29 Iunie în istorie

Naveta Spațiala Atlantis


În această zi în 1995, naveta spațială americană Atlantis andoca la stația spațială rusă Mir pentru a forma cel mai mare satelit, construit de om, ce orbita Pământul.


Acest moment istoric al cooperării între programele spaţiale ale fostelor rivale a fost, de asemenea, și misiunea numărul 100 cu personal uman în spaţiu din istoria americană. La momentul respectiv, Daniel Goldin, şef al Administraţiei Naţionale de Aeronautică Spaţială (NASA), a numit-o începutul unei "noi ere de prietenie şi cooperare" între SUA şi Rusia. Cu milioane de telespectatori ce urmăreau la televizor, naveta Atlantis a pornit motoarele de la NASA Kennedy Space Center în estul Floridei, pe 27 iunie 1995.


Imediat după ora 6 am la 29 iunie, Atlantis cu cei şapte membrii ai echipajului de abordare și stația spațială Mir orbitau împreună în jurul Pamantului undeva la 245 mile de mai sus Asia Centrală, în apropiere de graniţa ruso-mongolă. Când au zărit naveta de transfer, cei trei cosmonauţi de pe Mir transmiteau cântece populare ruseşti către Atlantis pentru a le ura bun venit. Pe parcursul următoarelor două ore, comandantul navetei, Robert "Hoot" Gibson manevra naveta lui spre stația spațială. Pentru a face andocarea, Gibson trebuia să mute naveta de transfer de 100 de tone câte șapte centimetri spre Mir, cu o rată de apropiere de nu mai mult de 30 centimetri la fiecare 10 secunde.


Andocare a mers perfect şi a fost finalizată la 8 dimineata, cu doar două secunde peste timpul de sosire vizat. Combinate, Atlantis şi Mir însumau 123 de tone și au format cea mai mare navă spațială aflată vreodată pe orbită. Aceasta fiind a doua oara când navetele celor două ţări au avut o întâlnire acolo sus în spaţiu, prima dată a fost în iunie 1975, atunci când capsula americană Apollo şi nava spațială sovietică Soyuz au intrat în orbita pământului.


Odată andocarea a fost finalizată, Gibson şi comandantul Mir, Vladimir Dezhurov, sau salutat reciproc ridicând mâinile într-o celebrare a victoriei acestui moment istoric. Un oficial schimb de cadouri a urmat, echipajul de pe Atlantis aduceau ciocolata, fructe şi flori şi cosmonauții de pe Mir oferindule primirea tradiţională Rusă cu pâine şi sare. Atlantis a rămas andocată la Mir timp de cinci zile înainte de a reveni pe Pamant, lăsând doi cosmonauţi ruşi proaspeți pe stația spațială. Cei trei membri ai echipajului de veterani de pe Mir se întorceau cu naveta de transfer, incluzând doi ruşi şi pe Thagard Norman, un astronaut american care a călătorit cu o rachetă din Rusia către staţia spaţială în mijlocul lunii martie 1995 şi a petrecut peste 100 de zile în spatiu, înregistând cel mai lung timp petrecut de un american. Programul spațial NASA stația spațială Mir a continuat timp de 11 misiuni şi a fost un pas crucial pentru construcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale aflată și în prezent pe orbită.


În această zi



1400 Începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova (până 1 ianuarie 1432); Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern și intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mânăstirile Moldovița și Bistrița.
1521
Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului; scrisoarea , datată 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.
1951 Joseph Ratzinger, viitorul Papa Benedict XVI, a fost hirotonit ca preot.
1958 Brazilia
a castigat primul lor titlu la Cupa Mondială cu o victorie de 5-2 cu ţara gazdă Suedia, la Stockholm, două goluri marcate de tânărul de 17 de ani, Pele.
2001 Secretarul General ONU Kofi Annan a fost ales pentru un al doilea mandat.
2003 Actrița Katharine Hepburn a murit la vârsta de 96 de ani.
2007
Primul model de Apple iPhone a fost pus în vanzare.
2009
Finanțatorul Bernard Madoff a primit o sentinţă de 150 de ani pentru frauda sa de miliarde de dolari.
2010 Gazda talk-show-ului Larry King a anunţat că va demisiona de la CNN în toamnă după 25 de ani .
Sf. Apostoli Petru și Pavel2012 Astăzi sărbatorim Sfinții Apostoli Petru și Pavel (calendar ortodox).


