16 Iunie în istorie

Valentina Tereshkova

La data de 16 iunie 1963, la bordul Vostok 6, cosmonautul sovietic Valentina Tereshkova devine prima femeie care a calatorit in spatiu. După 48 de ture pe orbită şi după 71 de ore de la lansare, sa întors pe pământ, ea a petrecut mai mult timp în spațiu decât toți astronautii americani de la acea dată. 

Valentina Vladimirovna Tereshkova a fost născut într-o familie de ţărani în Maslennikovo, Rusia, în 1937. Ea a început sa lucreze la o fabrică de textile, atunci când ea a împlinit 18 ani, iar la 22 de ani ea a făcut primul salt cu parașuta sub auspiciile unui club local de aviaţie. Entuziasmul ei pentru parașutism a dus-o la programul spațial sovietic, care a încercat să ducă prima femeie în spațiu la începutul anilor 1960 ca un mijloc de a atinge o altă "primă cucerire în spaţiu", înaintea Statelor Unite. Ca un paraşutist realizat, Tereshkova a fost bine antrenată să se ocupe de una dintre procedurile cele mai dificile ale unui zbor în spaţiu Vostok: ejecţia obligatorie din capsulă la aproximativ 6.000 de metri în timpul reintrarii. În februarie 1962, ea a fost selectată împreună cu alte trei paraşutiste şi o femeie pilot pentru a începe instruirea intensivă pentru a deveni cosmonaut. 

În 1963, Tereshkova a fost aleasa pentru a lua parte la al doilea zbor în programul Vostok, care implică navele spaţiale Vostok: Vostok 5 şi 6. La data de 14 iunie 1963, Vostok 5 a fost lansat în spatiu cu cosmonautul Valeri Bykovsky la bord. Cu Bykovsky orbitând încă în jurul pământului, Tereshkova a fost lansată în spatiu pe 16 iunie la bordul Vostok 6. Cele două nave spaţiale aveau orbite diferite, dar la un moment dat sau apropiat la trei mile una de alta, permiţând celor doi cosmonauți de a avea comunicaţii scurte. Nava spaţială în care era Tereshkova a fost ghidată de un sistem de control automat, ea nu a preluat niciodată controlul manual. La 19 iunie, după numai trei zile în spaţiu, Vostok 6 a reintrat în atmosferă, şi Tereshkova s-a parașutat cu succes pe pământ după ejectare la puţin peste 6.000 de metri. Bykovsky si Vostok 5 au aterizat în siguranta cateva ore mai târziu.

Dupa zborul ei istoric în spaţiu, Valentina Tereshkova a primit Ordinul Lenin şi Erou al Uniunii Sovietice. În noiembrie 1963, sa casatorit cu cosmonautul Andrian Nikolayev, se pare sub presiunea liderului sovietic Nikita Hruşciov, care a văzut un avantaj unic de propagandă în asocierea dintre cei doi cosmonauți. Cuplul a făcut mai multe călătorii în străinătate, au avut o fiică, şi mai târziu sau separat. În 1966, Tereshkova a devenit membru al parlamentului naţional, Sovietul Suprem al URSS , şi ea a servit drept reprezentantul sovietic al organizaţiilor de femei în numeroase evenimente internaţionale. Ea nu a ajuns niciodată din nou în spaţiu, şi ea a fost singurul cosmonaut femeie ce a ajuns în spațiu până în anii 1980.

Statele Unite ale Americii a ales un grup de piloţi de sex feminin în anii 1959 şi 1960 pentru a fi astronauți, dar mai târziu a decis să se limiteze la calificarea doar a bărbaţilor pentru a fi astronauți. Prima femeie americană în spaţiu a fost astronauta si fiziciana Sally Ride, care a servit ca specialist într-o misiune a navetei spatiale Challenger din 1983.


