30 Iunie în istorie

Soyuz 11 logo

În această zi a anului 1971 trei cosmonauți sovietici care au servit ca prim echipaj al primei stații orbitale din spaţiu au murit atunci când nava lor Soyuz 11 s-a depresurizat în timpul reintrarii în atmosfera terestră.

Pe 6 iunie, cosmonautii Georgi Dobrovolsky, Vladislav Volkov, şi Viktor Patsayev au fost lansați în spatiu la bordul lui Soyuz 11 într-o misiune de andocare pe staţia spaţială sovietică Salyut 1 ce a fost plasată pe orbită în aprilie. Naveta spaţială a andocat cu succes la staţia orbitală, cosmonauţii petrecând 23 zile în orbita Pământului. La 30 iunie, s-au desprins de Salyut 1 şi au început procedurile de reintrare în atmosferă. Când au împușcat şuruburile explozive pentru a separa Soyuz 11 de capsula de reintrare a navetei spaţiale, o supapă rămasă deschisă a dus la o situație critică pentru cei trei cosmonauți.

La o sută de mile deasupra pământului, capsula a fost brusc expusă la mediul de presiune din spaţiu. Deoarece capsula se depresuriza rapid, Patsayev a încercat să închidă supapa cu mâna, dar nu a reuşit. Câteva minute mai târziu, cosmonauții erau morţi. Ca urmare a tragediei, Uniunea Sovietică nu a trimis echipaje viitoare către Salyut 1 trecând mai mult de doi ani înainte ca ei să încerce o altă misiune cu echipaj uman.


În această zi


1859 Acrobatul Francez C. Blondin traversa Niagara Falls pe o sârmă urmărit de 5.000 de spectatori.
1905 Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare", cunoscută astăzi ca teoria relativității.
1908 Un asteroid a explodat deasupra Tunguska în Siberia, lăsând peste 800 mile pătrate de copaci arși sau culcați la pământ.
1936 Romanul "Gone with the Wind" (Pe aripile vântului) de Margaret Mitchell a fost publicat.
1960 Congo își câștigă independența față de Belgia.
1963 Papa Paul al VI-a fost încoronat fiind al 262-lea papă a Bisericii Romano-Catolice.
1971 Curtea Supremă a decis că guvernul nu a putut împiedica The New York Times sau Washington Post de la publicarea "Pentagon Papers".
1997 Hong Kong revine sub suveranitatea R.P.Chineze, la miezul nopții, după 156 de ani de administrație britanică.
2001 Medicii au implantat un stimulator cardiac în piept vicepresedintele Dick Cheney.
2002 Brazilia a câștigat Cupa Mondială pentru a cincea oară record cu o victorie de 2-0 asupra Germaniei, în Yokohama, Japonia.
2004 Sonda internaţională Cassini a intrat pe orbita lui Saturn, după o călătorie de aproape şapte ani.
2005 Spania a legalizat căsătoriile între homosexuali.
2012 Fostul pilot de Formula unu Ralf Schumacher împlinește astăzi 38 de ani.
Ralf Schumacher





Curs Valutar




25 Iunie în istorie

corea war 1950-1953Forţele armate comuniste din Coreea de Nord atacau Sudul, în ceea ce avea să devină Războiul din Coreea. Statele Unite ale Americii, acţionând sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, au sărit în apărarea Coreei de Sud ducând un război sângeros şi frustrant pentru următorii trei ani.

Coreea, ce a fost sub posesie japoneză, a fost împărţită în zone de ocupaţie în urma celui de al doilea război mondial. Forţele SUA au acceptat capitularea forţelor japoneze în Coreea de Sud, în timp ce forţele sovietice au făcut acelaşi lucru în Coreea de Nord. Ca şi în Germania, toate aceste diviziuni "temporare" au devenit în curând permanente. Sovieticii au asistat la instaurarea regimului comunist în Coreea de Nord, în timp ce Statele Unite au devenit principala sursă de sprijin financiar şi militar pentru Coreea de Sud.

La 25 iunie 1950, forţele nord-coreene au surprins armata sud-coreeană (şi micile forțe militare SUA staţionate în ţară), şi se îndreptau spre capitala Seul. Statele Unite au răspuns prin aplicarea unei rezoluţie prin intermediul Consiliului de securitate al ONU, de asistenţă militară în Coreea de Sud. (Rusia nu a fost prezentă la vot, acţionând aşa pentru a boicota Consiliul de Securitate, al momentul.) Cu această rezoluție în mână, președintele Harry S. Truman, expedia rapid forțele SUA terestre, aeriene și maritime din Coreea de a se angaja în ceea ce el a numit-o "acţiune a poliţiei." Această acţiune, oarecum, a determinat intervenţia masivă a forţelor comuniste chineze de la sfârşitul anului 1950. Războiul din Coreea, ulterior, devenind unul sângeros. În 1953, Statele Unite şi Coreea de Nord au semnat un acord de încetare a focului care a pus capăt conflictului. Acordul de încetare a focului, a dus, de asemenea, la divizarea Coreei de Nord de Coreea de Sud, ajungându-se la aceeaşi diviziune geografică ca înainte de conflict.

Războiul coreean a fost primul război "cald" al Razboiului Rece. Peste 55.000 de militari americani au fost ucisi în conflict. Războiul din Coreea a fost un "razboi limitat", unul în care obiectivul SUA nu a fost înfrângere completă şi totală a inamicului, ci mai degrabă "limitarea" obiectivului și protecţia Coreei de Sud. Pentru guvernul SUA, o astfel de abordare a fost singura opţiune raţională pentru a evita un al treilea război mondial şi pentru a nu întinde resursele americane și așa prea slabe de pe glob. Acesta sa dovedit a fi o experienţă frustrantă pentru poporul american, experiență care a fost folosită pentru tipul de victorie totale care a fost realizat în al doilea război mondial. Publicul a găsit conceptul de "război limitat" greu de înţeles sau de sprijinit, războiul din Coreea necâştigând un adevărat sprijin popular.


