și a imigranţilor suspectaţi de radicalism.

Intre timp, J. Edgar Hoover, avocat și fost bibliotecar, s-a alăturat Departamentului de Justiţie în 1917 şi în termen de doi ani a devenit asistent special al procurorului general A. Mitchell Palmer. Profund anti-radical în ideologia sa, Hoover a ajuns în prim-planul de aplicare a legii federale din timpul așa numitei "Spaime Roşii" din 1919 - 1920. El a conceput un sistem de indexare și listare a fiecărui lider radical, organizarea lor şi publicarea lor iar până în 1921 adunase aproximativ 450.000 de fișiere. Mai mult de 10.000 de comunişti suspecți au fost de asemenea arestaţi în timpul acestei perioade, dar marea majoritate a acestor oameni au fost pentru scurt timp puși sub semnul întrebării ca apoi să fie eliberați. Deși procurorul general a fost criticat pentru că a abuzat de putere în timpul așa numitelor "Palmer Raids" Hoover era neatins iar pe 10 mai 1924, el a fost numit în calitate de director al Biroului de Investigatii.

În timpul anilor 1920, cu aprobarea Congresului, directorul Hoover a restructurat în mod drastic și a extins Biroul de Investigații. El a construit într-o agenţie eficientă de combatere a criminalității, de instituire a unor fișiere centralizate cu amprente digitale, un laborator criminalistic şi o şcoală de formare a noilor agenți. În anii 1930, Biroul de Investigaţii a lansat o bătălie dramatică împotriva crimei organizate în timpul prohibiției. Gangsteri notorii cum ar fi George "Machine Gun", Kelly şi John Dillinger au pierdut totul sau au fost împușcați, în timp ce alții cum ar fi Louis "Lepke" Buchalter, șeful Murder Inc, a fost investigat şi judecat cu succes de "G-Men", cum erau numiți oamenii lui Hoover. Hoover care era în bune relații cu presa a participat la o serie din aceste arestări larg mediatizate, iar Biroul Federal de Investigații, astfel cum a fost cunoscut după 1935, a devenit foarte apreciat de Congres și de publicul american.

Odată cu izbucnirea celui de al doilea război mondial, Hoover a revitalizat tehnicile anti-spionaj, dezvoltate în timpul "Red Scare", cel al interceptărilor telefonice şi al altor sisteme electronice de supraveghere, extinzându-le dramatic. După al doilea război mondial, Hoover s-a concentrat pe amenințarea reprezentată de radicaliști, mai ales cei comuniști, FBI-ul compilând fișierele a milioane de disidenți americani suspectați, lucrând îndeaproape cu "House Un-American Activities Committee"(HUAC) şi senatorul Joseph McCarthy, arhitectul celei de a doua "Red Scare".

In 1956, Hoover a iniţiat COINTELPRO, un program secret de contrainformații care a vizat pentru început Partidul Comunist SUA , dar mai târziu a fost extins să se infiltreze și să perturbe orice organizație radicală din America. În timpul anilor 1960, resursele imense ale COINTELPRO au fost folosite împotriva grupurilor periculoase, cum ar fi Ku Klux Klan, şi împotriva organizațiilor pentru drepturile civile ale afro-americanilor şi organizațiilor liberale anti-razboi. O figură cunoscută vizată în mod special a fost liderul drepturilor civile Martin Luther King, Jr., care a îndurat o hărțuire sistematică din partea FBI.

Până în momentul în care Hoover era ales pentru al optulea mandat ca președinte, în 1969, în ochii mass-media, publicului şi Congresului crescuse suspiciunile că FBI-ul ar fi abuzat de autoritatea sa. Pentru prima dată în cariera sa birocratică, Hoover a îndurat critici pe scară largă şi Congresul a răspuns prin aprobarea unor legi, ce necesitau confirmarea Senatului, ca viitorii directori FBI să-şi limiteze mandatul lor la 10 ani. La data de 02 mai 1972, când afacerea "Watergate" era pe cale de a exploda pe scena naţională, J. Edgar Hoover moare de o boală de inima la vârsta de 77 de ani.

Afacerea Watergate, ulterior, a arătat că FBI-ul ar fi protejat în mod ilegal pe Preşedintele Richard Nixon de o anchetă şi agenţia a fost complet investigată de către Congres. Revelaţiile abuzurilor FBI de putere şi de supraveghere neconstituționale au motivat Congresul și mass-media să devina mai vigilentă în monitorizarea viitoare a FBI-ului.



Curs Valutar




Promo?ii tableta Samsung

25 Iulie în istorie

Louise Joy Brown
În această zi în 1978, Louise Joy Brown, primul copii din lume ce avea să fie conceput prin fertilizare in vitro (FIV) este nascut la Oldham și Spitalul General Districtual din Manchester, Anglia, părinţii fiind Lesley și Peter Brown. Copilul sănătos a fost născut cu puțin timp înainte de miezul nopții prin cezariană şi cântărea aproximativ 2.600 gr.

Înainte de a da naștere lui Louise, Lesley Brown a suferit ani de infertilități din cauza tuburilor falopiene blocate. În noiembrie 1977, a trecut la procedura FIV - experimentală. Un ovul matur a fost scos de la unul din ovare ei și combinate într-un vas de laborator cu sperma soțului ei pentru a forma un embrion. Embrionul a fost implantat apoi în uterul ei câteva zile mai târziu. Medicii ei FIV fiind Ginecologul britanic Patrick Steptoe şi omul de știință Robert Edwards, ce au început colaborarea lor de pionierat cu un deceniu mai devreme. Odată ce mass-media a aflat de sarcină, familia Brown se confruntă cu o atenție publică intensă. Nașterea lui Louise a fost pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume şi a ridicat probleme legale și etice diferite.