În această zi


1890 Stan Laurel al cuplului de comedie "Laurel şi Hardy" sa născut Arthur Stanley Jefferson, în Lancashire, Anglia.
1897 Statele Unite au semnat un tratat de anexare cu Hawaii.
1903 A fost fondată compania Ford Motor Co.
1911 Precursoarea companiei IBM a fost înființată în statul New York ca "Computing-Tabulating-Recording Co".
1960 Filmul "Psycho", regizat de Alfred Hitchcock, a avut premiera la New York.
1978 Preşedintele Jimmy Carter şi liderul Panama Omar Torrijos au schimbat instrumentele de ratificare a tratatului Canalului Panama.
1996 Alegători ruși au mers la urne, în prima lor prezență la alegerile prezidenţiale independente; rezultatul a fost un al doilea tur între preşedinte Boris Elţîn şi un reprezentant al comuniștilor.
2000 Autorităţile de reglementare federală au aprobat fuziunea dintre Bell Atlantic şi GTE Corp, creându-se o nouă companie de telefonie, Verizon.
2011 Paraguay: Ziua Păcii Chaco (1836).


Curs Valutar




Tablet Hannspree SN10T130R1 cu procesor ARM Dual-Core A9 1.0GHz, 16GB, Android 2.2

05 Iunie în istorie

La 12:50 a.m 1968. senatorul Robert F. Kennedy, un candidat la președinție, este împuscat de trei ori într-un atac cu arma în Hotelul Ambassador din Los Angeles. Alte cinci persoane au fost rănite. Senatorul tocmai terminase un discurs și sărbătorea victoria sa în alegerile primare pentru prezidențiale în California. Atentatorul palestinian, Sirhan Sirhan, a fost deposedat de revolverul smuls din strânsoarea lui şi a fost imediat arestat. Kennedy, grav rănit, a fost dus de urgență la spital, unde a luptat pentru viaţa lui în urmatoarele 24 de ore. În dimineaţa zilei de 6 iunie, a murit. el având 42 de ani. La data de 8 iunie, Kennedy a fost înmormântat la Cimitirul Naţional Arlington.

04 Iunie în istorie

În această zi în 1975, premiată a Premiului Academiei, actrița Angelina Jolie (Voight) este născută în Los Angeles, California.

Tatal lui Jolie este actorul Jon Voight, ce a fost nominalizat pentru un Oscar pentru Cel mai bun actor în filmul "Midnight Cowboy" (1969) și a castigat premiul pentru producția "Coming Home" (1978). Mama ei, Marcheline Bertrand ce era tot o actriţă, a divorţat când Angelina era un copil. Ca tânără, Jolie a lucrat ca model şi a apărut alături de tatăl ei în filmul "Lookin’ to Get Out" (1982). Ea ajungând mai târziu să studieze actoria la faimosul Lee Strasberg Theatre Institute şi Universitatea New York. Dupa ce a aparut într-un rol mic din Cyborg 2 (1993), Jolie a avut o recunoștință considerabilă pentru rolul bine-cunoscut din "Hackers" (1995), unde a jucat alături de actorul britanic Jonny Lee Miller. Jolie şi Miller sau căsătorit în acel an, dar mai târziu sau separat și în 1997 au divorţat.

După o serie de filme regretabile, Jolie a fost nominalizată pentru un premiu Emmy şi a câştigat un Globul de Aur pentru rolul ei ca soție a guvernatorului segregaționist de Alabama, în filmul de televiziune "George Wallace". Ea a castigat un premiu Emmy anul următor pentru rolul ei de model bisexual Gia Carangi în filmul biografic TV "Gia". Devenind apoi foarte căutată, având foarte multe cereri, Jolie a ajuns în roluri și proiecte mai mari de profil pe marele ecran, interpretând personaje în "Heart" (1998), "Pushing Tin" (1999) şi "The Bone Collector" (1999).