În această zi


1915 Inventatorul telefonului, Alexander Graham Bell, a inaugurat serviciul de telefonie transcontinentale din Statele Unite ale Americii.
1947 Gangsterul Al Capone a murit la vârsta de 48 de ani.
1959 American Airlines a deschis primul zbor transcontinental programat pe un jet Boeing 707 în Statele Unite.
1963 Se năștea în East Finchley, nordul Londrei, George Michael (născut Georgios Kyriacos Panayiotou), astăzi împlinind 48 de ani.
1984 Inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Republicii și a Bulevardului „Victoria Socialismului" din București.
1994 Cântărețul Michael Jackson a încheiat un proces în care era acuzat de molestare a unui copil.
2006 Militanții islamiști Hamas au câştigat o mare majoritate de locuri în alegerile parlamentare palestiniene.
2007 Ford Motor Co. a anunțat pierderi uimitoare de 12.7 miliarde $ în 2006, cele mai grave pierderi din cadrul companiei în cei 103 ani de istorie.
2009 Starul Michael Jackson moare în această zi la vârsta de 50 de ani.
2012 Fostul jucător român de fotbal, care activează în prezent ca antrenor, Dorinel Ionel Munteanu, împlinește astăzi 44 de ani.
 Dorinel Munteanu



Curs Valutar



24 Iunie în istorie

Sânzienele


Sânzienele
Cel mai cunoscut reper pentru scurgerea anuala a timpului a fost cucul, pasărea migratoare care de cum sosește pe plaiurile românești, începe a cânta vestind, la sfârșitul lunii martie, ziua egala cu noaptea. Primul cântec al cucului, care corespunde aproximativ cu echinocțiul de primăvară, este marcat în Calendarul popular ca "ziua cucului", 25 martie. Dupa trei luni de cântat neîntrerupt, el se oprește brusc la sfârșitul lunii iunie, în perioada solstițiului de vară.

Truditorii ogoarelor află că a sosit ziua cea mai lungă a anului, numită în Calendarul popular "amuțitul cucului", 24 iunie (Sânzienele sau Drăgaica). Fiind o apariție misterioasă în peisajul cotidian (vine și pleacă, prin migrație, începe și se oprește din cântat la date bine precizate în timp), cucul a devenit o "pasare-oracol", implicată în destinul oamenilor; prin locul unde stă când cântă, de câte ori cântă, cand este auzită prima oară etc., el prevestește norocul, bogăția, sărăcia, sănătatea, căsătoria. Amintirea funcției sale de orologiu calendaristic este pastrată astăzi de numele ceasurilor cu cuc, cunoscute orologii ale timpului.

Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat la 24 iunie prin Muntenia, Moldova și Oltenia, în preajma solstițiului de vară. Ritualul vizează prosperitatea și protecția culturilor, mai ales de cereale. Această sărbătoare coincide cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul. Tradiția cere ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că în această zi este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.

Sânziana este o plantă erbacee din familia Rubiaceae, substitut fitomorf al zânei fecioare care dă miros și leac florilor, rod bogat holdelor de grau si orz. În flora României cele doua varietăți de plante, sânziana galbenă (Galium verum L.) și sâziana albă (Galium mollugo L) cresc prin fânețe și livezi, pe marginea drumurilor, prin păduri și pe lângă garduri. Planta are doua denumiri zonale: sânziana (Oltenia, Banat. Transilvania; Bucovina, Maramureș, nordul Moldovei) și drăgaica (Dobrogea, Moldova de sud și centrală, Muntenia). Florile, frumos mirositoare, tulpinile, semințele și radacinile au numeroase utilizări în medicina si cosmetica populară.

Drăgaica se sărbătorește printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Odată constituit, alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântând și executând un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce.

Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire. În alte părți această sărbătoare are denumirea de Sânziene, dar și mai multe semnificații.

De asemenea, drăgaica este desemnată de floarea galbenă sau sânziană, care de obicei înflorește în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfășurarea anului, sau că oamenii au supărat sânzienele.


În această zi


1497 Prima înregistrare a Americii de Nord de către un european, exploratorul John Cabot, plecat într-o călătorie pentru Anglia, a reperat un teren, în prezent fiind Canada.
1509 Henry VIII a fost incoronat rege al Angliei.
1793 Prima constituţie republicană din Franţa a fost adoptată.
1908 Fostul preşedinte Grover Cleveland moare în Princeton, NJ, la vârsta de 71 de ani.
1940 Franţa a semnat un armistiţiu cu Italia în timpul celui de al doilea război mondial.
1983 Yasser Arafat este expulzat din Damasc, Siria.
1991 Parlamentul României a declarat nul și neavenit Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.
1995 Alpiniștii Constantin Lăcătușu și Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya.
1998 AT & T Corp. a incheiat un acord pentru cumpărarea gigantului de televiziune prin cablu Tele-Communications Inc. pentru suma de 31.7 miliarde dolari.
2010 John Isner din SUA l-a învins Nicolas Mahut, Franța la Wimbledon, în meciul cu cea mai lungă durată: 11 ore, 5 minute.
2011 Ziua de naștere a unui coleg de servici, căruia îi transmit La mulți ani !
Minka Kelly
2012 Actrița Minka Kelly fiica chitaristului Aerosmith, Rick Dufay împlinește astăzi 32 de ani.





Curs Valutar




23 Iunie în istorie


În această zi în 1902, producătorul german de automobile Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) înregistrează "Mercedes" ca un nume de brand pentru această companie.

Inginerul mecanic Gottlieb Daimler a vândut primul său automobil de lux pe benzină, sultanului Marocului în 1899, un an mai târziu, el a format DMG în oraşul său natal din Cannstatt, Germania. Emil Jellinek, un diplomat și proeminent om de afaceri austriac care a fost extrem de entuziasmat de dezvoltarea automobilului, a comandat o mașină de la Daimler în 1897. Producatorul auto a livrat un vehicul de şase cai putere, cu un motor în doi cilindri, dar care era prea lent pentru Jellinek, el comandând al doilea automobil, un model mai rapid - cu patru cilindri Daimler Phoenix. Curând, Jellinek a început sa vândă mașinile lui Daimler clienţilor din înalta societate şi de a le conduce în curse, inclusiv la "Săptămâna Nisa", pe Riviera franceză, în 1899. El a intrat în aceste curse folosind pseudonimul "Mercedes" (în spaniolă însemnând trimisă de Dumnezeu), numele fiicei fratelui său mai mare.

În aprilie 1900, Jellinek a semnat un acord cu DMG pentru a distribui şi a vinde o noua linie de vehicule cu patru cilindri. El a sugerat să numească mașina Mercedes, având sentimentul că numele non-german s-ar putea vinde mai bine în Franţa. La 22 decembrie 1900, DMG Mercedes a livrat primul autovehicul lui Jellinek. Proiectat de Wilhelm Maybach, inginerul șef pentru DMG, vehiculul de 35-CP ce prezenta un şasiu din oţel presat, radiator tip fagure, valve mecanice de admisie şi o cutie de viteze îmbunătăţită putea atinge o viteza de 53 mph. Pentru această combinaţie de atribute, Mercedes din 1901 este considerat a fi primul automobil cu adevărat modern.

La Săptămâna Nisa din martie 1901, cursa de mașini cuprindea aproape numai autovehicule Mercedes, şi comenzile au început să curgă pentru fabrica DMG din Cannstatt. "Mercedes" a fost înregistrat ca nume de brand pe 22 iunie 1902, şi protejat legal până pe 26 septembrie. În iunie 1903, Emil Jellinek a obţinut permisiunea să ia numele de Jellinek-Mercedes.