Curs Valutar






28 Iunie în istorie

Corvette C1

În această zi în 1953, muncitorii de la o fabrică Chevrolet din Flint, Michigan, asamblau primul Corvette, o mașină sportivă de doua locuri, care va deveni un simbol american. Prima mașină de serie realizată a iesit de pe linia de asamblare două zile mai târziu, unul din cele doar 300 de Corvette făcute în acel an.

Ideea pentru modelul Corvette provine de la designerul Harley Earl J. care în 1951 a început elaborarea planurilor pentru o mașină sport americană cu cost scăzut, care ar putea concura cu MG din Europa, Jaguar si Ferrari. Proiectul a primit în cele din urmă numele de cod "Opel". În ianuarie 1953, GM a debutat cu concept-car-ul Corvette la salonul auto Motorama de la hotelul Waldorf-Astoria din New York City. Corvette a avut un mare succes la publicul de la Motorama şi GM începe în curând producţia roadster-ului. 

La 30 iunie 1953, Corvette a ieșit prima dată de pe linia de producţie în Flint. Acesta a fost asamblat manual şi se prezenta într-o culoare alb Polo la exterior şi roşu în interior, cu doua viteze Powerglide, transmisie automată, un parbriz panoramic, anvelope cu marginea albă şi perdele detaşabile din plastic în loc de geamuri laterale. Primele modele Corvette au fost concepute pentru a fi deschise din interior  în exterior nu aveau manerele ușilor. Alte componente includeau un ceas, bricheta şi lampa de stop roșie care se activa atunci când se trăgea frâna de mână - o caracteristică nouă a acelui timp. Maşina afișa un preţ iniţial de 3.490 dolari şi putea ajunge de la zero la 60 de mile pe oră în 11 sau 12 secunde, acesta fiind considerat un timp destul de bun. 

În 1954, Corvette a intrat în producţia de masă într-o fabrică Chevy din St Louis, Missouri. Vânzările au fost sub așteptări şi GM a considerat că cel mai bun lucru ar fi să întrerupă linia de producție. Cu toate acestea, compania rivală, Ford, a introdus modelul Thunderbird având tot două locuri cam în același timp. Un alt model dezvoltat pentru supravieţuirea Corvette a venit în 1955, când a fost echipat cu cel mai puternic motor V-8. Performanţele sale mult îmbunătăţite au constat în faptul că şi acesta a fost conceput pentru a câştiga porecla "America's sports car" şi a devenit înrădăcinat în cultura pop, prin referinţe multiple în filme, televiziune şi muzică.



În această zi



1836 James Madison, al patrulea preşedinte al Statelor Unite, a murit în Montpelier, Virginia, la varsta de 85 de ani.
1838 Marea Britanie, regina Victoria a fost încoronată la Westminster Abbey.
1883 Mihai Eminescu este arestat la Baia Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu.
1919 Tratatul de la Versailles a fost semnat în Franţa, act ce a dus la încheierea primul război mondial.
1950 Forțele nord-coreene au capturat Seoul, Coreea de Sud.
1967 Israelul a declarat Ierusalimul reîntregit sub suveranitatea sa după capturarea din sectorul arab după Războiul de Şase zile.
1967 Karol Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, a fost numit cardinal.
1982 Vizita în România a lui Richard Nixon, fost președinte al SUA.
1997 Mike Tyson a fost descalificat pentru că la mușcat de ureche pe Evander Holyfield în timpul luptei lor pentru titlu WBA la categoria grea în Las Vegas.
2001 Fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici a fost extrădat de către Serbia tribunalului ONU acuzat pentru crime de război.
2004 Coaliţia condusă de SUA a transferat suveranitatea guvernului interimar irakian cu doua zile inainte de termen.
2004 Curtea Supremă de Justiţie a SUA au hotărât că combatanţii inamici pot contesta detenţia lor în tribunalele americane.
2007 Vulturul pleşuv american a fost scos de pe lista speciilor pe cale de dispariţie.
2010 Senatorul Robert C. Byrd, cel mai longeviv senator din istoria naţiunii americane, a murit în Fairfax, Virginia, la 92 de ani.
2010 Curtea Supremă a decis că 5 din 4 americani au dreptul de a deţine o armă de auto-apărare oriunde trăiesc.
2013 Actorul John Paul Cusack cunoscut pentru rolurile avute în  Being John Malcovich (1999), 2012 (2009) sau The Raven (2012), împlinește 47 de ani astăzi.