L.Brown au avut o a doua fiică, Natalie câțiva ani mai târziu fiind de asemenea concepută prin FIV. În mai 1999, Natalie a devenit primul copil FIV care da naștere unui copil al ei. Conceperea copilului a fost naturală, relaxarea se referă la faptul că unii copii de sex feminin FIV ar fi în imposibilitatea de a rămâne însărcinate natural. În decembrie 2006, Louise Brown, originalul "copil conceput in vitro" a dat naştere unui băiat, John Cameron Mullinder care, de asemenea, a fost conceput în mod natural.

Astăzi, FIV este considerată un tratament medical de masă pentru infertilitate. Sute de mii de copii din întreaga lume au fost concepuți prin această procedura, în unele cazuri cu ovule și sperma de la donatori.




În această zi



1909 Prima traversare a Canalului Mânecii cu avionul (Louis Blériot).
1965 Bob Dylan şoca fanii la Newport Folk Festival cand a cântat la chitara electrica în timpul unui spectacol cu Paul Butterfield Blues Band.
1978 Primul copil conceput prin fertilizare in vitro sa născut în Oldham, Anglia.
1984 Cosmonauta sovietică Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu.
1994 Primul-ministru israelian Yitzhak Rabin şi regele Hussein al Iordaniei au semnat o declarație la Casa Albă încheind "46 de ani în stare de război".
2000 Un avion Concorde s-a prăbușit imediat după ce decolase din Paris - în accident au murit toți cei 109 oameni din avion și alți 5 aflați la sol.
2004 Ciclistul american Lance Armstrong câștigă Turul Franței pentru a șasea oară consecutiv.
2008 California a devenit primul stat care interzice grăsimile animale din restaurantele fast-food.
2012 Actorul american Matt LeBlanc cunoscut din serialul „Friends", împlinește astăzi 45 de ani.

Curs Valutar





24 Iulie în istorie

Machu Picchu
La data de 24 iulie 1911, arheologul american Hiram Bingham redescoperă ruinele Machu Picchu, un vechi așezământ incas din Peru, care este acum una din destinațiile turistice de top din lume .

Ascunsă în stâncoasa parte de nord-vest de capitala Cuzco, Machu Picchu se crede a fi fost un refugiu de vara pentru liderii Inca, civilizaţie care a fost practic distrusă de către invadatorii spanioli în secolul al 16-lea. Dar, sute de ani după aceea, existenţa sa a fost un secret cunoscut doar de ţăranii ce trăiau în regiune. Totul sa schimbat în vara lui 1911, atunci când Bingham a sosit cu o mică echipă de exploratori în căutarea faimoaselor "pierdute" orașe ale incaşilor.

Călătorind pe jos şi pe catâri, Bingham și echipa sa traversau de la Cuzco în Valea Urubamba deoarece un fermier local le-a spus despre ruinele situate în partea de sus a unui munte din apropiere. Agricultorii numind muntele Machu Picchu, ceea ce însemna "vechiul pisc" în limba Quechua maternă. A doua zi - 24 iulie - după un urcuş greu pe creasta muntelui, în frig şi vreme mohorâtă, Bingham s-a întâlnit cu un grup mic de ţărani care i-au arătat restul drumului. Conduși de un băiat de 11 ani, Bingham lua contact cu prima rețea complexă de terase din piatră ce marchează intrarea Machu Picchu.

Bingham răspândi vestea în scris despre descoperirea lui într-o carte best-seller, trimițând turiști dornici de al urma în necunoscutul Peru să-i calce pe urme până la ruinele Inca. Site-ul se întinde pe o suprafață de cinci mile, cu trepte de piatră și peste 3.000 de legături între ele pe mai multe nivele diferite. Astăzi, mai mult de 300.000 de persoane trec prin Machu Picchu în fiecare an, mulţimile înfruntând urcușul pentru a vedea cum apune soarele peste monumentele din piatră falnice din "orașul sacru" şi admirând splendoarea misterioasă a unuia dintre cele mai renumite minuni ale omenirii.




În această zi



1862 Martin Van Buren, al optulea preşedinte al Statelor Unite, a murit în Kinderhook, NY, la vârsta de 79 de ani.
1864 Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele instituției moderne de pază a frontierelor țării.
1897 Se năștea în Atchison, Kansas, Amelia Mary Earhart fost pioner în aviație și o militantă angajată pentru drepturile femeii.
1937 Statul Alabama renunţa la acuzaţiile împotriva a cinci bărbați de culoare acuzați ca au violat doua femei albe, în cazul Scottsboro.
1959 În timpul unei vizite în Uniunea Sovietică, vicepreşedintele Richard M. Nixon şi liderul sovietic Nikita Hruşciov a comparat meritele capitalismului şi comunismului în aşa-numita "kitchen debate" , deoarece a avut loc într-o bucătărie model de la o expoziție.
1969 Capsula de pe Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman pe Lună, ateriza în condiţii de siguranţă în Pacific.
1987 IBM-PC lansează DOS Version 3.3.
1990 Irak înșirau zeci de mii de trupe terestre şi sute de tancuri de-a lungul frontierei
sale cu Kuweitul.
1990 Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare națională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s–a încheiat procesul constituirii statului național unitar român.
2005 Lance Armstrong a câștigat de 7 ori consecutiv Turul Franţei.
2012 România - Ziua grănicerilor - marchează constituirea, în 1864, a primului corp unificat al grănicerilor din România.
2012 Actrița și cântăreața Jennifer Lopez împlinește 43 de ani astăzi.
Jennifer Lynn Lopez



Curs Valutar






23 Iulie în istorie

Vanessa L. Williams
În această zi în 1984, 21 de ani, Vanessa Williams renunţă la titlul ei de Miss America, demisia fiind prima în istoria acestui concurs, după ce revista Penthouse anunța planurile de a publica fotografii nud cu regina frumuseții în cauză, în numărul din septembrie. Williams a facut istorie iniţial la 17 septembrie 1983, atunci când ea a devenit prima femeie de culoare ce câştiga coroana de Miss America. Miss New Jersey, Suzette Charles, următoarea câștigătoare, de asemenea o afro-americană, își asuma răspunderea lui Williams "pentru cele două luni ce au rămas al domniei sale".