Celebrul simbol Mercedes, o stea în trei puncte, a fost înregistrat ca marcă în 1909 şi utilizat pe toate vehiculele Mercedes din 1910 incoace. Ea a avut originea într-o poveste care le amintea lui Paul şi Adolf Daimler, fiii lui Gottlieb Daimler, directorilor executivi de la DMG, despre tatăl lor, care a murit în 1900. Pe o carte poştală cu o imagine a regiunii Cologne şi Deutz, unde bătrânul lucra la fabrica de motoare Deutz, Daimler a desenat o stea peste casa unde locuiau. În mesajul cardului, ia spus soţiei că steaua reprezenta prosperitatea care va străluci peste viitorul acestora, atunci când el va avea propria fabrică.


În această zi

1931 Aviatorii Wiley Post şi Harold Gatty au decolat de la New York, în primul zbor într-un avion cu un singur motor pentru a face înconjurul lumii. Ei au ajuns înapoi pe 1 iulie după ce au străbătut în 8 zile 15 ore și 51 minute, 24,903 km.
1956 Gamal Abdel Nasser a fost ales președinte al Egiptului.
1961 A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.
1990 Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența - pe 27 august 1991).
1992 John Gotti, ​​a fost condamnat la New York la închisoare pe viaţă pentru fraudă.
2001 Pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23-27 iunie).
2006 Primul concert al formației Depeche Mode în România.
2012 Andreea Georgiana Bǎlan, cântăreață româncă născută în Ploiești, împlinește astăzi 28 de ani.
Andreea Bălan


Curs Valutar




20 Iunie în istorie

O explozie de gaze într-o mină de cărbune din China ucide 111 lucrători în această zi în 2002. Poate că aspectul cel mai deranjant a acestui incident tragic este faptul că nu a fost unic. Slabele norme de securitate în China au făcut mult timp ocupația minierilor o existență extrem de periculoase.

În primii cinci ani ai secolului 21, au fost cinci dezastre miniere în China și în care au murit mai mult de 100 de oameni. La data de 14 februarie 2005, o explozie de gaze a ucis mai mult de 200 de persoane la mina Sunjiawan din provincia Liaoning. Două luni mai devreme, 166 de persoane și-au pierdut viaţa, 141 mor din cauza gazului otrăvitor, la mina Chenjiashen în provincia Shanxi. Şi cu doar o lună înainte de acest dezastru, 148 muncitorii au fost ucişi la mina Daping în Henan. În 2004, aproximativ 6300 de persoane au fost ucise în minele din China.

Cele mai multe dintre aceste dezastre sunt abia raportate, chiar şi în mass-media chinezilor, astfel încât foarte puțin efort a fost făcut pentru a corecta această problema. Un accident minier în China, care a fost acoperit, a fost explozia de la mina de cărbune Muchonggou pe 27 septembrie 2000. Mai mult de 150 de mineri au fost prinşi în adancul minei de o explozie. Alimentele şi apa au fost trimise cu ajutorul unei conducte lungi pentru a-i menţine în viaţă în timpul eforturilor de salvare. Cu tot ajutorul acesta, nu a dus la nici un rezultat, toți minerii blocaţi au murit.

În unele cazuri, dezastre miniere au venit la scurt timp după ce minele au fost închise din motive de siguranţă, dar au continuat să funcţioneze ilegal. În 1990, 56 mineri au murit atunci când un arbore s-a prăbuşit şi i-a inundat în Chenxi. Mina Xishui a fost închisă în noiembrie 2004 pentru problemele de securitate. O explozie în mină a ucis 46 muncitori şi a dus la prăbuşirea unei mine din apropiere ucigând alte 19 persoane.

În China cel mai mare dezastru minier s-a întâmplat în 1942, când 1549 mineri au fost ucişi în Manciuria, atunci aflată sub ocupaţie japoneză.



În această zi


În 20 (respectiv 21) iunie, în emisfera nordică soarele ajunge în zenit și nu mai apune la cercul polar. Această zi marchează solstițiu de vară în emisfera nordică și solstițiu de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, și cea mai scurtă în emisfera sudică.

1837 Victoria devine regină a Marii Britanii.
1867 Președintele Andrew Johnson anunță procurarea Alascăi.
1954 S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa, construit în doi ani și jumătate, în colaborare cu alte țări vecine.
1955 Are loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului: 7 minute și 8 secunde, observată în Filippine.
1963 Statele Unite şi Uniunea Sovietică au semnat un acord pentru a stabili o legătură de comunicare între cele două superputeri (linia fierbinte).
1995 Emil Cioran, filozof și eseist moare în Franța unde a trăit fără a cere cetățenia vreodată.
1996 Orașul Berlin a devenit, oficial, unul din sediile ONU, găzduind două instituții ale organizației : Voluntarii ONU și Secretariatul Convenției-Cadru asupra schimbărilor climatice.
2012 Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție. În fața polițiștilor veniți să-l ridice de la domiciliu a încercat să se sinucidă sau a înscenat o astfel de tentativă.
2012 Actrița Nicole Kidman împlinește 45 de ani.


Curs Valutar




19 Iunie în istorie


În a XXXIV-a cursă de Formula Unu monoposturile se retrag din motive de siguranţă din cauza pneurilor făcute pentru vehiculele lor de către Michelin, pilotul auto german, Michael Schumacher câștigă o mai puțin satisfăcătoare victorie a Grand Prix-ului Statelor Unite ale Americii din această zi în 2005. Cursa, ce a avut loc la Indianapolis Motor Speedway din Indianapolis, Indiana, a tras în jos unul dintre evenimentele celei mai așteptate curse de Formula One fiind cea mai controversată din istorie.

Cu două zile înainte de cursă, pilotul Ralf Schumacher (fratele lui Michael), a avut un accident grav în timp ce negocia banda mizând pe partea dreaptă în curba 13. Michelin, producătorul de anvelope a mașinii lui Schumacher a realizat că anvelopele furnizate pentru Grand Prix-ul ce urma nu au putut rezista vitezei mari din acea curbă, şi a cerut Federaţiei Internaţionale de Automobilism (FIA), organismul de sancţionare pentru cursele de Formula Unu, permisiunea de a trimite un alt lot de anvelope. FIA a refuzat, invocând faptul că mandatul său era pentru un singur set de pneuri să fie utilizate într-un week-end. Organizaţia a refuzat, de asemenea și petiţia Michelin de a construi o chicană, sau o serie de viraje, concepute pentru a încetini maşinile înainte de curba a 13-a - în ciuda faptului că directorul executiv al Speedway şi 9 din cele 10 echipe participante în cursă erau de acord că traseul ar putea fi modificat. Singurele echipe care au participat în cursă au fost Ferrari, echipa lui Michael Schumacher şi Rubens Barrichello (care au ajuns să termine cursa pe primele două locuri) şi alte două echipe (Jordan, Minardi) care foloseau pneurile Bridgestone în loc de Michelin.