                                                                            
 





Curs Valutar





27 Iunie în istorie


În această zi în 1940, germanii au creat posturi de comunicare radio în două sensuri de pe noul teritoriul francez ocupat recent și angajarea mașinii lor cele mai sofisticate de codare, Enigma, pentru a transmite informaţii.

Germanii au creat posturi de radio în Brest şi oraşul-port din Cherbourg. Semnalele urmau a fi transmise către bombardierele germane, astfel încât să le direcționeze spre obiectivele din Marea Britanie. Maşina de codificare Enigma, inventată în 1919 de Hugo Koch, un olandez, semăna cu o maşină de scris ce a fost iniţial utilizată în scopuri comerciale. Armata germană a adaptat aparatul pentru utilizarea sa în timpul războiului şi a considerat sistemul său de codare nu poate fi decriptat.


Mașina a căpătat notorietate deoarece criptologii aliaților au reușit să decripteze un mare număr de mesaje care fuseseră cifrate cu această mașină. Decriptarea a devenit posibilă în 1932 datorită criptografilor polonezi Marian Rejewski, Jerzy Różycki și Henryk Zygalski de la Biroul de Cifruri. La jumătatea lui 1939, metodele de reconstrucție și descifrare au fost prezentate de Polonia Regatului Unit și Franței. Informațiile obținute din această sursă, denumite Ultra, au reprezentat un ajutor semnificativ pentru efortul de război al Aliaților.

Influența exactă a Ultra nu este știută cu exactitate, dar o evaluare des întâlnită este cea că sfârșitul războiului din Europa a venit cu doi ani mai devreme datorită decriptării cifrurilor germane.



În această zi



1941 Forţele guvernamentale româneşti, aliaţi ai Germaniei naziste, lansează unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din oraşul Iaşi, rezultând în uciderea a cel putin 13266 de evrei.
1950 Statele Unite ale Americii decide să trimită trupe pentru a lupta în războiul din Coreea.
1954 Prima centrală nucleară din lume se deschide în Obninsk, lângă Moscova.
1957 Mai mult de 500 de persoane au fost ucise atunci când uraganul Audrey a ajuns pe coasta americii prin Louisiana şi Texas.
1967 Primul ATM în premieră mondială este instalat în Enfield, Londra.
1976 Air France 139 Zborul (Tel Aviv-Atena-Paris) este deturnat în drum spre Paris de către Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi redirecţionat către Entebbe, Uganda.
1977 Joseph Ratzinger, viitorul Papa Benedict XVI, a fost numit cardinal de către Papa Paul al VI-lea.
1985 Route 66, care iniţial se întindea de la Chicago la Santa Monica, California, a trecut în istorie fiind decertificată rutier.
1991 Slovenia, după ce-și declarase independenţei cu două zile înainte este invadata de trupele iugoslave, tancuri, avioane începând războiul de zece zile.
2001 Actorul Jack Lemmon a murit la vârsta de 76 de ani.
2007 Gordon Brown a devenit prim-ministru britanic, după retragerea lui Tony Blair.
2013 Actorul Tobey Maguire împlinește astăzi 38 de ani.

Tobey Maguire







Curs Valutar




26 Iunie în istorie


În această zi în 1948, piloţii americanii şi britanicii au început furnizarea de alimente şi provizii cu avionul la Berlin, după ce oraşul este izolat de o blocadă a Uniunii Sovietice.

Când al Doilea Război Mondial s-a încheiat în 1945, învinsa Germanie a fost împărţită în zone de ocupație între sovietici, americani, britanici şi francezi. Oraşul Berlin, aflat în interiorul zonei sovietice de ocupaţie, a fost, de asemenea, împărţit în patru sectoare, aliaţii luau partea de vest a oraşului şi sovietici pe cea de est. În iunie 1948, guvernul lui Stalin a încercat să consolideze controlul asupra oraşului prin tăierea tuturor rutelor terestre și maritime spre Berlinul de Vest, cu scopul de a face presiuni asupra aliaţilor pentru a evacua. Ca urmare, începând cu 24 iunie în partea de vest a Berlinului peste 2 milioane de oameni au fost privaţi de hrană, combustibil pentru încălzire şi alte provizii cruciale.