Vanessa Lynn Williams sa născut 18 martie 1963, în Millwood, New York, părinţii fiind profesori de muzică. Ea a studiat la Syracuse University teatru muzical. În 1982, în timp ce lucra într-o slujbă de vară ca recepționeră la o agenţie de modeling în Mt. Kisco, New York, fotograful Thomas Chiapel a făcut poze nud cu Williams, spunându-i că se va vedea doar silueta şi că ea nu va fi recunoscută. După ce Williams a devenit Miss America, fotograful a vândut imaginile revistei Penthouse fără ştirea ei. Williams a intentat mai târziu procese împotriva revistei şi a fotografului după ce a fost învăţată că ea a semnat un formular de eliberare ca model la data la care fotografiile au fost preluate.

Miss America, care se mândreşte cu proiectarea unei imagini sănătoase pozitive a femeilor, a început în anul 1921 la Atlantic City, New Jersey, ca un program test dezvoltat de oamenii de afaceri locali pentru extinderea sezonului turistic de vară. În 1945, Organizaţia Miss America a înmanat prima sa bursă. Astăzi, acesta oferă de peste 45 milioane dolari în fiecare an în numerar şi şcolarizare și asistenţă concurenţilor la nivel naţional, de stat şi locale. În 1954, competiţia a fost difuzată în direct, pentru prima dată. Începutul anilor 1980, concurenţilor li se cerea a avea o platformă socială, cum ar fi prevenirea conducerii sub influența alcoolului sau de sensibilizare și prevenire a SIDA, câştigătoarea Miss America primind și o călătorie estimata de 20,000 mile pe lună pentru angajamentele și aparițiile publice. În anul 2006, după un declin în rating-ul TV, concursul sa mutat de la Atlantic City pentru prima dată în istoria sa şi a avut loc în Las Vegas, caz în care noul concurs de Miss America avea încoronarea în ianuarie în loc de septembrie.

Vanessa Williams a revenit de la scandalul Miss America şi a continuat o carieră de succes în divertisment ca actriţă şi cântăreață care se desfăşurau pe Broadway, precum filmele de televiziune sau lansând o serie de albume populare.



În această zi



1829 William Austin Burt din Mount Vernon, Michigan, a primit un brevet pentru tipograful său, un precursor al maşinii de scris.
1945 Mareşalul francez Henri Petain, care a condus guvernul de la Vichy în timpul celui de al doilea război mondial, a mers la proces unde era acuzat de trădare.
1952 Egiptenii militari conduși de ofiţerul Gamal Abdel Nasser răsturnau pe Regele Farouk I.
1984 Vanessa Williams a devenit prima Miss America ce renunță la titlul ei din cauza fotografiilor nud publicate în revista Penthouse.
1986 Marea Britanie, Prințul Andrew s-a căsătorit cu Sarah Ferguson la Westminster Abbey în Londra. (Cuplul a divorțat în 1996).
2000 Tiger Woods a devenit cel mai tânăr jucator de golf ce-și completa cariera cu un Grand Slam atunci când a câştigat British Open, la 24 de ani.
2001 Câștigătoarea premiului Pulitzer (1973) scriitoarea Eudora Welty a murit în Jackson, Miss., la 92 de ani.
2011 Cantautoarea Amy Winehouse a decedat la vârsta de 27 de ani. 
2012 Egipt - Ziua națională - Aniversarea Revoluției (1952).
2012 Actorul Daniel Radcliffe ("Harry Potter") împlinește 23 de ani astăzi.
Daniel Radcliff








22 Iulie în istorie

Alexander Calder
În această zi a anului 1898 în Lawnton,Pennsylvania se năștea sculptorul și artistul american Alexander Calder. A inventat sculptura mobilă și sculptura stabilă. În plus, Alexander Calder a creat, de asemenea, picturi, litografii, jucării, tapiserii, bijuterii și obiecte de uz casnic.

Alexander era fiul unui sculptor bine-cunoscut, Alexander Stirling Calder care a creat multe instalaţii publice, majoritatea dintre ele în Philadelphia. Bunicul lui Calder, sculptorul Alexandru Milne Calder, sa născut în Scoţia şi a emigrat in Philadelphia în 1868. El este cel mai bine cunoscut pentru statuia colosală William Penn în partea de sus a turnului primăriei din Philadelphia. Mama lui Calder, Nanette Lederer Calder, a fost un portretist profesionist care a studiat la Academia Julian şi în Sorbona, Paris, din 1888 până în jurul a
nului 1893. Ea, apoi sa mutat în Philadelphia, unde la întâlnit pe Alexander Calder Stirling în timp ce studia la Academia Pennsylvania de Arte Plastice. Părinţii lui Calder s-au căsătorit la 22 februarie 1895. Sora lui, Margaret "Peggy" Calder, sa născut în 1896 ea având un rol esenţial în dezvoltarea „UC Berkeley Art Museum" .

În 1902, Calder a pozat nud pentru sculptura tatălui său „The Man Cub", care este acum situat în Muzeul Metropolitan de Arta din New York City. În acelși an, el terminând și sculptura unui elefant de lut.