În cele din urmă, 14 monoposturi au stat în garaje la acest Grand Prix. Cursa în sine a prezentat și momente de emoţie, atunci când Michael Schumacher aproape s-a ciocnit cu Barrichello după un pit-stop, forţând-ul pe Barrichello să ruleze pe iarbă înainte de a recăpăta culoarul lui. Mulți fani nemulţumit au plecat mai devreme, în timp ce alţii au aruncat cu sticle de bere şi alte resturi de la standuri şi au huiduit la ceremonia de victorie ce a avut loc în tăcere, Schumacher a refuzat să golescă sticla de şampanie obişnuită în mulţime.

Echipele care au folosit pneuri Michelin au cerut scuze în comun fanilor şi sponsorilor, Michelin mai târziu a anunțat compensații pentru unii deţinători de bilete al acestui eveniment. Deşi mult faultata Michelin pentru că nu a furnizat pneuri adecvate a convenit cu FIA şi Ferrari echipa a avut dreptul să insiste că cursul cursei nu poate fi schimbat. Grand Prix-ul din 2005 a atras o mulţime de circa 100.000 de fani - mult mai mică decât ceea ce atrase Indianapolis 500 sau un eveniment regulat Nextel Cup NASCAR.


În această zi


1862 Sclavia a fost interzisă pe teritoriul SUA.
1910 Ziua Tatălui a fost sărbătorită pentru prima dată.
1961 Kuwaitul își declară independența față de Marea Britanie
1983 A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi.
1999 Marea Britanie Prințul Edward s-a căsătorit cu Sophie Rhys-Jones în Windsor, Anglia.
2007 O bombă într-un camion a lovit o moschee siita din centrul Bagdadului, omorând cel puţin 87 de persoane.
2009 Are loc căsătoria dintre Prințul Edward, Earl of Wessex și Sophie Rhys-Jones.
2012 Andrei Duban, actor român de teatru și film împlinește 40 de ani.


Curs Valutar




18 Iunie în istorie

Sally Ride

În anul 1983 de la Cape Canaveral, Florida, naveta spațială Challenger este lansată în spaţiu în a doua ei misiune. La bordul de navetei a urcat și Dr. Sally Ride, ca specialist al misiunii și a devenit prima femeie din America ce a călătorit în spaţiu. În timpul misiunii de şase zile, Ride, un astrofizician de la Universitatea Stanford, opera braţul de transfer al robotului, la care a ajutat la designul acestuia.

Drumul ei istoric a fost făcut după aproape 20 de ani de la ziua când cosmonauta Valentina V. Tereshkova din Uniunea Sovietică, a devenit prima femeiela ce a călătorit în spaţiu la data de 16 iunie 1963. Statele Unite au antrenat un grup de piloţi de sex feminin în 1959 şi 1960 pentru pentru a arăta că este posibil, dar mai târziu s-a decis limitarea la calificarea astronauților bărbaţi. În 1978, NASA a schimbat politica şi au anunţat antrenarea a şase femei pentru a deveni primele femei astronauţi în programul spaţial american. Astronauții erau alese din circa 3.000 de solicitanţi. Printre cei şase au fost Sally Ride şi Shannon Lucid, care în 1996 au stabilit un nou record în spatiu, cel de anduranţă, pentru americani şi un nou record mondial de anduranță pentru o femeie în timpul șederii ei timp de 188 de zile pe statia spatiala Mir.



În această zi


1812 Statele Unite au declarat război împotriva Marii Britanii.
1815 Britanicii şi trupele prusace i-au învins pe francezi sub Napoleon Bonaparte la Waterloo în Belgia.
1928 Amelia Earhart a devenit prima femeie ce a traversat peste Oceanul Atlantic ea a făcut acest zbor între Newfoundland și Ţara Galilor, în aproximativ 21 de ore.
1948 Comisia Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a adoptat Declaraţia Internaţională a Drepturilor Omului.
1948 Columbia Records a lansat noul său fonograf ce folosea discuri înregistrate cu o durată mai lungă 33 1/3 rpm.
1979 Preşedintele Jimmy Carter şi preşedintele sovietic Leonid Brejnev au semnat tratatul SALT II (limitarea armamentului strategic), în Viena.
2004 Liderii Uniunii Europene au convenit prima constituţie pentru blocul celor 25 de membri.
2006 Episcopul Katharine Jefferts Schori a fost aleasă prima femeie preşedinte episcop pentru Biserica Episcopală, SUA a Comuniunii Anglicane la nivel mondial.
2006 Gică Petrescu, interpret român de muzică ușoară și de petrecere, moare în dimineața acestei zile.
2012 Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a renunțat la ordinul Marea Cruce de Merit a Ungariei în semn de protest față de omagierea unor personalități fasciste de către autoritățile din Ungaria.
2012 Muzicianul rock Paul McCartney împlinește 70 de ani.




Curs Valutar




17 Iunie în istorie

Statuia Libertății
În această zi din anul 1885, Statuia Libertăţii, un cadou de prietenie din partea poporului francez pentru poporul Statelor Unite, soseşte în portul New York City.

Iniţial cunoscută sub numele de "Liberty Enlightening the World", statuia a fost propusă de istoricul francez Edouard Laboulaye pentru a comemora alianţa franco-americană din timpul Revoluţiei Americane. Realizată de sculptorul francez Frederic Auguste Bartholdi, statuia ce măsoară 46 de metri are forma unei femei cu un braţ înălţat ce ţine o torţă. În februarie 1877, Congresul a aprobat utilizarea unui loc pe insula Bedloe din New York, loc ce a fost sugerat de către Bartholdi. În luna mai 1884, statuia a fost finalizată în Franţa, şi trei luni mai târziu americanii au pus piatra de temelie pentru piedestalul ei în New York. La 19 iunie 1885, Statuia Libertăţii dezmembrate a ajuns în Lumea Nouă, inpachetată în mai mult de 200 de cutii. Foile de cupru au fost reasamblate, şi ultimul nit al monumentului a fost montat pe 28 octombrie 1886, în timpul unei dedicații prezidate de către preşedintele american Grover Cleveland.

Pe soclu a fost înscris "The New Colossus", un sonet celebru al poetei americane de Emma Lazarus, în care saluta imigranţii în Statele Unite, cu declaraţia, ""Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, / The wretched refuse of your teeming shore. / Send these, the homeless, tempest-tossed to me. / I lift my lamp beside the golden door". Şase ani mai târziu, Ellis Island, în apropierea Insula Bedloe, a fost deschisă ca stația principală de intrare pentru imigranţi în Statele Unite ale Americii, precum în următorii 32 ani mai mult de 12 milioane de imigranţi au fost primiţi în New York, port cu vedere la "Lady Liberty." În 1924, Statuia Libertăţii a devenit un monument naţional.