Deși unele persoane din administraţia preşedintelui american Harry S. Truman au solicitat un răspuns militar direct la această mişcare sovietică agresivă, Truman a răspuns că nu este posibil, fiind îngrijorat că un altfel de răspuns ar putea declanşa un alt război mondial. În schimb, el a autorizat o operaţiune de transport aerian masiv sub controlul generalului Lucius D. Clay, numit- guvernatorul militar american al Germaniei. Primele avioane au decolat din Anglia si Germania de Vest, la 26 iunie, încărcate cu alimente, îmbrăcăminte, apă, medicamente şi combustibil.

Până la 15 iulie, o medie de 2.500 de tone de provizii au fost parașutate în oraş zilnic. Transportul masiv aerian a fost o imensă provocare logistică şi, uneori, prezenta un mare risc. Cu avioane ce aterizau pe aeroportul Tempelhof Airport la fiecare patru minute, non-stop, pilotii fiind rugați să acopere două sau mai multe transporturi dus-întors în fiecare zi, deoarece avioanele din timpul celui de al II-lea Război Mondial necesitau unele reparaţii.

Sovieticii au ridicat blocada în mai 1949, având dispreţul comunităţii internaţionale pentru supunerea nevinovaților bărbaţi, femei şi copii la greutăţi şi la foamete. Transportul aerian - numit die Luftbrucke sau "podul aerian" în germană - a continuat până în septembrie 1949, transportându-se o capacitate totală de peste 1,5 milioane de tone de provizii şi cu un cost total de peste 224 milioane dolari. Când s-a terminat, partea de est a Berlinului a fost absorbită de Germania de Est sovietică, în timp ce Berlinul de Vest a rămas un teritoriu separat, cu propriul guvern şi legături strânse cu Germania de Vest. Zidul Berlinului, construit în 1961, a format o linie de demarcaţie între Berlinul de Est şi Berlinul de Vest. Distrugerea acestuia în 1989 prevestea colapsul - ce a și urmat în 1991 - Uniunii Sovietice şi a marcat sfârşitul unei ere şi reapariţia capitalei Berlin ca o capitală a unei noi naţiuni a Germaniei unificate.



În această zi


1819 Este patentată bicicleta.
1848 Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor.
1886 Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, în 1906.
1906 În localitatea franceză Le Mans, 32 mașini concurează pentru prima dată la primul Grand Prix din lume.
1919 New York Daily News a fost publicată pentru prima dată.
1925 Comedia lui Charlie Chaplin, "The Gold Rush" a avut premiera la Hollywood.
1964 The Beatles lansează albumul "A Hard Day's Night."
1974 Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american.
1977 Ultimul concert al lui Elvis Presley.
1990 Preşedintele George H.W. Bush, care a militat în alegerile pentru birou pe un angajament de "nu noi taxe," a admis că majorările de taxe ar trebui să fie incluse în orice pachet de reducere a deficitului.
2000 Echipele rivale ştiinţifice finalizau prima hartă asupra codului genetic uman.
2000 Vaticanul face public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima.
2009 Venețiana Giorgia Boscolo devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.
Drapelul Romaniei2013 România: Ziua drapelului național (din 1998)


Curs Valutar




22 Iunie în istorie

The Fast and the Furious

În această zi în 2001, "The Fast and the Furious" o drama centrată pe lumea subterană a curselor ilegale de mașini din California de Sud, debuteaza în cinematografe.

În filmul regizat de Rob Cohen, Paul Walker juca rolul lui Brian O'Connor, un polițist sub acoperire care se infiltrează în scena curselor ilegale de noapte din Los Angeles pentru a prinde o bandă suspectată de deturnarea camioanelor. În deschiderea filmului ne este prezentat O'Connor rulând în mare viteză, în scopul de a se amesteca cu ţintele sale, într-un vehiculul verde stralucitor din 1995 Mitsubishi Eclipse, și în care el  își arată competenţa într-o parcare goală lângă Dodger Stadium. Mai târziu, O'Connor îşi pierde mașina Mitsubishi în favoarea lui Dominic Toretto (Vin Diesel), liderul bandei de hoţi suspectat pentru cursele ilegale. Toretto, numit "rege al străzilor," domină competiţia în puternica lui mașină de un roşu incendiar din 1993 Mazda RX-7 Turbo Twin. Într-o altă scenă, Toretto conduce un diform vintage Dodge Charger din 1969/1970.