A fost apoi rândul fermecatoarei Jolie să o interpreteze pe sociopata carismatică Lisa în "Girl, Interrupted", cariera ei catapultând pe firmamentul Hollywood-ului, ea câştigând un Premiu Oscar pentru Cea mai bună actriţă pentru rolul secundar la ceremonia din 2000. În mai, Jolie a generat din nou o rafală de titluri în paginile tabloidelor atunci când ea s-a căsătorit Billy Bob Thornton, mult mai în vârstă, ce a mai fost de patru ori căsătorit, co-star în "Pushing Tin" (1999), în cadrul unei ceremonii scurte în Las Vegas. Mai târziu în anul 2000, Jolie a jucat un rol în "Gone in Sixty Seconds" şi apoi în thrillerul "Original Sin". În timpul unei scurte reconcilieri cu tatăl ei, cei doi au apărut împreună în "Lara Croft: Tomb Raider" (2001), un film de actiune în care Jolie a efectuat cea mai mare parte a propriilor cascadorii. În ciuda comentariilor, "Tomb Raider" a avut și o continuarea în 2003 ce a fost un hit imens de box-office. Mai puţin de succes a fost filmul romantic "Life or Something Like It" (2002).

Presa a pictat o imagine vie de devotament excentric reciproc între Jolie şi Thornton, inclusiv faptul că ei purtau flacoane cu sângele celuilalt în jurul gâtului. Cu toate acestea, Jolie a depus actele pentru divorţ la jumătatea anului 2002. Ea a fost numită "ambasador al bunavoinței" de Organizaţia Naţiunilor Unite, făcând și primele călătorii în timp ce studia rolul ei pentru filmul din 2003 "Beyond Borders. Ea adoptând, de asemenea, un fiu, Maddox, din Cambodgia.

În aprilie 2004, Jolie a inceput filmările pentr "Mr. & Mrs. Smith", în care ea şi Brad Pitt au jucat un cuplu căsătorit care sunt și angajați ca asasini în secret. Zvonurile au început în curând să zboare despre implicarea lor romantică în afara ecranului, şi intensificate intens după ce Pitt şi soţia sa Jennifer Aniston au anunțat separarea lor în ianuarie 2005. Două luni după ce divorţul său de Aniston a fost finalizat, Pitt a cerut să-l adopte pe Maddox şi pe fiica lui Jolie, Zahara (adoptată în iunie 2005 în Etiopia de Jolie). În ianuarie 2006, în timpul unei vizite în Republica Dominicană, cuplul acum oficial - numit "Brangelina" de presă - a anunţat că Jolie a rămas însarcinata. Shiloh Nouvel Jolie-Pitt s-a născut în luna mai în Namibia. Jolie a adoptat un alt fiu, Pax Thien, de la un orfelinat din Vietnam, în martie 2007, ea a dat apoi naştere la gemenii, Knox Leon şi Vivienne Marcheline, în Franţa, în iulie 2008.

Deși cariera ei de film pare adeseori să stea pe bancheta din spate, ea ținând titlurile ziarelor cu stilul ei în viaţa de familie ce este într-o continuă expansiune (nu mai vorbim de romantism ei cu Brad Pitt la fel de fotogenic), Jolie a continuat să lucreze constant în filme, în special în drama "The Good Shepherd"(2006) şi "A Mighty Heart" (2007), în care ea a jucat Mariane Pearl, soția unui reporter al Wall Street Journal ce a fost ucis de către terorişti în Pakistan în 2002. În 2008, ea a jucat în filmul de acţiune "Wanted" şi drama "Changeling", regizat de Clint Eastwood, urmând apoi în 2010 "Salt" și "The Tourist" unde a interpretat rolul Elise Ward alături de Johnny Depp.