În această zi


1885 Statuia Libertăţii a ajuns în New York la bordul navei franceze Isere.
1928 Amelia Earhart se îmbarcă pentru primul zbor trans-atlantic. (în calitate de pasager într-un avion pilotat de Wilmer Stultz)
1939 Ultima ghilotinare publică în Franţa. Eugen Weidmann, un criminal condamnat, este ghilotinat la Versailles în afara închisorii Saint-Pierre.
1944 Islanda anunță separarea sa definitivă de Danemarca și se proclamă republică - ziua națională.
1945 Ziua Unităţii în Germania de Vest (Ziua Naţională).
1950 Are loc primul transplant de rinichi(Chicago).
1977 Inaugurarea lucrărilor de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj Oltcit de la Craiova (cooperare româno-franceză).
2012 Venus Williams tenismenă, împlinește astăzi 32 de ani.


Curs Valutar




15 Iunie în istorie

Mihai Eminescu
În această zi a anului 1889 moare în București poetul și prozatorul Mihai Eminescu (Mihai Eminovici) socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, supranumit si "luceafărul poeziei romănești".

Mihai Eminescu este al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai "căminarului" Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei, și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Familia cobora pe linie paternă din Transilvania de unde emigrează în Bucovina din cauza exploatării iobăgești.

Copilăria a petrecut-o la Botoșani și Ipotești, în casa părintească și prin împrejurimi, într-o totală libertate de mișcare și de contact cu oamenii și cu natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu. Între 1860 și 1861 a fost înscris la Ober-Gymnasium, liceu german din Cernăuți înființat în 1808, singura instituție de învățământ liceal la acea dată în Bucovina.

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminovici. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesoriu), în care apare și poezia "La mormântul lui Aron Pumnul" semnată M. Eminovici, privatist. La 9 martie debutează în revista "Familia", din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-aș avea". Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu și mai târziu este adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii. 

Între 1869 și 1872 este student la Viena. Urmează ca „auditor extraordinar” Facultatea de Filozofie și Drept. Activează în rândul societății studențești (printre altele, participă la pregătirea unei serbări și a unui Congres studențesc la Putna, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la zidirea mănăstirii de către Ștefan cel Mare), se împrietenește cu Ioan Slavici; o cunoaște, la Viena, pe Veronica Micle; începe colaborarea la "Convorbiri literare"; debutează ca publicist în ziarul "Albina", din Pesta. Apar primele semne ale "bolii". 

Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. Moartea lui Eminescu s-a produs pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor, București. Ziarul Românul anunța ziua următoare la știri: Eminescu nu mai este.


În această zi


1844 Charles Goodyear a primit un brevet pentru un proces de întărire a cauciucului.
1848 A fost sfințit drapelul național tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de către Guvernul revoluționar de la București; drapelul avea culorile albastru, galben, roșu și avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăție"
1849 James Polk, al 11-lea preşedinte al Statelor Unite, a murit în Nashville, Tennessee, la vârsta de 53 de ani.
1978 Regele Hussein al Iordaniei s-a căsătorit cu tânăra americancă de 26 de ani, Lisa Halaby, care a devenit Regina Noor.
1985 A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autoritățile comuniste; înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu.
1991 Pinatubo din Filipine de nord a explodat într-una dintre cele mai mari erupţii vulcanice ale secolului XX, omorând aproximativ 800 de persoane.
1994 Israelul şi Vaticanul au stabilit relaţii diplomatice depline.
1996 Cântăreața Ella Fitzgerald, a murit la vârsta de 78 de ani.
2006 Preşedintele Microsoft Corp, Bill Gates a spus că renunță la responsabilităţile de zi cu zi la compania sa pentru a se concentra pe activitatea caritabilă a Fundatiei Bill si Melinda Gates.
2012 Courtney Cox actrița cunoscută pentru rolurile din "Friends", "Cougar Town", împlinește astăzi 48 de ani.


Curs Valutar




14 Iunie în istorie


Pe 14 iunie, 1951, US Census Bureau dedică UNIVAC, primul produs comercial din lume, mașina de calcul digital. UNIVAC, cu numele întreg, Universal Automatic Computer, a fost dezvoltată de J. Presper Eckert şi Mauchly John (cei doi au construit mai târziu ENIAC). Aceste calculatoare gigantice, care foloseau mii de tuburi cu vid pentru calcul, au fost predecesorii calculatoarelor digitale de astazi.

Căutările pentru dispozitive mecanice de calcul au început în cele mai vechi timpuri. Abacul, dezvoltat în diverse forme de babilonieni, chinezi si romani, a fost, prin definiţie, primul calculator, pentru că calculau valorile folosind cifre. O maşină mecanică digitală de calcul a fost construită în Franţa în 1642, dar în secolul 19 englezul, Charles Babbage, este creditat că a elaborat principiile pe care se bazează calculatoarele moderne. "Motorul Analitic," al lui Babbage, început în anii 1830 nu a fost niciodată finalizat din lipsă de fonduri, se baza pe un război de ţesut mecanic şi ar fi fost primul calculator programabil.

Prin anii 1920, companii precum International Business Machines Corporation (IBM) a furnizat către guverne şi companiilor un sistem complex ce folosea cartele perforate, dar aceste dispozitive mecanice aveau doar o fractiune din puterea de calcul a primului calculator electronic digital numit Atanasoff - Berry Computer (ABC). Completat de John Atanasoff din Iowa în 1939, ABC putea rezolva prin 1941 până la 29 de ecuații simultane cu 29 de variabile. Influenţați de munca lui Atanasoff, Presper Eckert si John Mauchly au început construirea primului calculator electronic digital in 1943. Sponsorul a fost U.S. Army Ordnance Department, care dorea o modalitate mai bună de calcul a tabelelor artilerie, iar lucrarea a fost făcut la Universitatea din Pennsylvania.

ENIAC, s-au Electronic Numerical Integrator and Calculator, a fost finalizată în 1946, la un cost de aproape 500.000 dolari. Acesta folosea 17000 de tuburi cu vid, şi a fost programat prin conectarea şi deconectarea a aproximativ 6.000 de comutatoare. Acesta a fost folosit prima dată într-un calcul pentru Los Alamos Laboratories, în decembrie 1945, iar în februarie 1946 a fost lansat în mod oficial.

Ca urmare a succesului lui ENIAC, Eckert şi Mauchly au decis să meargă în afaceri private şi au fondat Eckert-Mauchly Computer Corporation. Ei s-au dovedit oameni de afaceri mai puţin capabili decât au fost ca ingineri, iar în 1950 compania lor a fost preluata de Remington Rand, o companie ce producea echipamente de birou. La data de 14 iunie 1951, Remington Rand a livrat primul său calculator, UNIVAC I, la US Census Bureau. Acesta cântărit aproape 7 t, folosea 5000 de tuburi cu vid, şi putea efectua aproximativ 1.000 de calcule pe secundă.