Calder a primit o diplomă de la „Stevens Institute of Technology" în 1919. Pentru urmatorii câțiva ani, el a deţinut o varietate de locuri de muncă de inginer, inclusiv de lucru ca inginer hidraulic şi un raportorul pentru Compania Edison din New York. În iunie 1922, Calder găsise de lucru ca mecanic la bordul navei de pasageri HF Alexander. În timp ce nava naviga de
la San Francisco la New York City, Calder a lucrat pe punte, în largul coastelor guatemaleze si a fost martorul atât a soarelui care răsare şi a lunii pe orizonturi opuse. El a descris în autobiografia sa, "A fost într-o dimineaţă devreme pe o mare calmă, în afara Guatemalei, când peste canapeaua mea - un colac de frânghie - am văzut începutul unui răsărit roşu aprins, pe de o parte şi Luna arătând ca o monedă de argint pe de altă parte. "

HF Alexander a andocat în San Francisco şi Calder a călătorit până la Aberdeen, Washington, la sora lui ce locuia împreună cu soţul ei, Kenneth Hayes. Calder începând lucrul ca un cronometror la o tabara de logare. Peisajul montan, l-au inspirat să scrie acasă să-i fie trimise vopselele şi pensule. La scurt timp după aceasta, Calder a decis să se mute înapoi la New York și să urmeze o carieră ca artist.
În 1966, Calder își publica autobiografia cu imagini, cu ajutorul fiului, Jean Davidson. În iunie 1969, Calder a participat la sfinţirea monumentului stabil "La Grande Vitesse" în Grand Rapids, Michigan. Această sculptură este notabilă fiind prima lucrare de artă publică în Statele U
nite ce a fost finanţată din fonduri federale; achiziţionate cu fonduri acordate de noul National Endowment for the Arts în temeiul programului "Artă pentru locurile publice".

Calder a creat o sculptura, numita WTC Stabile (de asemenea, cunoscut sub numele de elicea Bent), care în 1971 a fost instalată la intrarea Turnului World Trade Center de Nord. Atunci când Battery Park City s-a deschis, sculptura a fost mutată în faţa a 7 World Trade Center, fiind apoi distrusă de atentatele din 11 septembrie 2001.

Calder a murit pe 11 noiembrie 1976, la scurt timp după deschiderea unui spectacol retrospectiva major la Muzeul Whitney din New York. El lucra la un al treilea plan, intitulat Salute to Mexico, când a murit.




În această zi


1933 Aviatorul american Wiley Post a finalizat primul zbor solo în jurul lumii în şapte zile și 18 1/2 ore.
1943 forţele americane conduse de generalul George S. Patton capturau Palermo, Sicilia.
1946 A fost creată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcționează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948)
1981 Extremistul turc Mehmet Ali Agca a fost condamnat în Roma la închisoare pe viaţă pentru atentatul Papei Ioan Paul al II-lea.
1991 Poliţia din Milwaukee a arestat un criminal în serie, Jeffrey Dahmer, care mai târziu a mărturisit uciderea a 17 bărbaţi şi copii.
1998 Iranul a testat o rachetă cu raza medie capabilă de a ajunge în Israel sau Arabia Saudită.
2003 Fiii lui Saddam Hussein, Odai şi Qusai au fost ucişi atunci când forţele americane au luat cu asalt o vilă în Mosul, Irak.
2005 Microsoft anunță numele final al noului sistem de operare: "Windows Vista".
2012 Actorul american Danny Glover împlinește 66 de ani.Danny Glover





21 Iulie în istorie

Wolf's Layr 20 July 1944
În această zi în 1944, Adolf Hitler anunţa la radio că atentatul la viața lui a eşuat şi că "conturile vor fi restabilite." Hitler a supravieţuit exploziei unei bombe menite să-i ia viaţa. El a suferit unele arsuri și răni minore, timpanul perforat dar nimic care să-l reţină de la recâştigarea controlului guvernului şi găsirea rebelilor.


De fapt, lovitura de stat, care urma să-l asasineze pe Hitler a fost pusă în aplicare în doar 11 ore. La Berlin, maior în armata germană, Otto Remer, considerat a fi apolitic de conspiratori şi dispus să efectueze orice ordine primite, a spus că Führer-ul a murit şi că el, Remer, a venit să-l aresteze pe Joseph Goebbels, ministrul propagandei. Dar Goebbels a avut alte știri pentru Remer - Hitler era încă în viaţă. Goebbels i-a dovedit lui Remer, prin obținerea liderului la telefon (rebelii uitase să taie liniile telefonice). Hitler a dat apoi ordine directe lui Remer de a opri orice rebeliune armată şi să urmeze ordinele sale sau numai cele ale lui Goebbels sau Himmler. SS-ul au intrat în acţiune unde sosesc la Berlin, acum într-un haos, tocmai la timp pentru a-i convinge pe mulţi ofiţeri germani pentru a rămâne loiali lui Hitler. Arestări, sesiuni de tortură, execuţii, sinucideri au urmat apoi. Contele Claus von Stauffenberg, omul care a plantat efectiv explozibilul în camera unde era Hitler şi care a insistat că "a fost sigur că explozia la lovit pe Führer în cameră și că nu poate fi încă în viaţă”


Stauffenberg, nu a rămas în viaţă pentru  mult timp, el a fost împușcat mortal chiar în ziua încercării asasinatului de către un ofiţer pro-Hitler. Acum Hitler încercă a restabili calmul şi încrederea populaţiei civile germane. La ora 1 pe 21 iulie, vocea lui Hitler răsuna la radio: "Eu sunt nevătămat şi bine .... O clică foarte mică de ofiţeri ambiţioși, iresponsabili şi stupizi ... au avut un complot născocit pentru mine ... Acesta este un grup de elemente criminale ce va fi eliminat, care vor fi distruși fără milă, prin urmare, am să dau ordine, acum, ca nici o autoritate militară ... să se supună ordinelor acestui echipaj de uzurpatori ... De data aceasta vom rezolva conturile cu ei în modul în care noi naţional-socialiştii suntem obișnuiți. "