Acestea au fost doar trei dintre mașinile proeminent rulând în mare viteză în scenele de curse cu mare impact, care puncteaza filmul "The Fast and the Furious". Scenariul pentru film a fost bazat pe un articol despre scena street-racing intitulat "Racer X", scrisă de Kenneth Li şi publicat în revista Vibe, în 1998. Street Racing este  o practică ilegală, (care nu ar trebui să fie confundat cu cursele de dragstere, ce este un sport foarte popular în SUA, cel mai frecvent efectuat pe o pistă lungă urmând o linie dreaptă ) ce a început la începutul anilor 1990 pe drumurile şi autostrăzile din California de Sud, cea mai mare parte printre tinerii asiatici din america, dar care s-a raspandit rapid. La fel ca multe curse de strada, personajele din "The Fast and the Furious" sunt prezentate înmașini ca   Acura Integras , Honda Civic, şi alte autovehicule comune japoneze compacte care sunt modificate astfel încât să poată atinge viteze de aproximativ 160 mph.

În ciuda reviw-urilor mixte ale criticilor, "The Fast and the Furious" a fost o lovitură neaşteptată de la box office. Acesta a dat nastere la alte patru serii: "2 Fast 2 Furious" (2003), "The Fast and the Furious: Tokyo Drift" (2006) şi "Fast & Furious" (2009), "Fast Five" (2011) ,  "Furios 6" (2013) în care cele șase roluri principale au fost ocupate de starurile din primul film - Walker, Diesel, Michelle Rodriguez si Jordana Brewster - fiecare reprezentând rolul său.


În această zi


1941 Germania a invadat Uniunea Sovietică în timpul celui de al doilea război mondial..
1945 World War II lupta pentru Okinawa s-a încheiat; 12520 americani şi 110000 japonezi au fost ucişi în campania de 83 de zile.
1969 Cantareața si actrița Judy Garland a murit la vârsta de 47 de ani.
1970 Preşedintele Richard Nixon a semnat un amendament de scădere a vârstei de vot la 18 ani.
1981 Mark David Chapman a pledat vinovat pentru uciderea cântărețului rock John Lennon.
1986 Diego Maradona a marcat ambele goluri ale victoriei în sferturile Cupei Mondiale dintre Argentina și Anglia, scor 2-1, în Mexico City. Cand a fost intrebat despre succesul său mai târziu, Maradona a spus, "A fost mâna lui Dumnezeu."
1993 Fosta primă doamnă a SUA Pat Nixon a murit la vârsta de 81 de ani.
2009 Jon şi Kate Gosselin, starurile din seria reality-TV "Jon & Kate Plus 8", au anunţat planurile lor de divorţ.
2013 Actrița Meryl Streep împlinește 64 de ani astăzi.
         Și să nu uităm de SuperLuna care se află la perigeu.
Meryl Streep




Curs Valutar





21 Iunie în istorie

În această zi, cu șaizeci și cinci de ani în urmă, Manchester Small-Scale Experimental Machine (SSEM) numită „Baby", a devenit primul calculator din lume ce a rulat un program stocat electronic în memoria sa. Acesta a fost un moment pilot: prima implementare a conceptului de program memorat care stă la baza de calcul modernă.

Calculatoarele de început aveau, în designul lor fizic, instrucțiunile de conexiune în interior s-au în exterior pe bază de bandă de hârtie perforată sau carduri. Reprogramarea să facă o sarcină diferită determina reconectare internă sau modificarea mediului de stocare fizică. „Baby" a marcat o nouă eră pentru calculatoarele vremii, descrisă de unii ca "nașterea de software", în care programele de calcul erau mult mai simple, necesitând doar o actualizare a memoriei electronice. Ambele instrucțiunile și datele erau păstrate în memoria lui „Baby" iar conținutul putea fi modificat automat la viteze electronice în timpul calcului.
 



Dezvoltat de Manchester University de "Freddie" Williams, Tom Kilburn și Geoff Tootill, în mărime „Baby" era nimic mai mult decât:  5 m lungime și o greutate de o tonă (PDF). Porecla sa s-a datorat rolului său ca un test pentru tubul experimental Williams-Kilburn, un mijloc de stocare al cifrelor binare („biți"), ajutați de un tub catodic. Acesta a fost un mare ajutor pentru că până în acel moment, calculatoarele nu aveu nici un mijloc de stocare și accesare flexibilă a informațiilor în format electronic.