UNIVAC si alte calculatoare de prima generție au fost înlocuite de computerele cu tranzistori de la sfârşitul anilor 1950, care erau mai mici, utilizând mai puţină putere puteau efectua aproape de o mie de ori mai multe operaţiuni pe secundă. Acestea au fost, la rândul lor, înlocuit de către maşinile cu circuite integrate de la mijlocul anilor 1960 şi 1970. În anii 1980, dezvoltarea de microprocesoare a făcut posibilă utilizarea în calculatoare făcândule mai mici și mai puternice, cum ar fi calculatorul personal şi, mai recent, laptop-urile şi netbook-urile.



În această zi


1574 Ioan Vodă cel Viteaz este înfrânt și apoi ucis de turci la Reușeni.
1900 Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.
1940 Naziştii au deschis un lagăr de concentrare la Auschwitz în Polonia ocupată de germani.
1954 Presedintele Dwight D. Eisenhower a semnat un ordin pentru adăugarea cuvintelor "under God" la Angajamentul de credinţă.
1982 Forţele argentiniene sau predat trupelor britanice în disputa pentru Insulele Falkland.
1985 Semnarea Tratatului de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.
2005 Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, cel de-al doilea român care a ajuns pe Everest, începe expediția pe cel mai înalt vârf din Peru, Huascaran.
2007 Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat stare de urgenţă după ce grupul militant Hamas a luat efectiv controlul asupra Fâşiei Gaza.
2012 SUA: Ziua drapelului național.

2012 Will Patton, actor împlinește astăzi 58 de ani.


Curs Valutar




13 Iunie în istorie


În această zi a anului 1971, The New York Times începe publicarea a porţiuni din cele 47 de volume din analizele Pentagonului asupra modului în care angajamentul SUA în Asia de Sud a crescut pe o perioadă a trei decenii. Daniel Ellsberg, un fost analist al Departamentului Apărării, care a devenit un activist împotriva războiului, a furat aceste documente. După ce, fără succes, a oferit documentele la oponenţi importanţi ai războiului din senatul SUA, Ellsberg le-a dat editorialului Times.

Denumit oficial "Istoria SUA Procesul de luare a deciziei în Vietnam", "Pentagon Papers" dezvăluie îndeaproape comunicatele, recomandările, şi deciziile cu privire la rolul militar al SUA în Vietnam în timpul administraţiei Kennedy şi Johnson, împreună cu faza diplomatică din anii lui Eisenhower . Publicarea în ziare a creat furori la nivel național, cu reverberaţii asupra Congresului şi în toate ramurile guvernului ce au avut dezbateri asupra a ceea ce a constituit material "clasificat" şi cât de mult ar fi trebuit să fie făcute publice.

Publicarea documentelor a precipitat o bătălie juridică asupra "dreptul poporului de a cunoaște", şi a dus la o sesiune extraordinară la Curtea Supremă a SUA pentru soluţionarea problemei. Deşi documentele au fost primite de la administraţiile Kennedy şi Johnson, preşedintele Richard Nixon s-a opus publicării lor, atât pentru a proteja sursele extrem de clasificate, şi pentru a preveni erodarea în continuare a sprijinului public pentru războiul din Vietnam. La 30 iunie, Curtea Supremă a decis că Times a avut dreptul de a publica materialul.

Publicarea "Pentagon Papers", împreună cu prezentările anterioare a informaţiilor clasificate către presă, a dus la crearea unei unităţi la Casa Albă pentru contracararea scurgerilor de informaţii către jurnalişti. Activităţile ilegale ale unităţii, cunoscuți sub numele de "instalatori," şi ulterior de acoperire a acestora, a devenit cunoscut colectiv ca "scandalul Watergate", care a dus la demisia preşedintelui Nixon, în august 1974.


În această zi


1930 Al doilea guvern condus de Iuliu Maniu (13 iunie - 8 octombrie 1930); demisia primului guvern Iuliu Maniu (10 noiembrie 1928 - 7 iunie 1930) a fost determinată de refuzul lui Maniu de a accepta instaurarea ca rege a lui Carol al II-lea, care, în 1925, renunțase de bunavoie la drepturile succesorale.
1932 Înființarea Institutului de Biooceanografie din Constanța.
1952 Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fără motor din țara noastră pe o distanță de 300 km (Cluj-Siliștea-Buzău)
1964 Karol Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, a fost numit Arhiepiscop de Cracovia, Polonia, de către Papa Paul al VI.
2000 Preşedintele Microsoft Bill Gates sa retras din funcția de director executiv.
2012 Orlando Bloom, actor cunoscut pentru rolurile din "Pirates of the Caribbean" și "The Lord of the Rings", împlinește astăzi 35 de ani.


Curs Valutar




12 Iunie în istorie


În această zi în 2003, actorul de film Gregory Peck, cel mai bine cunoscut pentru mulţi din rolul său premiat, cu premiul Academiei, de curajos avocat - Atticus Finch - din filmul  "To Kill a Mockingbird" (1962), moare în casa sa din Los Angeles, la vârsta de 87. 

Nascut pe 05 aprilie 1916, în La Jolla, California, Peck a absolvit Universitatea din California, Berkeley, în 1939. Ulterior, el sa mutat la New York şi a început o serie de slujbe ciudate în timp ce desfăşura activităţi în producţii ale teatrului de vară. În 1942, el a avut debutul pe Broadway în show-ul "Morning Star" (şi în alte două în care a apărut imediat după) de unde Peck a avut comentarii pozitive pentru performanțele sale. În 1944, el a avut primul său rol pe marele ecran, jucând în "Days of Glory" (1944). "The Keys of the Kingdom" (1944), a fost al doilea film al lui Peck propulsând-ul la statutul de star şi ia adus o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor.

Scutit de serviciul militar în al doilea război mondial din cauza unei accidentari a spinării, Peck a avut multe cereri în roluri de filme de război de la Hollywood. El refuzând un contract cu faimosul Metro Goldwyn Mayer - în ciuda rugăminţilor puternicului om al studioului, Louis B. Mayer - şi menţinînd cele patru contracte cu studiouri diferite. Ca rezultat, el a avut mai puţine apariții frecvente de succese în a doua jumătate a anului 1940, jucand alături de Ingrid Bergman în thrillerul "Spellbound" al lui Alfred Hitchcock's (1945) şi nominalizat în 1947 pentru rolul lui din "Gentleman's Agreement" (ca un jurnalist care se dă drept un evreu, în scopul de a expune anti-semitismului)și "The Yearling". El a avut un rol de personaj negativ în "Duel in the Sun" (1946), un film cu buget mare pentru un western ce a fost un eşec în box-office. El a câştigat o altă nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul său de general război mondial în filmul din 1949 "Twelve O'Clock High".