În această zi



1899 Autor Ernest Hemingway sa născut în Oak Park, Illinois. 1944 Convenţia Naţional Democrată, în Chicago, nominaliza pe senatorul Harry S. Truman pentru a fi vice-presedinte.
1949 Senatul Statelor Unite a ratificat Tratatul Atlanticului de Nord.
1961 Capitanul Virgil "Gus" Grissom a devenit al doilea american ce zbura sub-orbital în jurul Pământului pe Liberty Bell 7.
1963 Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini este ales Papa Paul al VI-lea de către Colegiul Cardinalilor.
1969 Astronauţii Apollo 11, Neil Armstrong si Edwin "Buzz" Aldrin plecau de pe lună la bordul modulului lunar.
1970 A fost terminată construcția barajului egiptean Aswan.
1971 A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porțile de Fier.
1977 Elvis Presley susține ultimul său concert.
1998 Astronautul Alan Shepard a murit la vârsta de 74 de ani.
2002 Gigantul de telecomunicaţii WorldCom Inc depune cererea pentru protectia falimentului după divulgarea că ar fi umflat profiturile de aproape 4 miliarde dolari printr-o contabilitate frauduloasă.
2007 Harry Potter si talismanele mortii , volumul final din seria cărții de către JK Rowling, a fost pusă în vânzare.
2008 Fostul lider sârb bosniac Radovan Karadzic, unul dintre cei mai căutați din lume pentru crime de război fugar, a fost arestat într-o suburbie din Belgrad de către forţele de securitate sârbe.
2010 Preşedintele Barack Obama a semnat revizia cea mai amplă de creditare din SUA şi normele de înaltă finanţare din anii 1930 încoace.
2012 Victor Hănescu, jucător român de tenis, împlinește astăzi 31 de ani.






Curs Valutar





13 Iulie în istorie

1er Campeonato Mundial de Futbol
La 13 iulie 1930, Franţa înfrange Mexicul cu scorul de 4-1 iar Statele Unite ale Americii învinge Belgia cu 3-0 în primele meciuri ale unui Campionat Mondial de Fotbal, jucate simultan în oraşul gazdă Montevideo, Uruguay. Din acel moment Cupa Mondiala devenind în lume cel mai vizionat eveniment sportiv.


După ce fotbalul (soccer, la americani) a fost eliminat din programul Jocurilor Olimpice ce urmauîn 1932 la Los Angeles, președintele FIFA, Jules Rimet a ajutat la organizarea unui turneu internaţional în 1930. Spre disperarea fotbaliştilor europeni, Uruguay, câştigătoarea medaliilor de aur de la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris şi de la Amsterdam a Jocurilor Olimpice din 1928, a fost aleasă pentru a găzdui Cupa Mondială inaugurală.


Din cauza depresiei din Europa, mulți jucători europeni, se temeau pentru locurile lor de muncă că nu ar mai exista atunci când s-ar întoarce, au fost fie incapabili fie nu doreau să participe la acest turneu. Ca urmare, unele dintre echipele cu cele mai mari realizări europene, inclusiv de trei ori medaliata olimpic cu aur Anglia şi entuziaştii fotbaliști ai Italiei, Spaniei, Germaniei şi Olandei nu și-au făcut apariția la prima Cupa Mondială. Chiar dacă atunci Uruguay a fost de acord pentru a ajuta la plata cheltuielilor de călătorie, Rimet a fost capabil să convingă Belgia, Franţa, România şi Iugoslavia pentru a face această călătorie. În România, Regele Carol a ales el însuşi membrii echipei și le-a dat o vacanță de trei luni de la locurile lor de muncă şi garantau jucători că le vor putea relua atunci când s-ar întoarce.


Mergând în turneu, Uruguay si Argentina au fost favoritele copleşitoare, în timp ce Franţa şi Statele Unite ale Americii se luptau de asemenea,pentru a fi competitive. În prima rundă, Franta prinLucien Laurent a înscris primul gol al primei Cupe Mondiale. În jocul de-al doilea, Franţa a pierdut în fața Argentinei cu 1-0 pe fondul controverselor asupra arbitrilor care încheiaseră jocul de șase minute mai devreme. Odată ce problema a fost descoperită, arbitrii au hotărât aducerea jucătorilor argentinieni înapoi pe teren pentru a juca acele ultime minute. După ce au învins Belgia, Statele Unite au învins Paraguay ajungând să joace semi-finala cu Argentina în fața căreia au pierdut cu 6-1. Cu toate acestea, ajungerea în semi-finală a fost singura dată și cel mai bun meci al SUA la o Cupă Mondială până în prezent.

În prima finala a Cupei Mondiale ce a avut loc la 30 iulie 1930, 93.000 de spectatori au privit cum Uruguay a învins Argentina cu 4-2 într-o revanșă a jocului pentru medalia de aur olimpic din 1928. Uruguay să câştige a doua sa Cupă Mondială în 1950 cu victoria de 2 la1 în faţa Braziliei în Rio de Janeiro.




Curs Valutar


12 Iulie în istorie


La 12 iulie 1998, Franţa înfrânge favorita la FIFA World Cup Brazilia câștigând meciul cu 3-0 pe Stade de France din Saint Denis. Aceasta a fost prima Cupa găzduită de Franţa din 1938 şi primul titlu al Cupei Mondiale câștigat de Franța.

Les Bleus 1998 a fost o echipă cu mai multe etnii, care reflectă diversitatea ţării după al doilea război mondial. Fundaşul Lilian Thuram era din Guadelupa, juniorul atacant Thierry Henry a fost din Antile și strălucitorul playmaker Zinedine Zidane a fost descendent al berberilor din nordul algeriei. Deşi provin din medii diferite, jucătorii aveau o determinare comună de a îmbunătăţi performanţele Franţei încă din 1994, atunci când echipa nu a reuşit să se califice pentru Cupa Mondială.