În termeni tehnici, tubul Williams-Kilburn a fost prima formă a memoriei cu acces aleator denumită RAM. Memoria lui Baby a constat în una dintre aceste tuburi, capabil de a stoca până la 1024 de biți echivalent cu 128 bytes. În schimb, comparând cu media de astăzi computerul are memorie RAM în multipli de gigabytes, mai mult de un miliard de ori mai mare.

„Baby" a fost concepută numai pentru a fi o dovadă-a-conceptului și nicidecum pentru a servi ca un instrument util de calcul. Așadar odată ce s-a arătat că noua memorie era de încredere, atenția s-a mutat pe construirea unei mașini mult mai puternice și mai practice folosind aceleași concepte. Acest lucru a dus la construirea lui Manchester Mark 1, care, la rândul său, a fost model pentru Ferranti Mark 1, primul computer din lume vândut comercial, în februarie 1951.

În timp ce astăzi nu a mai rămas nimic din originalul „Baby", o replica funcțională, este expusă la Muzeul de Stiinta și Industrie (Mosi), în Manchester. Este bine meritată o vizită pentru a reflecta la cât de departe au ajuns calculatoarele și software-ul din zilele noastre.

»»»» * ««««


Traseul Mille Miglia

După o întrerupere de şapte ani, atât timp cât al doilea război mondial a devastat întregul continent european, prima cursa auto de după război pe traseul de anduranță Mille Miglia are loc în această zi în 1947 în Brescia, Italia.

Mille Miglia ("o mie de mile") a fost ideea „Brescia Automobile Club”, format în 1926 sub conducerea lui Franco Mazzotti şi contele Maggi Aymo. Un centru important pentru sporturile cu motor italian de la începutul secolului, Brescia a fost aleasă ca regiune a prestigiosului Mare Premiu al Italiei. Utilizând conexiunile sale politice considerabile, tânărul club auto a câştigat aprobarea guvernului fascist din Italia pentru a rula o cursă pe un traseu de la Brescia la Roma - acoperind o distanta de 1600 km pe drumurile publice italiene. Prima cursă, a avut loc pe 26 și 27 martie 1927, incluzând doar fabricanți italieni; participarea străină a fost limitată la trei mașini franceze Peugeot de putere mai mică, Clasa H. Autovehiculele făcute de către producător local "Officine MECCANICHE" (OM) au cucerit primele trei locuri în top. Caștigătorul a terminat traseul cu puțin peste 20 de ore, la o viteza medie de peste 77 kilometri pe oră.

După ce un participant a scăpat de sub control autovehiculul în cursa din 1938 Mille Miglia, omorând 10 spectatori - inclusiv şapte copii - guvernul fascist al lui Benito Mussolini a interzis cursa. Ea a fost reluată pe scurt în timpul războiului, dar a fost suspendată din nou, după 13 ediții de funcţionare până în 1940. După ce al doilea război mondial s-a încheiat în 1945, o mare parte din infrastructura Italiei, inclusiv drumurile și podurile au trebuit să fie reconstruite, benzina şi cauciucurile erau încă raţionalizate şi guvernul nou al acestei ţări lupta pentru a demonstra eficacitatea acestuia în urma decesului mişcării fasciste. Organizatorii Mille Miglia au fost nevoiţi să amâne data de începere până la sfârşitul lunii aprilie-iunie 1947, de asemenea au trecut la un nouă rută - 1800 km. În cele din urmă, pe 21 iunie 1947, 155 de mașini luau startul în ediţia a 14-a Mille Miglia. Ajutat de o furtuna violentă care-l îngreuna pe Tazio Nuvolari ce pilota în mica lui decapotabilă Cisitalia, pilotul Clemente Biondetti a câștigat cursa într-un Alfa Romeo.

Chiar şi în noua sa încarnare, piloții italieni şi autovehicule lor au dominat cursa, care a popularizat brandurile locale cum ar fi Alfa Romeo, Ferrari si Maserati. Guvernul italian a interzis Mille Miglia şi toate celelalte curse cu motor pe drumurile publice italiene după tragicul accident al conducătorul auto Alfonso de Portago, ce a murit în cadrul ediţiei din 1957, după explozia unui cauciuc şi a fost scos în afara drumului ucigând copilotul și navigatorul său Edmund Nelson și alți 10 spectatori.