În anii 1950 şi începutul anilor 1960, Peck a fost unul din cei mai aglomerați actori de la Hollywood , a jucat în filme precum "The Gunfighter" (1950), "Roman Holiday" (1951), "David and Bat-Şeba" (1951), "Zăpezile de pe Kilimanjaro" (1952), "The Man in the Gray Flannel Suit" (1956), "Moby Dick" (1956), "On the Beach" (1959) şi "Tunurile din Navarone" (1961). El în cele din urmă a luat acasă premiul Academiei pentru cel mai bun actor pentru "To Kill a Mockingbird", în care a jucat pe Atticus Finch, un avocat ce lua apărarea unui negru acuzat de violarea unei femei albe din rasistul sud. La acea vreme, mişcarea pentru drepturile civile, a fost la început pentru a câştiga atenţia la nivel naţional, şi portretizarea lui Finch de Peck a devenit legendara pentru curajul său subevaluat şi tăria morală.

Cariera lui Peck film s-a întins în următoarele trei decenii, el a jucat in drama militară "MacArthur" (1977); "The Boys From Brazil " (1978), în care a jucat rolul celebrului nazist dr. Josef Mengele; apoi în "Old Gringo" (1989 ) şi comedia lui Danny DeVito "Other People’s Money" (1991). De asemenea, în 1991, Peck a avut un rol în "Cape Fear", remake-ul lui Martin Scorsese din 1962, film în care a jucat rolul principal.

În plus faţă de cariera sa prolifică în industria Hollywood-ului, Peck a fost extrem de activ în calitate de caritabil. Ca guvernator al vechii Academy of Motion Picture Arts, el a servit ca preşedinte în 1967-1970. El a fost, de asemenea, un preşedinte fondator al Institutului American de Film (AFI).



În această zi


1898 Liderul naționaliștilor din Philippine  a declarat independenţa faţă de Spania.
1963 Activistul pentru drepturile civile Medgar Evers a fost împuşcat mortal în faţa casei sale din Jackson, Mississippi
1964 Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață.
1995 Republicile baltice au semnat acordurile de asociere la U.E.
1999 În Kosovo s-au constituit Forțele din Kosovo (KFOR) conduse de NATO cu scopul menținerii păcii în provincie
2003 Actorul Gregory Peck a murit la vârsta de 87.
2009 Trecerea de la analogic la digital în transmisiile TV a fost finalizată în SUA.

2012 1966 Adrian Enache, interpret român de muzică năcut la Galați împlinește 46 de ani.




Curs Valutar




11 Iunie în istorie

 Le Mans memorial

În această zi în 1955, o mașină de curse de pe circuitul de la Le Mans, Franţa, iese de sub controlul pilotului şi se lovește în standurile pline cu spectatori, omorând 82 de persoane. Tragedie în cursa celebra de 24 de ore duce la o interdicţie la cursele de mașini pentru mai multe naţiuni. 

Cursa de la Le Mans, organizată în Franţa de "Automobile Club de L'Ouest", a fost organizată pentru prima dată în mai 1923 şi de atunci a avut loc aproape în fiecare an în luna iunie. Cursa începe întotdeauna la 04:00 p.m. sâmbăta după-amiază și durează 24 de ore pe un traseu de 13 Km, care parcurge drumurile de țară aproape de Le Mans. Câștigătorul este mașina de curse care acoperă cea mai mare distanţă în acel moment. Înainte de 1970, fiecare mașină putea avea doar doi şoferi. Doar un singur șofer a fost permis în primii ani de cursă. Astăzi sunt necesari trei. 

In 1952, Pierre Levegh, un francez ce conducea singur, ar fi putut câştiga cursa, dacă nu făcea o singură greşeală în ultima oră. Trei ani mai târziu, Levegh a fost invitat să se alăture echipei Mercedes-Benz, pe o mașină 300SLR ce era echipată cu o noua inovație, frana cu aer, care ar fi ajutat în viraje.

Înainte de cursă, Levegh s-a plâns de faptul că traseul era prea îngustă în apropierea zonei de pit-stop şi de tribună. Această observaţie dovedindu-se reală. Levegh a vrut să intre în apropierea zonei de pit-stop, dar a virat pentru a evita Jaguarul colegului de curse Mike Hawthorn, care rula mai încet pentru a intra la pit-stop, mașina lui Levegh, ce rula cu aproximativ 150 de mile pe oră, s-a izbit de o mașină Austin Healey pilotată de Lance Macklin ceea ce a dus la catapultarea Mercedes-ului 300SLR în sus. Maşina ajunsă în tribună explodează, bucățile împrăștiindu-se direct în mulţime. Levegh şi mai mult de 80 de spectatori, aflați în tribună, și-au pierdut viaţa în incendiu. 

Cursa a continuat în ciuda accidentului oribil (Hawthorn a câştigat), deoarece spectatori au părăsit zona pentru a nu bloca traseul ambulanţelor chemate pentru a ridica morţii şi răniţii. Restul echipei Mercedes sau retras în semn de repect pentru victime.

Grand Prix din Germania şi Elveţia, programată pentru mai târziu în acel an au fost anulate, precum şi interzicerea completă la cursele din Elveția. Atât Spaniei cât şi Mexicului le este interzis temporar cursele de mașini ca urmare a tragediei din 1955 de la Le Mans.


În această zi


1509 Anglia regele Henric al VIII-lea s-a căsătorit cu Catherine de Aragon.
1948 Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119)
1963 Călugărul budist Quang Duc sa jertfit pe o stradă din Saigon pentru a protesta faţă de guvernul sud-vietnamez condus de președintele Ngo Dinh Diem.
1978 Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, cucerește titlul de campioană la Roland Garros, fiind prima româncă laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Iausovec.
1987 Primul ministru britanic Margaret Thatcher a castigat al treilea mandat consecutiv în birou.
1990 Curtea Supremă a lovit-o lege federală interzice profanarea drapelului american.
1992 S-a desfășurat primul Târg Internațional de Carte „Bookarest" organizat la București în perioada 11-14 iunie 1992.
2001 Timothy McVeigh a fost executat prin injecţie pentru explozia din 1995 din Oklahoma City, care a ucis 168 de oameni.
2002 Paul McCartney și Heather Mills sau căsătorit într-un castel din irlanda. (Cuplul a divorţat în 2008.)
2005 Jurnalista franceză Florence Aubenas și însoțitorul său, ghidul irakian Hussein Hanoun au fost eliberați după 157 de zile de captivitate în Irak
2009 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat focarul de gripă porcină o pandemie.
2010 FIFA World Cup a deschis în Africa de Sud cel mai mare turneu de fotbal primul ce avea loc pe acest continent.
2012 Actorul Hugh Laurie ("House M.D.") împlinește 53 de ani astăzi.