Chiar şi după o victorie cu disciplinata echipă de italieni în sferturile de finală şi a victoriei cu 2-1 în faţa Croaţiei, în semifinale, puţini au crezut că Franţa va avea o şansă reală la câștigarea campionatului, în special în faţă echipei de renume mondial Brazilia, condusă de Ronaldo, un precoce marcator în 1996 şi 1997 fiind declarat de FIFA jucătorul anului. Ronaldo deși avea doar 21 de ani, urmează să fie numit jucătorul celei mai valoroase echipe ale Cupei Mondiale din 1998 marcând patru goluri şi la trei a ajutat, el a intrat în finală împotriva Franţei cu o glezna lovită și acuzând o durere de gât.

Spre surprinderea multora în meciul de fotbal, brazilienii de obicei prolifici nu au putut să scape prin apărarea Franţei şi au plecat fără goluri după 90 de minute de joc. Între timp, în minutul 27 de joc, Zidane a marcat primul său gol al turneului, trimițând mingea în poarta după o lovitură de colţ şi apoi un salut mulţimii, cea mai mare parte fiind francezi. Douăzeci şi unu de minute mai târziu, Zidane a marcat a doua oară, din nou după un corner şi 80.000 de spectatori de la Stade de France au izbucnit în urale. În minutul 68, fundaşul francez Marcel Desailly a primit al doilea cartonaş galben şi a fost eliminat de pe teren. Deşi francezii au fost acum forţați să joace cu un om mai puțin, au continuat să atace şi în minutul al treilea al prelungirilor, mijlocaşul Emanuel Petit a marcat pentru francezi aducând scorul la 3-0 şi asigurând echipei prima victorie la Cupa Mondială.

Franţa a fost ţara gazdă si câştiga prima Cupa Mondială cu Argentina în 1978.




Curs Valutar





11 Iulie în istorie


În această zi din 1979 părți din stația spațială Skylab, prima stație spațială a Americii se dezintegrau deasupra Australiei în Oceanul Indian la cinci ani după ce a fost lansată și a îndeplinit misiuni cu echipaj uman. Nimeni nu a fost rănit.

Lansată în 1973, Skylab a fost prima stație spaţială de succes. Prima misiune pe Skylab a venit la doi ani după ce Uniunea Sovietică a lansat Salyut 1, prima stație spațială ce orbita în jurul Pământului. Cu toate acestea, spre deosebire de nefasta Salyut care a fost afectată de probleme, staţia spaţială americană a fost un mare succes, asigurând condiţii de siguranţă pentru un echipaj din trei oameni pentru perioade lungi de timp.

Iniţiată în a treia etapă cu o rachetă lunară Saturn 5 , stația spațială a fost un cilindru de 35 metri înălţime ce cântărea 77 de tone, şi a transportat cele mai variate echipamente experimentale asamblate vreodată într-o singură navă spațială până la acea dată. Echipajele de pe Skylab au petrecut mai mult de 700 de ore observând soarele şi au adus acasă peste 175.000 de imagini solare. Au oferit, de asemenea, informaţii importante despre efectele biologice de a trăi în spaţiu pentru perioade prelungite de timp.

La cinci ani după ultima misiune, orbita stației spațiale Skylab, a început să se deterioreze - mai devreme decât a fost anticipat - din cauza activităţii neasteptat de mare a exploziilor solare. La 11 iulie 1979, Skylab a făcut o întoarcere spectaculoasă pe pământ, dezintegrânduse în atmosferă şi arderea resturilor peste Oceanul Indian si Australia.



În această zi



1533 Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.
1714 Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.
1859 Big Ben, marele clopot din interiorul turnului celebru cu ceas din Londra, bătea pentru prima dată.
1987 5.000.000.000 de locuitori pe Terra, astăzi sunt aproximativ 6.910.000.000.
1991 Eclipsă totală de Soare în Hawaii și Mexico.
1960 "To Kill a Mockingbird", romanul câștigătoarei premiului Pulitzer, Harper Lee, despre inocenţa copilăriei şi a nedreptăţii rasiale într-un mic oraş din Sud în timpul Marii Crize, a fost publicată pentru prima dată.
2011 Ziua Mondială a Populației - A fost declarată ca zi internațională de către Organizația Națiunilor Unite în 1987, când populația lumii a atins pragul de 5 miliarde.
2012 Actorul Justin W. Chambers cunoscut pentru rolul Dr.Alex Karev din "Grey's Anatomy", împlinește astăzi 42 de ani.








10 Iulie în istorie

Volvo Logo

Oficiul de Brevete din Statele Unite ale Americii acordau inginerului suedez Nils Bohlin un brevet pentru centura de siguranţă auto cu prindere în trei puncte "pentru a fi utilizate în vehicule, în special vehicule rutiere", în această zi din 1962.

Patru ani mai devreme, Suedia Volvo Car Corporation îl angaja pe Bohlin, care a lucrat anterior în industria aviatică suedeză, pentru a lucra în companie prima dată ca inginer şef de siguranţă. La acea vreme, centura de siguranţă era utilizată în automobile și o foloseau mai ales conducătorii auto de curse; tradiţionala centură cu prindere în două puncte, care era prinsă într-o cataramă peste abdomen și era cunoscută pentru leziunile interne grave provocate în caz de accident. Bohlin a proiectat sistemul centurii sale în trei puncte în mai puţin de un an, iar Volvo a introdus-o pe mașinile sale în 1959. Consta din două curele care se prindeau la nivelul şoldului şi erau fixate într-un singur punct de ancorare, centura în trei puncte a redus semnificativ leziunile de exploataţie în mod eficient atât parții superioare a corpului cât şi reducerea impactului deceleraţiei rapide care avea loc într-un accident.