În această zi


1920 Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921)
1954 Oficialii francezi şi vietnamezi au semnat în Paris, tratatele de independenţă a Vietnam.
1984 Albumul "Born in The U.S.A." al lui Bruce Springsteen a fost lansat.
2004 A fost inaugurat „Water Park" cel mai mare parc acvatic din România
2009 Preşedintele Barack Obama s-a adresat musulmanilor din lume, într-un discurs în Cairo, declarând că America are o cauza comuna cu Islamul şi nu vor fi niciodată în război cu credinţa.




Aparat AC Whirlpool 9000 BTU Clasa A




03 Iunie în istorie

Protestele pentru reformele democratice intrau în săptămâna a şaptea. Guvernul chinez a autorizat soldaţii şi tancurile să revendice Piaţa Tiananmen din Beijing, cu orice preț. La căderea nopţii spre 4 iunie, trupele chineze au eliminat cu forţa piața, omorând sute de manifestanţi și arestând mii de demonstranți suspectați.

Pe 15 aprilie, moartea lui Hu Yaobang, un fost şef al Partidului Comunist care a sprijinit reformele democratice a provocat aproximativ 100 000 de studenţi să se adune la Beijing în Piaţa Tiananmen pentru a-și comemora liderul și nemulţumirea lor față de guvernul autoritar al Chinei. Pe 22 aprilie, la memorialul serviciului oficial pentru Hu Yaobang ce a avut loc în Piaţa Tiananmen în Sala Mare a Poporului, reprezentanţii studenţilor au făcut o petiţie cerând să se întâlnească cu premierul Li Peng. Guvernul chinez a refuzat întâlnirea, care avea să conducă la un boicot general al universităţilor chineze din întreaga ţară şi solicitarea pe scară largă la reforme democratice.

Ignorarea avertismentelor guvernului de suprimare a demonstraţiilor în masă, studenții din mai mult de 40 de universităţi au început un marş în Piaţa Tiananmen, pe 27 aprilie studenților li s-au alăturat muncitorii, intelectualii, şi funcţionarii publici şi până la jumătatea lunii mai, mai mult de un milion de oameni au umplut piața, locul de proclamare a lui Mao Zedong ca președinte al Republicii Populare Chineze în 1949.

La 20 mai, guvernul a declarat oficial legea marţială în Beijing, şi trupe şi tancuri au fost chemate pentru a dispersa demonstranții. Cu toate acestea, un număr mare de studenţi şi cetăţeni au blocat avansul armatei, forţele guvernamentale sau retras pe 23 mai înapoi la periferia orașului Beijing. Pe 3 iunie, negocierile pentru a pune capăt protestelor şi în urma apelurilor pentru reformele democratice sau blocat , trupele primind ordin de la guvernul chinez pentru a prelua controlul de Piaţa Tiananmen şi pe străzile din Beijing, sute de demonstranți fiind uciși şi mii arestaţi.

În săptămânile după represiunea guvernului, un număr necunoscut de demonstranți au fost executaţi iar guvernul a preluat controlul total al ţării. Comunitatea internaţională a fost indignată de incident şi în urma sancţiunilor economice impuse de Statele Unite şi de alte ţări au dus economia Chinei în declin. Târziu spre sfârşitul lui 1990, comerţul internaţional a fost reluat.


În această zi


1267 Prima mențiune documentară a orașului Mediaș
1963 Papa Ioan al XXIII-lea a murit la vârsta de 81.
1989 Trupele armate chineze a început să evacueze, la Beijing, demonstraţii pro-democraţie, omorând sute dintre ei.
1989 Liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a murit.
1999 Preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic a acceptat un plan de pace pentru Kosovo conceput pentru a pune capăt expulzării în masă a etnicilor albanezi după 11 săptămâni de loviturilor aeriene NATO.
2007 În Craiova se inaugurează piața socio-umana din centrul civic al orașului, în mijlocul căreia se află prima fântână muzicală din România, și una din puținele din întreaga lume
2008 Barack Obama obtinut nominalizarea pentru prezidenţiale.








Aparat AC Whirlpool 9000 BTU Clasa A




Faceți căutări pe acest blog