În această zi


1633 Omul de știință italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziție de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul și alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deși a fost forțat în a renega public opinia heliocentrică, pedepsei sale i s-a adăugat și o perioadă nelimitată de arest la domiciliu.
1905 Filosoful, scriitor si dramaturg Jean-Paul Sartre sa nascut la Paris.
1940 Al doilea război mondial: Franța capitulează în fața Germaniei.
1941 Al doilea război mondial: În noaptea de 21 - 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică.
1963 Cardinalul Giovanni Battista Montini a fost ales pentru al succede pe Papa Ioan al XXIII-lea în calitate de şef al Bisericii Romano-Catolice, luând numele de Paul al VI.
1977 Menahem Begin a devenit al șaselea prim-ministru al Israelului.
1982 John Hinckley Jr. a fost găsit vinovat în cazul împușcării preşedintelui Ronald Reagan şi altor trei persoane (el pledând nebunia).
1985 Oamenii de știință au anunţat că rămășițele umane exhumate în Brazilia erau ale criminalului de război nazist Josef Mengele.
2004 SpaceShipOne devine prima navetă cu finanţare privată ce urmează a realiza un zbor spațial.
2006 Planetei Pluto îi sunt descoperiți sateliţii numiți oficial Nix şi Hydra.
2009 Groenlanda îşi asumă auto-guvernarea.
2013 Prințul William, duce de Cambridge și al doilea succesor la tronul Britanic împlinește 31 de ani astăzi.
         Și să nu uităm de echinocțiul de vară.
Prințul Wiliam


Curs Valutar





02 Iunie în istorie


În vârstă de 32 de ani, pilotul de curse Bruce McLaren moare într-un accident, în timp ce testa o mașină experimentală produsă după designul său, pe o pistă în Goodwood, Anglia în această zi din 1970. 

Nascut in Auckland, Noua Zeelandă, McLaren a contractat o boală de şold încă din copilărie care-l ține în spital pentru mai mulţi ani. Până la vârsta de 14 ani, el şi-a revenit complet. Tatăl său, un mecanic part-time, cu un interes în mașinile de curse la ajutat pe Bruce să-și construiească primulu său automobil, iar el a intrat în primul său eveniment competitiv, o urcare a unui deal, când avea 15 ani. Bruce McLaren, după terminarea școlii a studiat ingineria la Universitatea din Auckland. Ajutat de mentorul său, câștigătorul Grand Prix pilotul auto Jack Brabham, el a devenit primul câștigător din istorie a New Zealand International Grand Prix Association's "Driver to Europe". McLaren și-a anunțat sosirea sa pe scena curselor europene în 1958, terminând al cincilea în Marele Premiu al Germaniei de la Nurburgring, celebra şi câştigarea Formula Doi divizia de rasă combinate Formula unu şi doi.

In 1959, McLaren s-a alăturat mentorului său în echipa de curse Cooper. În decembrie, la vârsta de 22 de ani, el a devenit cel mai tânăr caștigător al unei curse într-un monopost de Formula One, câștigând U.S. Grand Prix la Sebring. În anul următor, McLaren a ajuns pe locul al doilea în urma lui Brabham în clasamentul pentru Formula One World Championship. McLaren la succedat pe Brabham în 1962, cel din urmă conducând propria echipă - the Brabham Racing Organisation - şi a trecut la un nou domeniu, cel de proiectare şi de fabricaţie a mașinilor de curse în 1964. A plecat pentru a forma propria echipa Cooper Grand Prix şi în 1968 el şi prietenul său apropiat şi conducător auto colegiul Denny Hulme au câștigat trei evenimente în McLaren-Ford.

Până în acel moment, McLaren a început să se concentreze pe seria canadiano-americană, Challenge Cup , sponsorizat în comun de către Car Clubul Sportiv ale Americii (CSAC) şi canadian Automobile Comitetului Sport (CASC). Ca echipă au crescut, echipa lui McLaren a ajuns să domine în cursele automobilistice, iar în 1969 echipa a câştigat 11 din cele 11 curse. Până la momentul morții sale din iunie 1970, McLaren a fost în topul curselor internaționale pentru mai mult de un deceniu. Potrivit unui articol despre accidentul lui fatal,scria The New York Times, McLaren a fost printre cei mai bogaţi piloți și designeri din acest sport și contempla cu pensionarea de la conducerea echipei pentru a acorda mai mult timp business-ului. Echipa de curse care poartă numele său ia supravieţuit, devenind una dintre cele mai de succes din Formula One din istorie.