La 17 august 1959, Bohlin a depus un brevet în Statele Unite pentru proiectul centură de siguranţă. Oficiul de Brevete din SUA a emis Patent No. 3043625 pentru "Nils Bohlin Ivar, Goteborg, Suedia, cedent la Aktiebolaget Volvo", pe 10 iulie 1962. În brevet, Bohlin a explicat inventia sa: "... obiectul este de a oferi o centură de siguranţă care este independentă de rezistenţa scaunului şi legătura acestuia cu vehiculul într-un mod eficient şi favorabil fiziologic reţine partea superioară, precum şi pe cea mai mică parte a corpului persoanei legate împotriva acţiunii forţelor decelerației şi care este uşor pentru a fi fixată şi în alte privinţe îndeplineşte cerinţele rigide. "

Volvo a lansat noul design al centurii de siguranţă pentru producătorii de autoturisme şi a devenit repede la nivel mondial un standard. Traficul naţional şi pentru Siguranţa Auto din 1966 a cerut ca centurile de siguranţă să fie o caracteristică necesară pentru toate vehiculele noi americane începând cu modelele din 1968. Deşi inginerii au îmbunătăţit design-ul centurii de-a lungul anilor, structura de bază este în continuare a lui Bohlin.



În această zi


1943 Forţele americane şi britanice au invadat Sicilia în timpul celui de al doilea război mondial.
1951 Negocierile de armistiţiu pentru a pune capăt războiului din Coreea au început la Kaesong.
1962 Telstar primul satelitul de comunicaţii a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida
1964 Albumul "A Hard Day's Night" (Noaptea o zi grea) al celor de Beatles a fost lansat.
1973 Bahamas a devenit independentă după trei secole de dominaţie colonială britanică.
1985 Coca-Cola Co, se confruntă cu presiuni din partea clientilor iritați după introducerea New Coke, a anuntat ca va relua vanzarea formulei vechi.
1991 Boris Elţîn a depus jurământul biroului, primul președinte ales al republicii ruse.
1992 Un judecator federal din Miami condamna fostul lider panamez Manuel Noriega la 40 de ani de închisoare în baza acuzaţiilor de droguri si de frauda.
1994 România pierde în fața Suediei, calificarea în semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA, unde putea întâlni echipa Braziliei.
2006 Liderul rebel al ceceniei Shamil Basayev a fost ucis atunci când un camion încărcat cu dinamită din convoiul său a explodat.
2012 Maria Dragomiroiu, interpreta româncă de folclor împlinește astăzi 57 de ani.
Maria Dragomiroiu

09 Iulie în istorie


În această zi în 1941, criptologii britanici sparg codul secret utilizat de mașina armatei germane de transmisie a operaţiunilor de pe frontul de Est, Enigma.

Experţii britanici au decodificat multe dintre codurile Enigmei pentru frontul de vest. Enigma a fost pentru germanii "cea mai sofisticate mașină de codificare", necesară pentru a transmite informaţiile secret. Maşina Enigma, inventată în 1919 de Hugo Koch, un olandez, semăna cu o maşină de scris şi a fost iniţial utilizată în scopuri de afaceri. Armata Germania adaptat-o pentru utilizarea aparatului în timpul războiului şi a considerat sistemul de codare indescifrabil.Britanicii au spart codul Enigmei prima dată încă de la invazia germană a Poloniei şi au interceptat practic fiecare mesaj trimis pentru ocupaţia Olandei şi Franţei. Marea Britanie porecleau mesajele interceptate Ultra.


Acum, cu invazia germană din Rusia, aliaţii aveau nevoie de coduri pentru a putea intercepta mesajele codificate transmise pe această a doua mașină de pe frontul de est. Prima descoperire a avut loc pe 9 iulie, în ceea ce priveşte transmisia germană a operaţiunilor, dar chei diferite vor continua să fie defalcate de către britanicii pe parcursul anului următor, fiecare transmiţând informaţii secrete şi de mai mare prioritate decât următoarea. De exemplu, o serie de mesaje decodificate poreclite "Weasel" s-au dovedit extrem de importante în anticiparea anti-aerienei germane şi a strategiilor antitanc împotriva Aliaţilor.) Aceste mesaje au fost decodificat în mod regulat trecând pe la înaltul Comandament sovietic în ceea ce priveşte mişcările de trupe germane şi a ofensivelor planificate, şi inapoi la Londra cu privire la uciderea în masă a prizonierilor ruşi şi victimelor evreieşti din lagărul de concentrare.



În această zi


1816 Argentina a declarat independenţa faţă de Spania.
1850 Zachary Taylor, al 12-lea preşedintele al Statelor Unite, a murit în Washington, DC, după numai 16 luni de birou prezidențial.
1993 Conferința Națională a Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN) a hotărât schimbarea denumirii partidului în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR)
1995 Grateful Dead a avut ultimul lor concert la Soldier Field din Chicago. (Leaderul grupului chitaristul Jerry Garcia a decedat în luna următoare.
 2001 Un tribunal din Chile a decis că generalul Augusto Pinochet nu a putut fi judecat în baza acuzaţiilor din cauza stării lui de sănătate și deteriorare fizică şi mentală.
2004 Un raport al Comitetului de Informaţii al Senatului concluziona că CIA a furnizat eval
uări nefondate a ameninţării reprezentate de Irak și că administraţia Bush a invocat nejustificat pornirea războilui.
2004 Curtea Internaţională de Justiţie a hotărât că bariera Israelului planificată în Cisiordania a încălcat legislaţia internaţională.
2012 Daniel Iordachioaie, interpret român de muzică ușoară împlinește astăzi 44 de ani.

