În această zi în 1995, naveta spațială americană Atlantis andoca la stația spațială rusă Mir pentru a forma cel mai mare satelit, construit de om, ce orbita Pământul.
Acest moment istoric al cooperării între programele spaţiale ale fostelor rivale a fost, de asemenea, și misiunea numărul 100 cu personal uman în spaţiu din istoria americană. La momentul respectiv, Daniel Goldin, şef al Administraţiei Naţionale de Aeronautică Spaţială (NASA), a numit-o începutul unei "noi ere de prietenie şi cooperare" între SUA şi Rusia. Cu milioane de telespectatori ce urmăreau la televizor, naveta Atlantis a pornit motoarele de la NASA Kennedy Space Center în estul Floridei, pe 27 iunie 1995.
Imediat după ora 6 am la 29 iunie, Atlantis cu cei şapte membrii ai echipajului de abordare și stația spațială Mir orbitau împreună în jurul Pamantului undeva la 245 mile de mai sus Asia Centrală, în apropiere de graniţa ruso-mongolă. Când au zărit naveta de transfer, cei trei cosmonauţi de pe Mir transmiteau cântece populare ruseşti către Atlantis pentru a le ura bun venit. Pe parcursul următoarelor două ore, comandantul navetei, Robert "Hoot" Gibson manevra naveta lui spre stația spațială. Pentru a face andocarea, Gibson trebuia să mute naveta de transfer de 100 de tone câte șapte centimetri spre Mir, cu o rată de apropiere de nu mai mult de 30 centimetri la fiecare 10 secunde.
Andocare a mers perfect şi a fost finalizată la 8 dimineata, cu doar două secunde peste timpul de sosire vizat. Combinate, Atlantis şi Mir însumau 123 de tone și au format cea mai mare navă spațială aflată vreodată pe orbită. Aceasta fiind a doua oara când navetele celor două ţări au avut o întâlnire acolo sus în spaţiu, prima dată a fost în iunie 1975, atunci când capsula americană Apollo şi nava spațială sovietică Soyuz au intrat în orbita pământului.
Odată andocarea a fost finalizată, Gibson şi comandantul Mir, Vladimir Dezhurov, sau salutat reciproc ridicând mâinile într-o celebrare a victoriei acestui moment istoric. Un oficial schimb de cadouri a urmat, echipajul de pe Atlantis aduceau ciocolata, fructe şi flori şi cosmonauții de pe Mir oferindule primirea tradiţională Rusă cu pâine şi sare. Atlantis a rămas andocată la Mir timp de cinci zile înainte de a reveni pe Pamant, lăsând doi cosmonauţi ruşi proaspeți pe stația spațială. Cei trei membri ai echipajului de veterani de pe Mir se întorceau cu naveta de transfer, incluzând doi ruşi şi pe Thagard Norman, un astronaut american care a călătorit cu o rachetă din Rusia către staţia spaţială în mijlocul lunii martie 1995 şi a petrecut peste 100 de zile în spatiu, înregistând cel mai lung timp petrecut de un american. Programul spațial NASA stația spațială Mir a continuat timp de 11 misiuni şi a fost un pas crucial pentru construcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale aflată și în prezent pe orbită.
În această zi
1400 Începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova (până 1 ianuarie 1432); Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern și intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mânăstirile Moldovița și Bistrița.
1521 Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului; scrisoarea , datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.
1951 Joseph Ratzinger, viitorul Papa Benedict XVI, a fost hirotonit ca preot.
1958 Brazilia a castigat primul lor titlu la Cupa Mondială cu o victorie de 5-2 cu ţara gazdă Suedia, la Stockholm, două goluri marcate de tânărul de 17 de ani, Pele.
2001 Secretarul General ONU Kofi Annan a fost ales pentru un al doilea mandat.
2003 Actrița Katharine Hepburn a murit la vârsta de 96 de ani.
2007 Primul model de Apple iPhone a fost pus în vanzare.
2009 Finanțatorul Bernard Madoff a primit o sentinţă de 150 de ani pentru frauda sa de miliarde de dolari.
2010 Gazda talk-show-ului Larry King a anunţat că va demisiona de la CNN în toamnă după 25 de ani .
2012 Astăzi sărbatorim Sfinții Apostoli Petru și Pavel (calendar ortodox).
Curs Valutar