Curs Valutar




10 Iunie în istorie

Paul Newman, cel cu ochi albaștri, actorul de film transformat în șofer al curselor de maşini, realizează cel mai mare câștig al carierei sale în cursa din aceasta zi din 1979, cel ce a ieșit pe locul al doilea în cursa de 24 de ore de la Le Mans, cursa de anduranță, celebră, organizată anual în Le Mans, Franţa.

Newman părea ca fiind unul dintre liderii de top printre bărbații de la Hollywood în anii 1960, cu performanţe foarte apreciate în filme ca "Hustler" (1961), "Cool Hand Luke" (1967) şi "Butch Cassidy and Sundance Kid" (1969). Deci, în 1969, el a jucat un rol în "Winning" ca şofer ce lupta cu mașina sa de curse pentru răscumpărarea carierei sale şi pentru a câştiga inima femeii pe care o iubeşte - la Indianapolis – rol jucat de soţia lui Newman în viaţa reală, Joanne Woodward. Pentru a se pregăti pentru film, Newman a urmat o școala de piloți de curse, el realizând multe din scenele de curse de mare viteză în film fără un cascador ca dublură. În 1972, Newman a început propria carieră în cursele automobilistice, câştigând primul său titlu „Sports Club Car of America” (CSAC), în care conduce un Lotus Elan. El s-a mutat la o altă serie de curse sedan „Datsun” și a câștigat patru campionate naţionale de CSAC din 1979 până în 1986.

Punctul culminant al carierei lui Newman a venit în iunie 1979 la Le Mans, unde a condus un Porsche 935 coupe twin-turbo în echipa lui de trei oameni alături de Dick Barbour şi Stommelen Rolf. Echipa sa a terminat a doua, primul loc a mers la doi frați din Florida, Don şi Whittington Bill, şi co-echipierul lor Klaus Ludwig. Drama a urmat în ultimele două ore de cursă, atunci când mașina lui Whittington " - cea care a și câştigat - prezenta probleme de injecţie si se părea că echipa lui Newman ar putea prelua conducerea. Echipa lui Whittington au acoperit 2,592.1 mile la o viteză medie de 107.99 mph, terminând la o distanță de 59 mile înaintea lui Newman, Barbour şi Stommel.

După cursă, The New York Times la citat pe Newman ce avea deja 54 de ani, spunând că el nu va participa la cursa de la Le Mans din nou "Cursa de aici a fost una nefericită pentru echipă. Aceasta are nevoie de departe de oamenii care fac cu adevărat acest lucru. " De fapt, el a continuat în curse automobilistice până la vârsta de optzeci de ani, participând la ultima sa cursă de 24 de ore la Rolex Daytona International Speedway, în 2006. El era văzut, de asemenea, ca un proprietar de succes al mașinilor de curse, formând o echipa cu Carl Haas, ce a fost una dintre cele mai durabile echipe a curselor Indy. Newman a murit în septembrie 2008, la vârsta de 83 de ani.



În această zi


1912 Considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români, Ion Luca Caragiale, moare în această zi în Berlin unde se afla în exil voluntar din anul 1904. Cei 100 de ani de la trecerea în neființă ai dramaturgului, sunt sărbătoriți prin diferite evenimente în multe din orașele țării.

1922 Actrița și cântăreața Judy Garland s-a născut (Frances Gumm) în Grand Rapids, Minn.
1940 Italia a declarat război Franţei şi Marii Britanii, Canada a declarat război Italiei.
1942 Gestapo a masacrat 173 locuitori din Lidice, Cehoslovacia, în represaliile ce au urmat după uciderea unui oficial nazist.
1946 Italia a abolit monarhia înlocuind-o cu republică.
1947 Saab producea primul său automobil.
1967 A încetat Războiul de Șase Zile dintre Israel, Siria, Egipt și Iordania.
1999 Trupele iugoslave au părăsit Kosovo, ceea ce a determinat NATO de a suspenda războiul de 78 de zile.
2000 Preşedintele sirian Hafez al-Assad a murit în vârstă de 69 ani.
2003 Rover-ul Spirit este lansat începând misiunea în expediția NASA Mars Exploration.
2004 Cântărețul Ray Charles a murit la vârsta de 73 de ani.




09 Iunie în istorie

În această zi în 1956, unul dintre romancierii crimei ajunși în topul vânzărilor, Patricia Cornwell, cel mai bine cunoscut caracter al ei fiind  patologul  medico-legal Dr. Kay Scarpetta, se năștea în Miami, Florida.

08 Iunie în istorie

Porsche logo
În această zi din 1948, un prototip din aluminiu construit manual, etichetat "No. 1", devine primul vehicul ce urmează să poarte numele unuia dintre cei mai importanți producatori de automobile de lux: Porsche.

Inginerul austriac de automobile Ferdinand Porsche a debutat cu primul său design la Targul Mondial de la Paris în 1900. Vehiculul electric a stabilit mai multe recorduri de viteză pe teren, ajungând la mai mult de 35 mph şi câştigând recunoaşterea internaţională pentru tânărul inginer. El a devenit director general al Companiei Austro-Daimler (un avanpost al producatorului auto german) în 1916 iar mai târziu s-a mutat la sediul Daimler din Stuttgart. Daimler a fuzionat cu Benz în 1920, Porsche devenind principalul responsabil pentru proiectarea unora dintre marile maşini de curse Mercedes din acea decadă.

07 Iunie în istorie

În această zi în 1962, instituţia bancară Credit Suisse - atunci cunoscut sub numele de Schweizerische Kreditanstalt (SKA) - deschide prima bancă drive-in din Elveţia, la Sf. Peter-Strasse 17, aproape de Paradeplatz (Parade Square) în centrul orasului Zurich.

Ca multe progrese în cultura de automobile - inclusiv restaurante drive-in şi cinematografe drive-in - drive-in-ul bancar îşi are originile în Statele Unite ale Americii. Unele surse spun că "Hillcrest State Bank" a deschis primul drive-in prin intermediul băncii din Dallas, Texas, în 1938, alţii susţin că onoarea aparţine "Exchange National Bank" din Chicago, în 1946. Indiferent de momentul exact aceasta a început, această tendinţă nu a atins înălţimea sa până în epoca masinii-nebune de la sfârşitul anilor 1950 şi începutul anilor 1960.

06 Iunie în istorie

Deşi termenul de D-Day este utilizat în mod curent în jargonul militar pentru ziua de operare sau evenimentul ce va avea loc, pentru mulţi este sinonim cu 06 iunie 1944, ziua în care puterile aliate au traversat Canalul Mânecii şi au aterizat pe plajele din Normandia, Franţa, începând eliberarea  Europei de Vest de controlul nazist în timpul celui de al doilea război mondial. În termen de trei luni, partea de nord a Franţei va fi eliberată şi forţele de invazie au fost pregătite să intre în Germania, unde sau întâlnit cu forţele sovietice în mişcarea lor dinspre est.

Faceți căutări pe acest blog