În această zi




1880 Guvernul SUA rcunoaște independența de stat a României.
1896 Guglielmo Marconi primește patentul pentru noua sa invenție: radioul.
1946 Monarhia italiană a fost abolită în favoarea unei republici.
1966 Sonda spațială Surveyor a aterizat pe Lună şi a început să transmită fotografii detaliate ale suprafeţei lunare.
1979 Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns în Polonia, ţara sa nativă fiind prima vizită a unui papă într-un stat comunist.
1981 Jocul video japonez arcade "Donkey Kong" și-a făcut debutul în SUA.
2003 Din cosmodromul kazah Baikonur se lansează sonda spațială Mars Express.
2008 Bo Diddley, unul dintre fondatorii rock'n' roll, a murit la vârsta de 79 ani (n.1928).
2013 Italia: Sărbătoarea națională. Aniversarea proclamării republicii.




01 iunie în istorie

Nissan Titan

În această zi în 1934, la Tokyo "Nissan Jidosha Kabushiki-gaisha" (Automobile Manufacturing Co, Ltd. în limba engleză) se redumește în "Nissan Motor Company".

Jidosha Kabushiki-gaisha a fost o companie înființată în decembrie 1933, noul nume al companiei ce este adoptat în iunie 1934, vine de la abrevierea pentru Nippon Sangyo, un "zaibatsu" (sau holding), aparţinând fondatorului Tobata, Yoshisuke Aikawa. Nissan Datsun primul său produs (un descendent al DAT Car, un vehicul mic, de pasageri, boxy, proiectat de japonezul Masujiro Hashimoto, ce a fost produs pentru prima dată în 1914) în uzina Yokohama în aprilie 1935. Compania a inceput exportarea masinii spre Australia în acelaşi an. Începând cu 1938 şi pe toată durată celui de al doilea război mondial, Nissan s-a convertit integral de la producerea de automobile mici la producerea de camioane şi vehicule militare. Forţele aliate de ocupaţie au confiscat o mare parte a liniilor de producţie ale Nissan în 1945 şi nu au redat controlul deplin către Nissan decât un deceniu mai târziu.

În 1960, Nissan a devenit primul producător auto japonez prin câştigarea "Premiului Deming" pentru excelenţă în inginerie. Noile modele ca Bluebird Datsun (1959), Cedric (1960) şi Sunny (1966) au impulsionat vânzările Nissan din Japonia şi din străinătate, iar compania a experimentat o creştere fenomenală pe parcursul anilor 1960 - 1970.

Crizele de energie din următorul deceniu au alimentat creşterea exporturilor de mașini accesibile, cu consum redus, japonezii având a treia generaţie de Sunny ce a primit cel mai mare scor în SUA de la "Agenţia pentru Protecţia Mediului", după testele de consum de combustibil din 1973. Succesul în Statele Unite şi alte pieţe i-au permis Nissan să îşi extindă operaţiunile sale externe, care includ acum instalaţiile de producţie şi asamblare în mai mult de 17 ţări din întreaga lume. Astăzi, Nissan - care a renunţat la numele Datsun la mijlocul anilor 1980 - este producătorul de automobile al trei-lea cel mai mare din Japonia, în urma primului producător Toyota şi în spatele Honda. După ce la sfârşitul anilor 1990, compania s-a transformat, prin constituirea unei alianţe cu constructorul francez de automobile Renault, reviziuind linia de mașini de lux și lansând Infiniti, şi o relansare a camionetei Titan, precum şi versiunile reînnoite a celebrei mașini sport Z și cea de mărime mijlocie, Altima sedan.


În această zi


1475 Prima mențiune documentară a orașului Craiova.
1926 Actrița Marilyn Monroe s-a născut (Norma Jeane Mortensen) în Los Angeles (d. 1962).
1944 BBC a difuzat un mesaj codat pentru a informa rezistenţa franceză că invazia este iminentă.
1958 Charles de Gaulle a devenit premier al Franţei.
2009 Air France Flight 447, un Airbus A330 care transporta 228 de persoane de la Rio de Janeiro la Paris, s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic.
2013 Actorul american Morgan Freeman împlinește astăzi vârsta de 74 de ani.
2013 Monica Anghel, interpreta româncă de muzică ușoară, actriță și Dj radio își aniversează ziua de naștere. La mulți ani !
Și să nu uitam de ziua internaționala a copilului !






Faceți căutări pe acest blog