08 Iulie în istorie

În această zi din 1918, Ernest Hemingway este grav rănit în timp ce transporta un companion în siguranță pe frontul austro-italian în timpul primului război mondial, Hemingway, unde era şofer de ambulanţă pentru Crucea Roşie, a fost decorat pentru eroismul său şi a fost trimis acasă.

Hemingway s-a născut în 1899 în Oak Park, Illinois. Înainte de a se alătura Crucii Roşii, el a lucrat ca reporter pentru Kansas City Star. După război, sa căsătorit cu bogata Hadley Richardson.Cuplul sa mutat la Paris, unde au întâlnit alţi scriitori americani expatriaţi, inclusiv pe F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, si Ezra Pound. Cu ajutorul lor şi încurajat, Hemingway a publicat prima sa carte de povestiri scurte în 1925 în Statele Unite, urmată de bine-primita "The Sun Also Rises„ publicată de asemenea în anul următor. Hemingway se va mai căsători de trei ori, şi epopeele sale sportive romantice ar urma să fie aproape la fel de strânse ca scrierile sale.

 Între anii 1930 şi '40, Hemingway devenit alcoolic a trăit în Key West şi apoi în Cuba, în timp ce continua să călătorească la scară largă. El a scris Batrinul si marea în 1952, prima sa operă de importanță literară în aproape un deceniu. Cartea a câştigat Premiul Pulitzer în 1953. În acelasi an, Hemingway a fost rănit într-un accident de avion, după care a devenit din ce în ce mai depresiv. Ca şi tatăl său, el a comis suicid în cele din urmă, sa împuşcat în 1961, în casa sa din Idaho.

"Eu ştiu doar că este moral ceea ce te face să te simți bine și ceea ce este imoral este ceea ce te face să te simți rău după "


~*~


În această zi în 1951, în Paris, capitala Franței, sărbătoreşte împlinirea a 2.000 de ani. De fapt, doar câteva lumânări ar fi fost de ajuns pentru tortul din Orașul Luminilor ce a fost fondat cel mai probabil în jur de 250 î.Hr.

Istoria Parisului poate fi urmărită înapoi în timp când un trib galic cunoscut sub numele de parisii, care candva în jurul anului 250 î.Hr. stabilieau o insulă (cunoscută astăzi ca Ile de la Cite), pe râul Sena, care trece prin Paris. Până la 52 d.Hr., Iulius Cezar şi romanii au preluat zona, care în cele din urmă a devenit creştină şi cunoscută sub numele de Lutetia, în latină însemnând "locuinţă pe malul apei" . Mai târziu sa extins atât pe stânga cât şi pe dreapta Senei şi numele Lutetia a fost înlocuit cu "Paris". În 987 d.Hr., Paris a devenit capitala Franţei. Pe măsură ce oraşul a crescut, malul stâng câștiga o reputație ca districtul intelectual în timp ce pe malul drept a devenit cunoscut pentru afaceri.

În timpul perioadei Renașterii franceze, din secolul al 15-lea până în secolul 17-lea, Parisul a devenit un centru de artă, arhitectură și știință. La mijlocul anilor 1800, Napoleon al III-lea a angajat pe Georges-Eugene Hausmann pentru modernizarea Parisului. Desenele lui Hausmann arătau un oraş larg, marginind bulevardele cu pomi, parcuri publice mari, un nou sistem de canalizare şi alte proiecte de lucrări publice. Oraşul a continuat să se dezvolte ca un nod important pentru artă și cultură. În 1860, o mişcare artistică cunoscut sub numele de Impresionism a apărut, oferind de lucru a unui grup de artiști cu sediul în Paris, care-i includea pe Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir.

Astăzi, în Paris locuiesc aproximativ 2 milioane de locuitori, cu o suplimentare de 10 milioane de persoane care trăiesc în zona metropolitană înconjurătoare. Oraşul îşi păstrează reputaţia sa ca un centru pentru moda, comerţ şi cultură. Paris, de asemenea, continuă să fie una din destinațiile turistice din lume cele mai populare, renumit pentru atracţii, cum ar fi Turnul Eiffel (construit în 1889 pentru a comemora aniversarea a o sută de ani de la Revoluţia Franceză), Arcul de Triumf, Champs-Elysees, Catedrala Notre Dame (construita in 1163), Grădinile Luxemburg şi Muzeul Luvru, unde se află pictura lui Leonardo da Vinci "Mona Lisa".



În această zi


1868 A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare"
1889 The Wall Street Journal a fost publicată pentru prima dată.
1950 Generalul Douglas MacArthur a fost numit Commandant șef al forţei Naţiunilor Unite în Coreea.
1982 Tentativa de asasinat împotriva preşedintelui irakian Saddam Hussein în Dujail.
1986 Kurt Waldheim, a fost investit în calitate de preşedinte al Austriei, în ciuda controverselor presupuse legături avute în crimele de razboi naziste.
1988 Trenul Island Express care călătorea din Bangalore către Kanyakumari deraiază pe podul Peruman şi cade în lacul Ashtamudi, ucigând 105 de pasageri şi rănind mai mult de 200 persoane.
1994 Kim Il Sung, liderul comuniștilor din Coreea de Nord încă din 1948, a murit la 82 de ani.
1994 Kim Jong-il (d.2011) începe să-şi asume conducerea supremă în Coreea de Nord, după moartea tatălui său, Kim Il Sung.
2007 Boeing a prezentat primul său aparat de zbor 787 într-o ceremonie la fabrica de asamblare din Everett.
2011 Naveta spaţială Atlantis este lansată în misiunea sa finală a programului U.S. Space Shuttle .
2012 Viorel Moldovan fotbalist și antrenor român împlinește astăzi 40 de ani.Viorel Dinu Moldovan



Curs Valutar





Faceți căutări pe acest blog